21 maart 2023

Column De Toren van Twenterand

De kop is eraf

Op 31 maart 2022 zijn wij beëdigd als nieuwe raadsleden van de gemeente Twenterand. Het eerste jaar zit er nu op. Een jaar waarin een totaal nieuwe fractie aan de slag ging. Dossiers die ingelezen moesten worden, maar ook het ervaren hoe het is om volksvertegenwoordiger te zijn. Welke keuzes maak je? Waar leg je de prioriteit?

Maar al met al kunnen we terugkijken op een bijzonder en leerzaam jaar. Gelukkig stonden er veel mensen van onze achterban om ons heen, die ons van advies wilden voorzien als we hen daarom vroegen.

Zo zijn we aan de slag gegaan met de verschillende dossiers die al op de plank lagen. Met name het dossier over het Jongerenwerk was daarin voor ons heel belangrijk. Voor goed jongerenwerk is een duidelijke visie nodig waar we naartoe willen. Daarnaast is het van belang dat de subsidie transparant verleend wordt en dat iedereen dezelfde kansen kan krijgen. Dit is ons, samen met andere fracties gelukt.

Om dingen te bereiken moet je samenwerken. Met andere fracties, maar ook met bijvoorbeeld de provincie. De lijntjes met het CDA Overijssel zijn kort. Neem bijvoorbeeld de samenwerking in de kwestie belangenverstrengeling ACSG en Vitens. Het mag nooit de bedoeling zijn dat de slager zijn eigen vlees gaat keuren. Als dit wel gebeurt moet je actie ondernemen en dat hebben we gezamenlijk gedaan. Ons motto is en blijft, samen bereik je meer dan alleen. Als er dan een motie in de Provinciale Staten met 40 stemmen wordt aangenomen waarin de Statenleden het college oproepen om de werkwijze en de samenstelling van de ACSG tegen het licht te houden en zo nodig maatregelen moet nemen, voelt dit voor ons wel als een mooie overwinning. We vinden het dan ook jammer dat het aantal Statenleden van het CDA Overijssel is teruggebracht tijdens de verkiezingen en natuurlijk wensen we de BBB heel veel succes.

Wat het belangrijkste is dat mensen gelukkig zijn. Daarom is het van het grootste belang om met elkaar in gesprek te blijven. We doen dat door op verschillende locaties te vergaderen, waarbij we inwoners uitnodigen om met ons in gesprek te gaan, over de dingen die goed gaan, maar zeker ook over de dingen die verbeterd moeten worden. En natuurlijk ook door met onze inwoners mee te denken, zoals onlangs bijvoorbeeld in De Pollen. Hier maken mensen zich zorgen over de leefbaarheid in de kern, nu ze te horen hebben gekregen dat de Pollenkerk gaat verdwijnen. Door in gesprek te gaan en samen te zoeken naar oplossingen, willen we graag naast de inwoners staan.

De kop is eraf, maar nu begint het eigenlijk pas. We gaan ons inzetten om onze gemeente nog mooier te maken, met als doel een gelukkige samenleving.

Martino Vos en Germa Niks-Doldersum

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.