CDA | Vaak bi'j te bang.

In een tijd van onrust en verharding staan wij op. Voor stad, dorpen en buitengebied waar fatsoen en verantwoordelijkheid weer de norm zijn. Waar kinderen veilig opgroeien, ouderen goede zorg krijgen en onze samenleving bruist. Vaak bi'j te bang!

Waar wij voor kie­zen.

Sterke verenigingen

Net als bij voetbal, zijn wij in Dinkelland gebaat bij een sterk (maatschappelijk) middenveld. Vanuit die sterke basis kun je vooruit, richting je doel. Daarbij moet je als maatschappelijk middenveld zo min mogelijk worden teruggefloten door regels en politiek, je hebt ruimte nodig. Of je nu een voetbalvereniging, maatschappelijke organisatie of culturele instelling bent.

Als gemeente en samenleving zijn wij niets zonder kernen met basisscholen, verenigingen en evenementen. Dát is juist wat ons bindt, en zorgt voor de verbinding en leefbaarheid in kernen. De belangrijkste spelers zijn de vrijwilligers, onze inwoners zelf. CDA Dinkelland gaat voor leefbare kernen, waarbij mensen zelf initiatief nemen en de wedstrijd bepalen.

Betaalbare woningen

Eén van de wettelijke en belangrijkste taken van de overheid is zorgen voor voldoende en betaalbare woningen. Nou, dat is op dit moment in Nederland niet succesvol. In Dinkelland is behoefte aan starterswoningen en levensloopbestendige woningen. CDA Dinkelland wil door met het aankopen van bouwgrond en met het creëren van woonmogelijkheden in alle kernen. De lokale behoefte is leidend. Als gemeente zorgen we ervoor dat dit ook geldt voor plannen van projectontwikkelaars.

We willen in alle kernen mogelijkheden om nieuwe én betaalbare woningen te bouwen. Bouwen naar behoefte en vraag, in de huursector én koopsector. Ook willen we experimenteren met alternatieve woonvormen als woonerven, tiny houses en knarrenhofjes.

Leefbaar platteland

De boer dat is de kearl… Voor CDA Dinkelland geldt dat nog steeds (in tegenstelling tot andere politieke partijen). Dinkelland is van oorsprong een agrarische gemeente. En daar zijn we trots op! Het platteland verandert, we sluiten onze ogen hier niet voor. Denk aan de energietransitie, klimaatadaptatie, stikstofreductie, Natura2000 en de landbouwtransitie zelf.

Onze agrariërs hebben een cruciale rol als beheerders van het landschap. Zij kennen het gebied door en door: van bodemkwaliteit, natuur en landschap tot afwatering. We willen ons platteland behouden. Daarbij moet het toekomstperspectief voor de agrariër voorop staan. Agrariërs zijn in onze ogen onderdeel van de oplossing en niet van het probleem. We willen dat de gemeente hierin sterker de regie pakt, om te komen tot integrale gebiedsprocessen. Het gebiedsproces is een samenhangende aanpak van transities om een economisch vitaal, leefbaar en ecologisch duurzaam platteland te behouden en te versterken. Daarbij wordt maximaal ingezet op de koppeling van EU-, rijks-, provinciaal- en waterschaps-geld. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het verdienmodel van de boer van de toekomst.

Veilige gemeente

CDA Dinkelland wil ondermijnende criminaliteit aanpakken. We ontwikkelen een visie en uitvoeringsplan om ondermijning op te sporen en te voorkomen. Ook in plattelandsgemeenten neemt de georganiseerde criminaliteit toe. We zetten in op preventie en voorlichting over actuele vormen van cybercriminaliteit (valse app-berichten/brieven, nepbankmedewerkers), om onschuldige slachtoffers te voorkomen. We blijven buurtpreventie stimuleren (buurtapps).

Ook geven we kernen meer invloed op de prioritering van de BOA’s. Kernen moeten BOA-uren kunnen inzetten voor handhaving op specifieke problemen in hun buurt. We willen een betere bekendheid van de wijkagent. Wijkagenten zijn regelmatig in de wijk en kunnen opkomende onveiligheid vaak in de kiem smoren. We stimuleren inwoners melding te doen van zaken die ‘niet pluis’ voelen. We willen op elke 5000 inwoners een wijkagent, zoals in de wet staat. Ook op het gebied van verkeersveiligheid willen we bij de veiligste gemeenten van Nederland horen.

Niemand tussen wal en schip

Gelukkig opgroeien en oud worden in Dinkelland. Dat wil toch iedereen. Daarbij heeft de jeugd de toekomst. Door in te zetten op het voorkomen van kinderarmoede en het versterken van de positie van kinderen maken we het verschil voor de volgende generatie. Preventie en vroeg signalering zijn de sleutel. Als je zorg of ondersteuning nodig hebt moet het er zijn. Dichtbij en laagdrempelig. Zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig.

