19 maart 2018

Interview Zicht op Steenwijk

In Zicht Op Steenwijk stond in de laatste editie voor de verkiezingen een interview met onze lijsttrekker Jan Vredenburg:

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode Jan?

Als CDA kijken wij terug op een goede periode. Mede dankzij onze inzet kun je nu in de hele gemeente gratis parkeren. Verder kijk ik met een goed gevoel terug op onze inzet voor de scholen in verschillende plaatsen, zoals Giethoorn, Tuk en Wanneperveen. Maar ook zaken als de starterslening voor jongeren en de blijverslening voor ouderen, zijn echte CDA items geweest de afgelopen periode.

Dat klinkt positief Jan, maar er zijn toch ook wel tegenvallers geweest?

Ja, zeker, een van de grootste teleurstellingen zijn natuurlijk de vele wethouderswisselingen bij CPB en BGL. Op deze manier is er op verschillende dossiers, zoals duurzaamheid, cultuur, toerisme en recreatie, niks bereikt. Dat zal de komende vier jaar echt anders moeten.

Daar hebben jullie als CDA ongetwijfeld ideeën over?

Zeker, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid vindt het CDA dat de gemeente zich niet moet beperken tot het kijken in de eigen gemeente. Waarom zou de gemeente zich niet inkopen in windenergie op zee?

Jullie waren uitgesproken over voorstellen op het gebied van duurzaamheid de afgelopen periode.

Ja, dat klopt, een idee als een zonnepark op de Woldmeentherand had nooit op tafel moeten komen. Omwonenden moeten in het voortraject worden betrokken. Als dat in dit geval was gedaan, had dat een hoop onrust voorkomen. Ook het plan voor zonnepanelen op het gemeentehuis vonden wij geen goed plan. Dat moest een miljoen euro kosten, maar de terugverdientijd was bijna 30 jaar. En dat terwijl er nog een heel goed koperen dak op ligt. Dat geld kunnen we op een meer verantwoorde manier uitgeven.

Een opvallend punt in jullie programma, is dat jullie de gemeente willen laten groeien. Hoe willen jullie dat doen?

We moeten als gemeente meer naar buiten gaan kijken. Als we bijvoorbeeld kijken naar Steenwijk, dan ligt dat fantastisch, de snelweg binnen bereik, een intercity station. We moeten mensen van buiten de gemeente er van overtuigen hier te komen wonen, maar zeker ook jongeren verleiden om in de gemeente te blijven wonen. We willen hiervoor onder meer een afstudeeracademie voor HBO en WO studenten in Steenwijkerland krijgen, maar ook bijvoorbeeld experimenteren met Tiny Houses.

En wat zijn andere punten wat het CDA waar wil maken de komende vier jaar?

Zorgen voor goede zorg voor iedereen. Dat klinkt misschien als een open deur, maar dat wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Goede zorg voor de ouderen in de gemeente, aanpakken van eenzaamheid, stimuleren van lichaamsbeweging voor ouderen. Maar niet alleen zorg voor ouderen, iedereen die zorg nodig heeft, moet zorg kunnen krijgen in de gemeente.Daarnaast wil het CDA zich blijven inzetten voor de ondernemers in de gemeente. Steenwijkerland moet een gemeente worden waar bedrijven zich graag willen vestigen. Dat zorgt ook voor meerwerkgelegenheid in de gemeente Daarnaast moet het Steenwijkerdiep echt ontwikkeld gaan worden, dat duurt echt veel te lang.

Jullie hebben nu vier zetels in de gemeenteraad, met hoeveel zetels ben je tevreden na de verkiezingen?

We gaan voor vijf zetels. We hebben een goed team, met onder meer Femedith Kersjes, die veel kennis heeft op het gebied van de zorg, Steven Boersma een jonge enthousiaste Steenwijker, Gerrit Vinke uit Tuk, die veel mensen kennen van zijn werk bij de voedselbank en Clazinus Netjes, die ruime ervaring heeft in de politiek, bij onder meer de provincie en waterschappen. Ik heb er vertrouwen in dat we met deze mensen, maar zeker ook samen met de inwoners van Steenwijkerland een nog sterkere gemeenschap kunnen maken. Wat mij betreft gaan we dat Gewoon Doen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.