15 mei 2019

Voorbij de grens

Voorbij de grens…

Ieder mens kent dat wel. Een grens die de ander overgaat waardoor jouw grens bereikt wordt. Je voelt je getart, opkomende woede, onmacht, een onrechtvaardig gevoel. Het gevoel van “dit is niet eerlijk, dit kan toch niet…”

Toen afgelopen maandagmiddag het bericht binnen kwam dat een groep actievoerders een varkensbedrijf was binnen gedrongen en zich in de schuren bewoog, ontstond er ook binnen ons gezin boosheid en onmacht. “Dit hoef je toch niet toe te laten en waarom wordt er niet ingegrepen”.

Burgemeester Dadema gaf in zijn speech op 4 mei aan dat je mag zijn wie je wilt zijn, je mag vinden wat je wilt vinden, je mag geloven wat je wilt geloven, je mag liefhebben wie je wilt liefhebben. Daarbij hoort ook het recht tot demonstreren en dat dat soms gevoelig ligt begrijpen we allemaal.

Je kunt het daarmee eens zijn of niet maar het is een goed en groot recht in Nederland. De actiegroep ging maandagmiddag echter een grens over. De grens van het boerenbedrijf; de erfgrens, maar ook de persoonlijke grens van dit boerengezin en daarbij ook de grens van vele boerengezinnen.

Als we naar de afgelopen jaren kijken heeft de agrarische sector het niet makkelijk gehad. Zij hebben binnen hun vermogen het bedrijf aangepast en proberen naar behoren te ondernemen. Ik hoor het de critici al zeggen / roepen: over mega-stallen, dierwelzijn, de manier waarop het land wordt bewerkt, voedselveiligheid, enz.

Er is niet één sector die naast de regel- en wetgeving zo te maken heeft met maatschappelijke meningsvorming en uitingen daarvan. Vind ik ze zielig? Zeker niet!

Ik ben trots op onze boeren, die ik vooral vanuit het Sallandse ken. Hardwerkende mensen met een visie, ondernemerschap, hart voor dier en natuur en een wil om het boerenbedrijf zo goed mogelijk voort te zetten. Bedrijven die voldoen aan de in Nederland hoge eisen en normen.

Afgelopen maandag is er een grens overgegaan. De grens van het toelaatbare. Of er eerder ingegrepen had moeten worden? Ik ken de precieze feiten niet. Maar dat je op deze manier een verkeerd signaal afgeeft, lijkt mij duidelijk.

Gelukkig ben ik niet de enige die ervaart dat hier een grens is overgegaan. Er wordt veel over gesproken en dat is de manier waarop we dat in Nederland doen; met elkaar in gesprek!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.