25 november 2018

CDA stelt vragen over OZB tarief sportverenigingen, buurthuizen, etc.

Op 14 november nam de Tweede Kamer het amendement Omtzigt cs (35026, nr. 52) aan.
Hierdoor kunnen gemeentes, na aanname van het belastingplan in de eerste Kamer, ervoor kiezen om bij sportclubs, scoutingverenigingen, speeltuinverenigingen, dorps-en buurthuizen en andere ANBI en SBBI’s niet langer het hoge OZB – tarief voor niet woningen (lees: bedrijven) in rekening te brengen, maar het lage OZB-tarief voor woningen.

Wij hebben de volgende vragen voor het College:

  1. Bent u op de hoogte van de mogelijkheden die het amendement Omtzigt cs (35026, nr. 52) biedt?
  2. Hoe kijkt het college aan tegen het feit dat een vrijwilligersorganisatie, zoals een sportvereniging of scoutingclub een hoger OZB-tarief betaalt dan een gewoon huishouden?
  3. Deelt u de mening dat deze organisaties van wezenlijk belang zijn voor de sociale cohesie en de gemeenschap in onze gemeente?
  4. Wat kost het de gemeente als sportclubs, scoutingverenigingen, speeltuinverenigingen, dorps-en buurthuizen en andere ANBI en SBBI’s niet langer het hoge OZB – tarief voor niet woningen (lees: bedrijven) in rekening gebracht krijgen, maar het lage OZB-tarief voor woningen?
  5. Bent u bereid de OZB verordening van de gemeente aan te passen en sportclubs, scoutingverenigingen, speeltuinverenigingen, dorps-en buurthuizen en andere ANBI en SBBI’s onder het lage OZB tarief te brengen?

Luc Gelevert
Raadslid CDA Oldenzaal

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.