We zetten ons in voor een veilige en inclusieve omgeving voor alle inwoners, op straat, in het onderwijs, bij (sport)verenigingen en op de werkvloer. We organiseren zorg en ondersteuning laagdrempelig en dichtbij. Zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. Zoals de huiskamers in de verschillende kernen, de Wijk GGD’er en de dorpsondersteuner in Saasveld.

Toegankelijke sport

CDA Dinkelland wil dat sport voor iedereen toegankelijk is. Want bij gezond leven hoort ook bewegen. We zetten daarvoor buurtsportcoaches in voor verbinding tussen inwoners en sport. Ouderen (vitaliteitsverenigingen) en jongeren (project jongeren op gezond gewicht) worden geholpen met activiteiten rondom bewegen. We stimuleren bewegen in de openbare ruimte door het creëren van voorzieningen als openbare buitensportplaatsen, beweegtuinen, en trimbanen. We houden openbare (speel)voorzieningen in stand. Daar waar de jeugd is creëren we speelgelegenheden.

Ruimte om te ondernemen

Bedrijven zorgen voor levendigheid en leefbaarheid binnen de kernen en voor een vitaal platteland. Bijvoorbeeld door werkgelegenheid en het sponsoren van lokale initiatieven en verenigingen. Wij vinden dat ondernemers op ieder vlak maximale ondersteuning moeten krijgen. Ook hier geldt dat maatwerk en realiteit voorop moeten staan, niet het systeem van regels en wetten. Ondernemers die passen bij de kern en het buitengebied krijgen ondersteuning om hun bedrijf te ontwikkelen. Wanneer het nodig is helpen wij bij het vinden van een geschikte locatie voor de onderneming.

Duurzaam doen

Duurzaamheid en klimaat zijn een hot item. De regentonnen, vergroeningsplannen en klimaatdoelen vliegen je om de oren. Het besef dat we nu de grondstoffen van onze aarde uitputten is wel doorgedrongen. En dat er nu wat moet gebeuren ook. Er zijn verschillende ambitieuze doelen gesteld. Maar de realisatie van deze doelen blijft achter. Tot nu toe zijn we er niet in geslaagd de samenleving voldoende te betrekken bij het klimaatbeleid. Laat staan dat we het eens zijn over hóe we deze doelen willen bereiken. Als gemeente spelen we de hoofdrol in de uitvoering.

Juist CDA Dinkelland kan vanuit haar kernwaarde rentmeesterschap en het geloof in de kracht van de samenleving een voortrekkersrol spelen door te verbinden en tegenstellingen te overbruggen. Vanuit het Rijk mag verwacht worden dat daar ook de benodigde (financiële)middelen tegenover staan. Het nieuwe energielandschap moet aansluiten bij de infrastructuur die er al ligt en passen in het landschap. Hierbij moeten agrarische en natuurwaarden zoveel mogelijk ontzien worden.

Goed bestuur

De gemeente moet toegankelijk zijn. Fysiek, wanneer je een bezoek wilt of moet brengen aan de gemeente. Telefonisch, als je graag iemand persoonlijk wilt spreken. En digitaal moet de informatie die je nodig hebt gemakkelijk te vinden zijn. Voor iedereen, ongeacht je persoonlijke situatie. Ook wanneer je het niet eens bent met een genomen besluit, moet het duidelijk zijn waar en hoe je hier bezwaar tegen kunt maken en wat je van de gemeente kunt verwachten. Inwoners mogen niet tussen de wielen van de overheid terechtkomen.

CDA Dinkelland bestaat uit sterke en herkenbare raads- en commissieleden, waarbij het belangrijk is dat de kernen in Dinkelland zo goed mogelijk zijn vertegenwoordigd. Want iedere kern heeft andere behoeften en wensen. Wij zorgen voor een stabiel, herkenbaar en betrouwbaar gemeentebestuur zonder politiek gedoe. Wij komen beloften en afspraken na, eerder genomen besluiten worden uitgevoerd. De integriteit van het gemeentebestuur en iedereen die daar deel van uitmaakt hebben wij hoog in het vaandel staan. Wij zijn er voor het algemeen belang. We handelen vanuit de bedoeling en minder vanuit het systeem of de regels. We leggen verantwoording af aan de samenleving en we vragen ons steeds af: kunnen we dit uitleggen aan onze inwoners? We gaan verantwoordelijk om met de gemeentefinanciën en zorgen dat de lasten voor onze inwoners niet hoger zijn dan nodig.

Ont­dek het
laat­ste nieuws