09 november 2022

Asielzoekers, M79

Onze inbreng tijdens de raadsvergadering 8 november 2022

 

Dank u wel voorzitter.

Dat we in Nederland een uitdaging hebben voor wat betreft asielzoekers is wel duidelijk. De beelden uit Ter Apel hebben we vast allemaal gezien.

Dat wij daarin als Twenterand een taak hebben is voor ons ook duidelijk. Vanuit onze overtuiging hebben we ook de visie dat we er moeten zijn voor onze medemens die in de problemen zit. We leven niet alleen voor onszelf, maar met elkaar. In Twenterand, in Nederland en wereldwijd.

We moeten hier dus onze verantwoordelijkheid in nemen. En we hebben gelukkig hele goede ervaringen in het verleden. Ik denk aan de asielzoekers bij de Lourenshoeve in Den Ham. Het was moeilijk om afscheid van hen te nemen.

Het is belangrijk om dit punt als gemeente dan ook goed voor te bereiden, zodat ons geen dingen overkomen. Ook is overleg met de omgeving en maatschappelijke instanties een voorwaarde om asielzoekers op te kunnen vangen.

Draagvlak is het grootste belang.

We herkennen ons dan ook heel goed in deze motie en hadden deze ook graag mede in willen dienen, dus we zullen deze motie volop steunen.

Dank u wel.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.