We hebben het allemaal weleens gedaan: een schep suiker in een koel glas cola gooien. Dan begint het eerst even flink te bruisen, maar vervolgens gaat de prik er helemaal af. Zo is het vaak ook met mooie initiatieven in de stad en politici. Hier leest u waarom die vergelijking verrassend vaak opgaat en wat het CDA Hengelo daaraan doet.

Wat mij een trots raadslid maakt, is te zien wat er allemaal gebeurt in onze stad. Bewonersbedrijven die hun wijk mooier maken, zoals in de Nijverheid. Een sportclub die een eigen themahal realiseert. En de Beckumers die vol energie werken aan hun eigen plan om de voorzieningen op peil te houden.

De reflex van veel politici – ook die van mij – is dan te willen helpen en vooral: doen! Dan gaat de politiek met zo’n initiatief aan de haal. Schriftelijke vragen, gesprekken en natuurlijk: persaandacht.

Eigenlijk gooien we daarmee een hele bak suiker in de cola. Gedreven door enthousiasme en een beetje scoringsdrang. En voor je het weet bruist het over de rand van het glas en wordt het daarna ineens oorverdovend stil. Blijkt het toch wat ingewikkelder te liggen. Het is niet vergunbaar of er is toch geen geld. We wekken daarmee verwachtingen die we niet waar kunnen maken. De prik gaat eraf en het initiatief is om zeep.

Het CDA Hengelo vindt dat de gemeente anders moet gaan denken en doen. Geen energie zetten op initiatieven die alleen uit de koker van de politiek komen. Geen burgerinitiatief bij een mogelijkheid zoeken, zoals nu met de ‘Tiny Forests’ gebeurt. Dat is een idee uit de politiek waar tot nu toe geen Hengelo’er warm voor loopt. Het moet andersom: mogelijkheden bij een initiatief zoeken. Zoals woningbouw op de sportvelden in Beckum.

Bovendien: wie zijn wij als raadslid om het beter te weten dan de mensen die dat initiatief nemen? Soms moeten we als politiek leren loslaten. Kijken wat er gebeurt als we eerst alleen luisteren en vragen stellen. Geen suiker erbij, maar dat initiatief gewoon uit zichzelf laten bruisen. En als we dan zien dat er een steuntje nodig is, dan pas een schepje suiker erbij doen. Op die manier laten we de Hengelo’ers doen waar ze goed in zijn en nemen we ze serieus.

Het kan dus anders. Zo heeft het CDA Hengelo met veel plezier een door de Gehandicaptenraad uitgewerkte motie ingebracht. Daardoor moet bij verbouwingen in de Hengelose horeca een gehandicaptentoilet mogelijk worden gemaakt. Die motie werd unaniem aangenomen en het eerste gehandicaptentoilet wordt al gerealiseerd. En inmiddels kunnen de bewoners van ’t Hofje in het Tuindorp hun ‘eigen’ openbaar groen onderhouden zoals ze zelf willen. Met een beetje steun van de gemeente blijft het een karakteristiek deel van Hengelo. Zo maken we samen dingen mogelijk.

We hebben elkaar nodig om Hengelo mooier te maken. Hengelo, laat je horen! Dat is het appél van het CDA aan Hengelo. En wij politici? Wij moeten op een suikerarm-dieet. Het CDA Hengelo weet zeker dat wanneer dit ons samen lukt, Hengelo bruist als nooit tevoren.

Hanneke Steen, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.