06 december 2022

Inbreng CDA "Aankoop grond VZV G 2025 (ged)"

Op 6 december werd o.a. het agendapunt  "Aankoop grond VZV G 2025 (ged)" behandeld. Lees hieronder onze inbreng:

 

Voorzitter dank u wel,

Ook de insprekers van vanavond wil ik hartelijk danken voor hun inbreng.


Voorzitter wij delen de zorgen van de inwoners. Inwoners die al jaren lang aan de Garvesingel wonen.

Onze inwoners die in de krant hebben moeten lezen dat het college de intentie heeft om een krediet van ruim 2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aankoop en voorbereiding van bijna 4 hectare grond.

Wij vinden wonen heel belangrijk maar we leven ook in een tijd dat we de hand op de knip moeten houden en dus heel zorgvuldig om moeten gaan met het verstrekken van een krediet.

En daarom hebben we een aantal vragen:

  • Is de verantwoordelijk wethouder op de hoogte dat het gebied een waterretentiegebied is?
    • Waar wordt het nieuwe waterretentiegebied nu gecreëerd? En hoe wordt dit gefinancieerd?
  • ​​​​​​​Dit gebied is voor Vitens een zoekgebied voor eventuele grondwaterwinning. Hoe ziet de wethouder dit? Kan de wethouder ons uitleg geven?

Als we een klein rekensommetje maken komen we uit op € 55,00 m2.

Wij hebben dinsdag 29 november in de krant kunnen lezen dat de gemeente Tubbergen grondgebied heeft aangekocht voor een € 33,00 m2.

  • Is de verantwoordelijk wethouder hiervan de hoogte?
  • Kan de wethouder uitleggen waarom dit verschil zo groot is?

Aan de hand van dit krantenartikel hebben we het raadsvoorstel van de gemeente Tubbergen doorgelezen en naast dit raadsvoorstel gelegd. Wij vinden het raadsvoorstel van de gemeente Tubbergen beter onderbouwd. In het  raadsvoorstel van Tubbergen staat duidelijk vermeld wat de totale kosten zijn, maar ook alle bijkomende kosten worden met naam genoemd. Dit kan ik niet terug vinden in uw raadsvoorstel.
Ook heeft gemeente Tubbergen de koopovereenkomst ter inzage gelegd voor de raadsleden bij de griffie inclusief het bijbehorend taxatierapport. Raadsleden hebben het recht op inzage.

Wij hebben de wethouder, via de griffie, gevraagd om inzage te krijgen in de koopovereenkomst.

  • Waarom is de wethouder niet bereid om ons inzage te geven in de koopovereenkomst?

In het raadsvoorstel hebben we kunnen lezen dat er op dit moment geen uitbreidingsgronden zijn in de gemeente Twenterand. Wij menen van wel. En als ik het fout heb, dan hoor ik het graag. Ik meen dat ik op de website van ruimtelijkeplannen.nl zie dat de gemeente Twenterand 2 gronden als zoeklocatie wonen heeft aangeduid, namelijk in Vriezenveen Noord en Vriezenveen Zuid.

Onze vragen aan de wethouder:

  • Waarom liggen deze gronden nog braak?
  • Waarom is het college in de goede tijd niet met een bestemmingsplan voorstel richting de raad gekomen om toch de uitbreidingslocatie voor in ieder geval Vriezenveen Noord te ontwikkelen.

Voorzitter wij willen de wethouder via u vragen om ons duidelijkheid te geven waarom hij voor dit stuk grond heeft gekozen en niet voor de 2 gronden die aangeduid zijn als zoekgebied wonen.

Wij als CDA fractie willen ook van de wethouder weten welk krediet bestemd is voor de aankoop van de grond en welk gedeelte van het krediet bestemd is voor de  voorbereidings- en bijkomende kosten.  

Wij moeten als raad weten waar we voor kiezen. Met een summiere onderbouwing zoals in het raadsvoorstel is opgenomen kan de CDA fractie niet akkoord gaan voor het verstrekken van een krediet.

 Ik dank u wel.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.