Ook de inwoners van de gemeente Hengelo ontkomen niet aan enorme stijgingen van gas en elektriciteit. Om hier weer alle oorzaken te benoemen, voegt niet heel veel toe. Iedereen weet wat de oorzaken zijn en het wordt steeds meer duidelijk wat de gevolgen zijn.

Reden voor het college om, in samenspraak met de gemeenteraad, in september met een voorstel te komen waarin men verzoekt om iedereen, dus niet alleen de lagere maar ook middeninkomens, te steunen met een toeslag. Wij horen schrijnende verhalen van mensen uit de zogenoemde ‘middeninkomensgroep’ die ook financieel in grote problemen komen omdat de variabele tarieven enorm fluctueren. Het is voor diegene die het overkomt vreselijk, maar ook hulpverleners van de gemeente en instellingen gaat dit niet in de koude kleren zitten, om maar even een woordspeling te gebruiken. En de verhalen van medewerkers van de netwerkbeheerder die opdracht krijgen tot het afsluiten van het gas vertellen over zware dagen en slecht slapen omdat het ze niet loslaat. Jonge gezinnen waarvan beide ouders een betaalde baan hebben en dan toch zo in de problemen komen. En dan moet de winter nog komen.

Hoewel er deze zomer nog gesuggereerd werd om af te wachten wat Den Haag zou doen, kwam college en gemeenteraad tot de constatering dat wachten op Den Haag geen optie meer was. Het was eerste stap naar een regeling en een prachtige route die college, ambtenaren en gemeenteraad bewandeld hebben met maar een doel: wij willen allemaal het beste voor onze inwoners.

Tijdens de raadsvergadering van 7 september waren alle 13 raadsfracties erover eens dat wij als gemeente Hengelo niet met de armen over elkaar konden blijven staan en ondertussen richting Den Haag kijken. En dat gaf de bijzondere situatie dat de raadsvergadering geschorst werd en dat alle 13 fractievoorzitters met college en ambtenaren in overleg gingen om tot een gezamenlijk doel te komen. Dit voorstel kreeg de goedkeuring van de gemeenteraad en het college kreeg de opdracht om het voorstel uit te werken en deze op woensdag 5 oktober te bespreken in de gemeenteraadsvergadering.

Er is in die weken heel veel werk verzet door de betrokken ambtenaren en na enkele overleggen met alle raadsfracties kon het voorstel behandeld worden en werd dit unaniem aangenomen. En dat houdt in dat inwoners van onze gemeente zich kunnen melden bij de gemeente voor ondersteuning. Als ze aan de voorwaarden voldoen (inkomen tot maximaal € 2350 per maand en aantonen van een variabel energiecontract in de periode juli t/m oktober 2022 waarbij het voorschot (voorgesteld door de energiemaatschappij) hoger is dan 15% van het inkomen), wordt er eenmalig € 800 uitbetaald. Hengelo trekt hier € 2,8 miljoen voor uit en een aanvraag indienen kan vanaf 10 oktober.

Ondertussen zijn er de nodige maatregelen vanuit Den Haag gekomen die de pijn wellicht wat kunnen verzachten, maar dat was voor college en gemeenteraad geen reden om terug te komen op deze regeling. Hulp blijft nodig, Hengelo is een sociale gemeente en iedereen verdient minder stress door financiële problemen.

Mocht u in aanmerking komen, kijk dan vanaf 10 oktober op de website van de gemeente Hengelo en volg de stappen.

Bernadette Morskieft,
Gemeenteraadslid

 

Foto rechtenvrij

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.