06 juni 2018

CDA Raalte wil dat er spoedig een nieuwe vergoedingsregeling moet komen voor gedupeerden van drugsafval!

Sinds dit jaar draaien grondeigenaren weer volledig op voor de opruimingskosten van chemische drugsafval als dat op hun grond wordt gedumpt. De afgelopen jaren kon er aanspraak gemaakt worden op een subsidie waarbij een groot deel van de kosten gedekt werden. Op dit moment is hiervoor geen regeling. Vanwege de bodembescherming zijn grondeigenaren wettelijk verplicht de rotzooi op te ruimen. De kosten bedragen duizenden tot tienduizenden euro’s omdat het ruimen door gespecialiseerde bedrijven moet gebeuren.

Grondeigenaren zoals boeren en natuurorganisaties kunnen hierdoor buiten hun eigen macht gedupeerd worden. Met name in het westen en in Brabant is dit bijna aan de orde van de dag, maar we moeten er rekening mee houden dat dit ook hier in Raalte (vaker) zal gaan gebeuren.

Voor wat betreft het vergoeden van de opruimkosten, hierover wordt vanuit verschillende kanten bij het rijk aangedrongen voor een vervolg of nieuwe regeling.

“Wij vinden dat ook het College van B&W Raalte zich hard moet maken bij het Rijk voor een regeling die 100% van de opruimkosten voor particuliere grondeigenaren vergoedt.” Aldus fractielid Jeroen Neimeijer. “Het kan toch niet zo zijn dat je als onschuldige grondeigenaar opgescheept zit met de troep van criminelen en dan ook nog de kosten voor het opruimen moet ophoesten”

Klik hier voor de schriftelijke vragen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.