15 april 2019

Aan Tafel!

Aan tafel!

Je hoort het je moeder zo zeggen. Het eten staat klaar en nog niet het gehele gezin is compleet. Aan tafel wordt vaak de dag doorgenomen en gesproken over wat ieder heeft gedaan of beleefd. Met elkaar in gesprek. Vaak een rustpunt in een hectische dag als rustige aanloop voor de avond. Bij ons niet anders. Twee keer in de week schuiven onze kinderen en hun partners bij ons aan tafel. De onderwerpen zijn heel divers.

Het bouwongeluk in Olst kwam ook voorbij. Met mannen die werkzaam zijn in de bouw, geeft dit discussie. Met name de manier waarop hier verslag van werd gedaan. Moet je eens voorstellen dat jouw zoon die dag zo’n val maakt op een bouwplaats. Voor de familie een enorme schok en voor collega’s op de bouw doet dit meer dan menigeen denkt. Soms is het goed om terughoudend en gewoon maar even stil te zijn. Het lijkt of de vraag: “wie is verantwoordelijk” van groter belang is, dan de gezondheid van deze jongeman.

In deze zelfde week brachten de brugklassers van het HAVO/VWO een bezoek aan de Kruisverheffing en Plaskerk. Ieder jaar is het weer een voorrecht om met hen in gesprek te gaan. Ook voor jonge mensen roept de maatschappij veel levensvragen op. Niet anders als voor onszelf is het belangrijk dat je je veilig voelt, opgroeit in een liefdevolle omgeving. Je voelt je vaak zo “onmachtig” zei laatst iemand tegen mij. Wat een mooi woord dacht ik toen gelijk. “Onmachtig”, niet bij machte om de situatie, die soms ook ver van je afstaat, te beïnvloeden.

Voor jongeren niet anders. In aanloop naar Pasen vertel ik over de periode voorafgaande aan Pasen, beginnend bij Carnaval. Veel leerlingen vieren dit, het spreekt aan. Ik vertel over mijn manier van “vasten”. Goed om een pas op de plaats te maken en jezelf een periode iets te ontzeggen. Je bewust te worden van de “gewone” rijkdom van alledag.

Ook als raad zitten we “rond de tafel”, gesprekken over de verkeersagenda en duurzaamheid. Onderwerpen die de inwoner van de gemeente Raalte direct raken. Het is fijn te ervaren dat inwoners inmiddels gebruik maken van het “mee praten” tijdens de rond de tafelgesprekken. Betrokken, belangstellend en kennis delend geeft het een extra dimensie aan deze gesprekken. Mooi dat we dit met elkaar bereikt hebben. Het kan nog beter en hier wordt aan gewerkt.

Vorig jaar was de installatie van de raad op witte donderdag, en is dit op mijn verzoek een half uur later begonnen. Komende donderdag hebben we een rond de tafelgesprek over de kadernota. Ik kom een half uurtje later. Ik word namelijk geroepen: Aan tafel! 

Aaltje Booijink – Raadslid CDA Raalte

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.