
10 augustus 2024
18 maart 2025 2 minuten lezen
CDA Dinkelland neemt kennis van de notitie over de toekomst van het landelijke gebied van de colleges van Noordoost-Twente. Daar staan veel ambities in die zij kunnen onderschrijven. Toch maakt het CDA zich zorgen over de toekomst van de agrarische sector en leefbaarheid van (kleine) kernen en het buitengebied. ''Het landelijk gebied van onze gemeente staat op een kruispunt'', ziet CDA-raadslid Jeannette Paus
Uitdagingen zijn groot
De uitdagingen voor het landelijke gebied in Dinkelland zijn groot. Stikstofproblematiek, duurzaamheid en biodiversiteit vragen om een doordachte aanpak. Tegelijkertijd lijken de middelen om deze uitdagingen aan te pakken steeds verder te verdampen. CDA Dinkelland maakt zich al langer zorgen over de impact van het landelijke- en provinciale beleid op de agrarische sector en de leefbaarheid van de kernen en het buitengebied. Daar komt nu ook het lokale beleid bij.
Leefbaar platteland
''De agrarische sector is niet alleen een economische pijler, maar vervult ook een belangrijke sociale en maatschappelijke functie in onze gemeenschap," benadrukt Jeannette Paus namens CDA Dinkelland. ''Wij willen een toekomstbestendig en leefbaar platteland, waar agrarische ondernemers een factor van belang blijven spelen. De overheid moet niet alleen wijzen op wat er niet kan, maar vooral ondersteunen in wat er wél mogelijk is.''
Ondersteuning van jonge boeren
Tijdens de commissievergadering over de zogenaamde position paper van de vier Noordoost-Twentse gemeenten heeft CDA Dinkelland kritische vragen over de grondstrategie en het verbinden van grondposities gesteld. Daarnaast wil de fractie zicht op de impact van het beleid op de sociaaleconomische kwaliteit van het buitengebied. Paus pleit ook voor maximale ondersteuning van jonge boeren, met aandacht voor financiering, kennisdeling en toekomstperspectieven.
Meer ruimte, minder beperkingen
De gemeente moet ook met de provincie stoppende boeren zo goed mogelijk ondersteunen, vindt Paus: ''Zoals het bieden van ruimte voor andere economische activiteiten of het inzetten van maatschappelijke initiatieven om enerzijds grond in de agrarische sector te houden en anderzijds samen te werken aan de natuurdoelen''. De CDA'ers vinden niet dat daar meer beperkingen op landbouwgrond bij horen. ''Daardoor komen stoppende en blijvende boeren in de knel.'' Dit bleek ook uit de commissievergadering waar het beleidsvoornemen voor spuitvrijezones werd behandeld. Het college van Lokaal Dinkelland, VVD en Progressief Dinkelland stelt voor om beperkingen op landbouwgronden te leggen. Dit schoot bij LTO en enkele agrarische ondernemers, waaronder melkveehouders, in het verkeerde keelgat.
Gezamenlijke en realistische aanpak
CDA Dinkelland ziet kansen in het bieden van meer ruimte aan ondernemers in het buitengebied voor activiteiten die bijdragen aan de economische en maatschappelijke vitaliteit van het platteland. ''Een gezamenlijke en realistische aanpak is essentieel om de toekomst van ons platteland veilig te stellen,'' aldus Paus. Zij moedigt het college aan om niet alleen te reageren op landelijke en provinciale richtlijnen, maar ook zelf het voortouw te nemen in het ondersteunen van onze boeren en het versterken van de leefbaarheid van onze kernen en het buitengebied.
''Samen kunnen we werken aan een perspectiefvolle toekomst voor de agrarische sector en het platteland van Dinkelland'', aldus Paus.
10 augustus 2024
12 juni 2022
13 november 2024