13 juli 2017

De mensen van CDA Raalte deel 1: Jacques van Loevezijn

Wie zijn de mensen van CDA Raalte? Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stellen we regelmatig iemand aan je voor. Vandaag  Jacques van Loevezijn, sinds 2012 CDA-wethouder voor de gemeente Raalte.

Jacques, is politiek jou met de paplepel ingegoten?

“Ik ben geboren en Almelo en getogen in Wierden. Mijn vader heeft vijfentwintig jaar in de gemeenteraad van Wierden gezeten. Ook voor het CDA. Je begrijpt dat ik min of meer een ‘groene’ opvoeding heb gehad. Politiek was een thema bij ons thuis. Er werd veel gesproken over maatschappelijke thema’s. Na mijn studententijd – ik studeerde Geschiedenis in Groningen en Europese Samenwerking in Engeland - ben ik in Groningen teruggekeerd. Op dat moment heb ik me ook ingeschreven bij de partij. In 1989 was dat. Toen ik voor werk naar Raalte verhuisde, ben ik actief lid geworden. Eerst achter de schermen, later ook als raadslid en wethouder.”

Waarom CDA?

“CDA is mijn partij, zo voel ik dat echt. Dat is natuurlijk ontstaan in mijn opvoeding, maar toen ik oud genoeg was om zelf keuzes te maken, stond ik daar nog steeds helemaal achter. CDA is de partij die middenin de samenleving staat. Dat vind ik belangrijk. Iedereen moet mee kunnen doen. Van succesvolle ondernemers, tot mensen die het op het moment moeilijk hebben. Sommige andere politieke partijen richten zich op een specifiek segment in de samenleving. Dat is niet mijn route. We moeten het met elkaar doen. Vanuit mijn katholieke opvoeding geloof ik daarnaast in naastenliefde, klaarstaan voor je medemens. Dat is een van mijn grote drijfveren.”

Heb je nooit getwijfeld?

“Echte twijfels over het CDA heb ik nooit gehad. Al vond ik de periode rondom het kabinet met de PVV wel lastig. Dat was een zoektocht voor het CDA. Een periode die ik met veel belangstelling heb gevolgd.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen landelijke campagne van de partij?

“Positief natuurlijk. Met 19 zetels heeft de partij een mooie overwinning geboekt. Dat heeft het CDA met Buma goed gedaan. Het CDA heeft wederom laten zien een anker in deze, soms woelige tijden te zijn. En heeft daarbij terecht aangegeven dat we best wat trotser mogen zijn op ons land.”

Stel dat je vanaf 2018 door mag als wethouder, wat wil je dan bereiken?

“Raalte is een hele complete gemeente, laat ik dat eerst zeggen. Tegelijkertijd is er nog genoeg werk aan de winkel.”

Zoals?

“Een aantal zaken zou ik de komende jaren verder willen uitbouwen. Allereerst de economie van Raalte verder versterken. Door samen met ondernemers te blijven investeren in onze winkelcentra. Daarnaast willen we meer toeristen naar Raalte trekken. Deze gemeente is het hart van Salland, een prachtig gebied dat veel te bieden heeft. Als het aan mij ligt gaan we de komende jaren meer geld investeren om mensen hierheen te krijgen. En ook voor nieuwe bedrijven en bedrijven die zich willen hervestigen willen we Raalte aantrekkelijk houden. We hebben een prima bedrijventerrein met ruimte voor veel bedrijvigheid. Laat ze maar komen.”

Wat gaan de inwoners van de gemeente Raalte hiervan merken?

“Een goed economisch klimaat is belangrijk voor onze inwoners, omdat het bijdraagt aan de leefbaarheid in de gemeenschap. Dat trekt ook nieuwe inwoners aan. Maar nogmaals, dit moeten gemeente, inwoners, ondernemers en instellingen samen oppakken. Daarnaast betekent  samen voor mij ook dat iedereen de kans moet krijgen om mee te doen. Zo hebben wij de sociale werkvoorziening naar ons toegetrokken om deze Raaltenaren nog beter een goede werkplek te kunnen geven. Ik ga en sta voor een inclusieve samenleving.”

Hoe goed werkt de politiek in de gemeente Raalte samen om dit te bereiken?

“Dat gaat steeds beter. De laatste jaren ervaar ik de dynamiek in de lokale politieke arena als constructief. Het belang van de inwoners staat op de eerste plaats. Natuurlijk is het soms nodig om scherp te zijn en een punt te maken, maar het moet wel ergens aan bijdragen. Helpt dit Raalte verder? Als die vraag positief beantwoord kan worden, dan is het goed. Ik heb me hier sinds dat ik in de politiek kwam hard voor gemaakt, omdat ik energie wil steken in mogelijkheden en kansen. Ik heb een hekel aan negatieve energie.”

Wat is jouw passie buiten de politiek?

“Het gezin is heel belangrijk voor mij. Toen ik wethouder werd heb ik met mijn vrouw en kinderen afgesproken dat ik in principe iedere avond thuis eet en dat ik er in het weekend voor hen ben. Mijn kinderen zijn 19, 17 en 15 en zijn alle drie sportief actief. De hockey-, handbal- en voetbalwedstrijden die zij spelen, probeer ik allemaal bij te wonen. In ieder geval de thuiswedstrijden en als het even kan ook de uitwedstrijden. Zelf loop ik af en toe een hardloopwedstrijd. Heerlijk, vind ik dat. Daarnaast kan ik erg genieten van muziek luisteren. Ik ben breed georiënteerd. Ik luister van metal en pop tot klassiek.”

Heb je een favoriet nummer?

“Oef, dat vind ik lastig. Maar als ik nu iets moet zeggen, dan zeg ik Viva La Vida van Coldplay. Leef het leven, die boodschap past bij mij. Als politicus en als mens.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.