27 september 2023

Column De Toren van Twenterand

Een mooi stuk van onze fractievolger Tom Bouwmann in De Toren

“Geen plaats voor christelijke politiek? De wereld hunkert naar christelijke politiek! Een politiek, die spreekt voor wie geen stem hebben; Die handelt voor wie geen handen hebben; die een weg baant voor wie geen voeten hebben, die helpt wie geen helper hebben”, een citaat uit de Bergrede van oud-fractievoorzitter Wim Aantjes van het ARP.

Als gemeente Twenterand staan we voor een grote opgave om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Hun oorlog is de onze en hun leed is ook ons leed. Barmhartigheid is het minste wat we als samenleving kunnen tonen. Het CDA is er daarom ook voor dat de gemeente Twenterand ‘Camping de Blekkenhorst’ opkoopt om zo tijdelijk plaats te maken voor de opvang van ongeveer 200 asielzoekers.

Tegelijkertijd kunnen we onze ogen niet sluiten voor de zorgen die binnen de samenleving zijn; namelijk de overlastzorgen en de impact dat opvang heeft op de sociale en culturele gemeenschap. Daarom wil het CDA ook dat de gemeente te allen tijde duidelijkheid biedt en kiest voor tijdelijke opvang waarbij de camping daarna verkocht wordt. Dit in nauw samenspraak met de Hammenaren en met recreatie en toerismebehoud als doel.

Naast Oekraïners zijn er ook andere vluchtelingen zonder stem en helper die vluchten voor oorlog. Het CDA zou daarom ook graag een appèl (oproep) op u als inwoner willen doen om uw ogen niet te sluiten voor het leed en om constructief mee te denken aan oplossingen. De discussie gaat nu vaak over de aantallen die binnenkomen. Ook wij als lokale afdeling vinden dat hier een evenwichtige keuze in gemaakt moet worden.

Dit neemt alleen niet weg dat wij een verantwoordelijkheid voelen om mannen, vrouwen en kinderen een menswaardig bestaan te geven. Want met de discussie over het beperken van de instroom doe je niks aan de aantallen vluchtelingen die hier al zijn en die ook recht op verblijf hebben. Voor de verschrikkelijke situaties die zich de afgelopen tijd en nu in azc’s afspelen kan het CDA Twenterand haar ogen niet sluiten.

Als CDA Twenterand geloven we dat met u veel mogelijk is in de opvang van statushouders. Zolang dit maar in samenspraak met u gaat waarbij u ook zeggenschap heeft. Dit om de zorgen en bezwaren tegen te gaan. Daarnaast zal de opvang per kern en kleinschalig moeten gebeuren om situaties als in Albergen te voorkomen. Niet afwachten op de spreidingswet, maar proactief met u kijken naar oplossingen voor een menswaardig bestaan. Dit niet allen voor u, maar ook voor de medemens. Daar staat het CDA voor!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.