27 september 2022

Verkeersveiligheid Vriezenveen

Tijdens de raadsvergadering hebben we de wethouder vragen gesteld over de verkeersveiligheid in de gemeente Twenterand. Lees hier onze inbreng:

In Twenterand rijden meer dan 17.000 auto’s. In november komen landelijk de meeste ongevallen voor. Dat vraagt om managen van de verkeersstromen, en natuurlijk zo veilig mogelijk.

De verkeersvisie die er ligt zal, naar verluidt, de komende maanden weer worden opgepakt. Al is deze niet actueel op deze vraag van het CDA.

Wij als CDA vragen ons af: waarom moet men vaak de put dempen als het kalf is verdronken. Je kunt niet alles voorkomen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het zo goed als kan veilig is op de wegen in Twenterand.

Op 16 september j.l. moesten we lezen dat op de kruising Harmsenweg - Veeneindeweg weer een ongeluk heeft plaatsgevonden. Waarbij ook nog kinderen waren betrokken en de bestuurder, met letsel naar het ziekenhuis is gebracht.
Op 22 september was het wederom raak op een beruchte kruising Horstweg en Oostermaatweg. Deze keer met 3 gewonden.

In de praktijk gaat het vaker goed dan fout, maar door de laagstaande zon in het najaar en door het eerder donker worden ‘s avonds, kan het zomaar weer fout gaan.

Beide kruisingen zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk negatief in het nieuws gekomen door ongevallen. Hoe lang willen wij wachten totdat er doden zijn te betreuren?
Het CDA Twenterand heeft in november 2021 over de kruising Veeneindeweg-Harmsenweg al vragen gesteld, het blijkt dat de maatregelen die toen zijn genomen onvoldoende zijn. Het CDA vindt dat deze snel moeten worden aangepast en verbeterd.

In Den Ham Marleseweg-Hancateweg Oost is in het verleden hetzelfde probleem geweest, na de verbetering die hier is aangebracht hebben er naar mijn weten geen ongelukken meer plaatsgevonden.

De vragen voor de wethouder zijn de volgende:

  1. Is de wethouder bekend met de gevaarlijke en onduidelijke situaties?
  2. Zijn er na de vorige verkeersmaatregelen onderzoeken/controles geweest m.b.t. de veiligheid van deze wegen en kruisingen
  3. Wanneer worden er nu passende veiligheidsmaatregelen getroffen die wel afdoende en duidelijk zijn voor alle weggebruikers.

De wethouder beantwoord de vragen schriftelijk.

 

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.