CDA Hengelo maakt zich zorgen over de veiligheid in Hengelo en de Regio Oost Nederland nu minister Grapperhaus van Justitie 400 agenten (waarvan 150 uit Regio Oost Nederland) naar de Randstad haalt om de advocatuur en rechters te beschermen. Dit naar aanleiding van de moord op een advocaat in september. Fractievertegenwoordiger Vincent Kamp stelt daarom schriftelijke vragen aan het college over deze kwestie. 

Schietpartij
Het CDA Hengelo schrok dan ook toen naar buiten kwam dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid voornemend is om 400 agenten, waarvan 150 afkomstig uit de politieregio Oost-Nederland, naar Amsterdam over te plaatsen om daar rechters, officieren van justitie en advocaten te beveiligen. Dit naar aanleiding van de verschrikkelijke moord op een advocaat in Amsterdam op 18 september 2019. Echter, zware misdrijven komen niet alleen in de Randstad voor maar ook bij ons in de regio, zo getuigt de schietpartij op een advocaat uit Enschede in Gronau op 6 november 2019. Volgens diverse media heeft de aanleiding van de moordaanslag te maken met het faillissement van sportscholen in Hengelo en omgeving.

De burgemeesters van Enschede, Zwolle en Nijmegen hebben hun zorgen al geuit over de overplaatsing van de agenten. Hierom en omdat het CDA Hengelo een veilige leefomgeving wil voor allen die zich in en rond Hengelo bevinden, zijn de volgende vragen gesteld aan het college van B&W in Hengelo.

  1. Hoeveel agenten worden er minder in Hengelo ingezet door de maatregel van de minister?
  2. Heeft de gemeente zicht op de negatieve effecten die dit heeft op het bestrijden van criminaliteit in Hengelo?
  3. Welke negatieve impact heeft dit op de zichtbaarheid van de politie in Hengelo?
  4. Heeft de gemeente zicht op de negatieve effecten van deze maatregel op de veiligheid in Twente?
  5. Wat kan de gemeente Hengelo doen om de negatieve effecten van minder politie in onze gemeente enigszins te dempen?
  6. Klopt het dat de burgemeesters in de politieregio Oost-Nederland niet zijn geraadpleegd in deze beslissing en had u geraadpleegd willen worden?

Hengelo doet het goed op de misdaadmeter-lijst 2019 van het AD. Hierop staat Hengelo 89e en dit terwijl Hengelo de 41e grootse gemeente van ons land is qua inwoners. CDA Hengelo is hier erg blij mee omdat het veel waarde hecht aan een veilige leefomgeving voor de inwoners, bezoekers en ondernemers. Om dit veiligheidsniveau vast te kunnen houden is het van belang dat er geïnvesteerd blijft worden in veiligheid en politie. 

Antwoord college

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.