26 oktober 2018

"Je komt voor 't één en gaat naar huis met..."

Naast raadslid voor CDA Raalte ben ik sinds kort ook nieuwkomer in de zzp-wereld. Sinds deze week is ‘Irene Cultuurt’ een feit en sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een van dingen die ik me als zzp-er heb voorgenomen is om regelmatig mezelf uit te nodigen bij een zogenaamde ‘rot in het vak’. Zo ging ik onlangs op de koffie bij Karin Köster van ‘Indeweer’. Zij is een van de drijvende krachten van Muzieknetwerk Salland en via die route had ik een afspraak met haar.

Ik werd hartelijk ontvangen en bij een lekkere koffie kwam ons gesprek, via de buurtbus Lemelerveld-Luttenberg-Raalte, bij ‘Dag!enDoen!’ Nou mensen daar moet ik echt een column aan wijden. Want ‘Dag!enDoen!’ is een fantastisch initiatief voor ouderen tegen eenzaamheid.

Via een tablet kunnen ouderen een app openen. Daarop zien zij per dag of per week wat er bij hen in de buurt te doen is. Dit kan koffiedrinken zijn, maar ook een workshop, theatervoorstelling  of een wandelgroep. Niets nieuws zou je zeggen. Nee, dat klopt. Het is het aanbod wat aan het begin van ieder seizoen in ieder huis-aan-huis-blaadje staat en waar iedereen zich voor aan kan melden. Maar deze activiteiten komen meestal alleen aan het begin van het seizoen onder de aandacht. Soms heeft men dan het hoofd er niet naar staan, is het nog te mooi weer, of laat de gezondheid te wensen over. Men zet zich er niet toe om zich aan te melden. Eenmaal niet aangemeld verdwijnt de mogelijke activiteit naar de achtergrond. De natte herfst en koude winter volgen; men zit alleen thuis.

‘Dag!enDoen!’ laat ouderen dagelijks zien wat er te doen is en maakt het mogelijk om meteen aan te sluiten. Stel dat je om 9.00uur kijkt wat je zou willen doen, dan kun je nog aanmelden voor de activiteit van 10.00uur! Bovendien is het in Olst-Wijhe zo geregeld dat je ook nog gehaald zou kunnen worden voor die activiteit.

‘Dag!enDoen!’ organiseert ook cafés waarin men elkaar extra kan ontmoeten. Een bijzondere gast komt iets vertellen of ten gehore brengen. En er kan even wat geoefend worden met de app.

Karin vertelde mij over ouderen die nieuwe kennissen krijgen en er vaker op uit gaan. Mantelzorgers kunnen wekelijks met de oudere kijken welke activiteiten er gekozen kunnen worden. Een fijn idee,  lijkt me, wanneer je weet dat iemand niet de hele week alleen zit.

Daarnaast biedt ‘Dag!enDoen!’ ook handige extra’s. Zonder dat de ouderen het door hebben worden ze digi-wijzer.

‘Dag!enDoen!’ zoekt nog meer gemeenten om in uitgerold te worden. Ik ben enorm enthousiast over deze werkwijze om ouderen er op uit te laten gaan. Langer thuis wonen maar níet eenzaam is een mooi streven. Ik denk dat ‘Dag!enDoen!’ hierbij goed kan helpen. Ik wens het de oudere inwoners van gemeente Raalte ook toe.

Er wordt in onze gemeente van alles georganiseerd. Het zou mooi zijn wanneer al deze initiatieven ook steeds onder de aandacht worden gebracht bij al onze (oudere) inwoners.

Zoals ik al zei: “Ik kwam voor het één… en ging naar huis met een goed idee voor de gemeente Raalte.”

Irene van der Vegte

Luttenberg, 26-10-2018

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.