07 november 2023

Column De Toren van Twenterand

Week van respect

Deze week is de week van respect. Op scholen, (sport)verenigingen en in gemeenten staat dit thema centraal. Ik zag al mooie programma’s voorbijkomen van scholen, het jongerenwerk en sportverenigingen, ook in onze gemeente. Goed dat dit onderwerp op de agenda komt.

Respect is soms ver te zoeken, kijk maar naar het geweld dat hulpverleners meemaken. Uit een onderzoek is gebleken dat 92% van de hulpverleners in 2022 agressie of geweld meemaakte. Bijna 60 % elke maand of elke week. Politie, ambulancepersoneel, de brandweer, mensen die gewoon hun werk proberen te doen voor de medemens….

Het CDA wil bouwen aan een fatsoenlijk land waar we omzien naar elkaar. Een land waar mensen zich weer thuis voelen en onderdeel weten van een sterke gemeenschap. Respect, waarden en normen zijn niet ouderwets, maar zijn juist vanzelfsprekend!

En daarom is het ook belangrijk dat we het maatschappelijk debat over fatsoen, waarden en normen blijven voeren. Van de voetbalbond die de wedstrijd stil legt bij antisemitische spreekkoren, tot het herstel van het gezag van de leraar op school en de agent op straat.

We zijn, voor mijn gevoel, wat doorgeschoten in ons individualisme. We moeten elkaar weer meer opzoeken, alleen kunnen we het niet. Minder ik, meer wij. Het is tijd voor samen. We leven in een tijd van grote veranderingen en uitdagingen. In ons land en de wereld om ons heen. Die veranderingen en uitdagingen bieden nieuwe kansen, maar zorgen ook voor nieuwe risico’s. De toekomst is van ons allemaal en dus moeten we de handen ineenslaan. Met elkaar kunnen we die uitdagingen aan, ook als het moeilijk wordt.

Nederland is van ons allemaal en niet alleen van de schreeuwers die het meeste aandacht krijgen. Het overgrote deel van Nederland wil gewoon een fatsoenlijk en normaal leven, de zekerheid van een vaste baan, een eigen huis in een veilige omgeving en goede zorg voor mensen die dat nodig hebben.

Het is tijd dat we dat samen aanpakken. Minder ik, meer wij. Meer solidariteit en saamhorigheid, als antwoord op het egoïsme en het geschreeuw van enkelen. Nederland is van ons allemaal en alleen samen kunnen we Nederland nog mooier, eerlijker en sterker maken. Dat zijn we aan elkaar verplicht.

En dat begint met een beetje respect naar elkaar.

 

Martino Vos

Fractievoorzitter CDA Twenterand

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.