Arjan Hokse

Fractielid

Video boodschap

 

Daar sta je dan als nummer 6 op de kieslijst van CDA Staphorst. Een plek die duidt op politieke ambities van een kandidaat van een partij die al 4 zetels heeft in de huidige gemeenteraad. Maar hoe sterk zijn die ambities en wat drijft iemand om zich met de plaatselijke politiek te gaan bemoeien?

Daarom goed om mijzelf even voor te stellen aan het brede publiek.

Ik ben Arjan Hokse, 37 jaar oud en woon samen met mijn vrouw en 2 dochters in Staphorst oost in de buurtschap De Leijen.

Al sinds mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd in politiek. Zoals je in je jeugd de keuze maakte om “voor” een voetbalclub te zijn en het ene merk tractor prefereerde boven het andere merk, zo had ik ook toen al een voorkeur voor een politieke partij. Als je tussen agrariërs opgroeit zoals ik, heb je al gauw een zwak voor een partij die voor de boeren opkomt. En dat was dus het CDA met aan het roer de onlangs overleden staatsman Ruud Lubbers.

Uiteraard is het dan nog niet vanzelfsprekend dat je een aantal decennia later in de plaatselijk politiek ook voor het CDA kiest. Maar het was fijn om te constateren dat over het algemeen mijn eigen visie veelal rijmt met de standpunten van de plaatselijk afdeling. “Nuchtere politiek” bedrijven met een gezond boeren verstand is wat een plattelandsgemeente als Staphorst nodig heeft. Regelgeving moet er zijn maar laten we daar niet in overdrijven!

En dan komt de vraag of het je allemaal waard is om tijd te steken in de plaatselijke politiek. Veel gekonkel en ellenlange discussie om futiliteiten. Je kunt het niet snel goed doen en wat bereik je er mee? Zo kan ik het rijtje met clichés nog wel langer maken. En juist daar hoop ik de komende jaren dus juist een betere inkijk in te krijgen. Is dat daadwerkelijk zo of hebben we als burger soms een verkeerd beeld van het gemeentelijk bestuur?

Maar het allerbelangrijkste voor mijzelf is dat ik vooral goesting heb om er wat van te maken en dat ik het min of meer als een morele plicht zie om mij in te zetten voor de samenleving. Want ook voor mij geldt zoals de Volendamse zanger Jan Smit ooit zong:

Vrijheid in overvloed

Is een heel groot goed

Daar waar ik geboren ben

En waar ik alle mensen ken

Ver weg van alle schone schijn

Gewoon omdat ik daar mijzelf kan zijn…

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.