10 januari 2018

"Zonnepanelen op dak gemeentehuis loopt financieel uit de hand"

Tijdens de Politieke Markt van 9 januari werd er gesproken over zonnepanelen op het gemeentehuis. Een plan dat meer dan een miljoen euro moet kosten. Een plan ook, waar Jan Vredenburg namens het CDA bijzonder kritisch op was: 

We snappen dat het college een voorbeeldfunctie wil zijn, het CDA is zeker een voorstander voor duurzaamheid, en een groot voorstander van energiebesparing bij overheidsgebouwen.

Maar we zien hier een project wat financieel compleet uit de hand loopt. Want elke burger kan aanvoelen dat dit een minder rendabel besteden van gemeenschapsgeld is.

Het CDA heeft in een eerder fase al aangegeven dat de bevestiging van de materialen niet zomaar kan gebeuren, ook hebben we aangegeven dat de architect dit niet zal goedkeuren.

Blijkbaar is de portefeuille houder hier nu ook achtergekomen en zien we nu een project wat zijn rendement echt niet gaat halen. Een investering op de verkeerde locatie, en panelen op het noordoosten en noordwesten, slechts 1 derde ligt op het zuiden. Vervanging van een nu zeer duurzaam koperen dak. Het Koperen dak kan 80 a 100 jaar liggen en het dak is nu pas 26 jaar oud. 

Conclusie. Een duur project en het geld zou financieel als ecologisch veel beter renderen op een andere locatie dan op het dak van het gemeentehuis. Bijvoorbeeld scholen of dorpshuizen. 

Het geld zou u dus beter kunnen investeren in economische hoogwaardigere projecten. Waarom niet het geld reserveren voor de G1000 uitkomsten?

Een aantal vragen heeft het CDA

Vraag 1  Wat is hier nu eigenlijk uniek aan dit project ?  Als wij de krant lezen dan heeft u de architect bijna gedwongen om akkoord te gaan. 

Vraag 2  Het gehele koperen dak wordt dus vervangen, en vervangen door een alternatief dak. Wat is de levensduur van dit nieuwe dak, de zonnepanelen gaan 25 jaar mee?

Vraag 3  Wat is de eigenlijke nog te verwachten levensduur van het huidige koperen dak? Volgens ons gaat een koperen dak 80 a 100 jaar mee.

Vraag 4  Wat kost het verwijderen van het koper en hoeveel levert dit op? 

Vraag 5 Heeft u een register accountant goedgekeurd rekenmodel ?

Vraag 6  In het kopje kanttekeningen/lokale partijen wordt de suggestie gewekt dat men al een externe partij heeft. De vraag is, hoe komt men aan deze getallen en zijn er beloftes gedaan aan een mogelijke “externe” partij?

Daarnaast dan de vraag, hoe weten wij dat er geen lokale partijen zijn die dit kunnen uitvoeren?

Qua dakwerk is hier een lokale landelijke dakdekker en/of lokale aannemers. 

Vraag 7 Weten wij wat de verduurzaming van het gemeentehuis heeft opgeleverd sinds 2012 ?

Vraag 8 Zijn er niet nog andere panden waarop gunstiger kan worden geïnvesteerd ten opzichte van het gemeentehuis?  

 

Dan heeft het CDA nog een mooie suggestie van een oplettende burger gekregen die ik graag even zou voorlezen. 

De wens van de inwoners is het oprichten van een groene coöperatie, dit plan wordt in de G1000 bijeenkomsten aangegeven.

Stel nu we besteden die 1 miljoen, in een groene Coöperatie dan krijg je een hefboomverhouding omdat de rentestanden nu extreem laag zijn. Het rendement wordt dan voor het eigen vermogen deel veel hoger, en je kunt veel meer megawatt aan groene energie realiseren dan op het inefficiënt dak van het gemeente huis. 

Stel je geeft alle huishoudens in Steenwijkerland in 2018 een korting op de ozb als er 20.000 huishoudens zijn en je verdeelt die 1 miljoen dan krijgt elk huishouden een korting van 50 euro. 

De voorwaarde voor die korting is dan wel dat ze die in een op te richten groene energie coöperatie stoppen.

Zo ontstaat er een Equity van 1 miljoen van de burgers waar ze bv een rendement op krijgen van 4 of 5 %, dus iedereen heeft dan een obligatie van 50 euro

Nu kunnen groene projecten wel met meer dan 80% of meer worden gefinancierd door een bank. Het leuke is dus dat die coöperatie dan wel voor 5 miljoen aan zonnepanelen kunnen gaan plaatsen op 1 of meerder plaatsen. 

Dat is dan minstens 5 megawatt aan zonnepanelen ; dus meer dan 10 keer zoveel als nu op het gemeentehuis past. Tevens is dit 10 % van de doelstelling voor de gemeente Steenwijkerland, die dan pas echt groen aan de weg timmert want zij geeft een uniek landelijk groen voorbeeld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.