Onze plannen.

In Zwartewaterland is het goed leven. We hebben een sterke ons-kent-ons-cultuur. Omzien naar elkaar is een groot goed en dat moeten we koesteren. Inwoners leven samen en ontmoeten elkaar via de kerk, tijdens sport of ontspanning of tijdens één van de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het CDA is hier trots op. Dit willen we behouden en versterken.

Samen vooruit
Het CDA is bereid om verantwoordelijkheid te nemen. In ons verkiezingsprogramma doen wij voorstellen die bijdragen aan een beter, gezonder en socialer Zwartewaterland. Daarbij behouden we wat goed gaat en verbeteren we wat beter kan. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze inwoners. We kijken positief naar de toekomst en willen vooruit.
ZORG EN SAMENLEVEN.
Jeugdzorg: Juiste zorg altijd toegankelijk, meer inzet op preventie
De jeugdzorg is een van de uitdagende thema’s in de komende periode. We willen zorg bieden aan iedere jongere die zorg nodig heeft. Echter moet er wel zorgvuldig gekeken worden of behandelingen wel echt nodig en effectief zijn. Geen “paardrijden tegen dyslectici”. Behandelingen moeten getoetst worden aan de effectiviteit en de behaalde gezondheidswinst. ‘Zorgcowboys’ willen we niet. Ook moet er meer worden ingezet op preventie en opvoedondersteuning voor ouders. Bij de intake vertrouwen wij op de professionaliteit van de consulent. Die kan het beste afwegen of duurdere zorg noodzakelijk is of dat een (opvoedings)probleem meer in de preventieve sfeer moet worden opgelost. Zo blijven we iedereen helpen, maar houden we de kosten binnen de perken. Preventie is niet ieder kind 'scannen' op problemen en vervolgens elk kind doorverwijzen naar zorg, maar is het aanbieden van oplossingen op een brede schaal. Denk hierbij aan: verminderen van alcohol-/drugsgebruik of stimuleren van sport en bewegen. Daarmee ondervang je niet alle problemen maar bespaar je op lange termijn dure zorg.
Een passende baan voorkomt problemen
De gemeente heeft een verantwoordelijkheid in het begeleiden van inwoners zonder werk naar een nieuwe baan. Samen met jobcoaches, het werkgeversservicepunt en het UWV moet er al vroeg bij het verlies van een baan gezocht worden naar mogelijkheden. Het zo snel mogelijk terug begeleiden naar werk heeft meerdere voordelen: Het geeft voldoening aan de inwoner en voorkomt een werkisolement. Hoe eerder een inwoner geholpen is, hoe eerder grote (financiële) problemen voorkomen kunnen worden. De gemeente blijft middels het programma ‘Upgrade Jezelf’ van Regio Zwolle opleidingen aanbieden die het mogelijk maken om om- en bij te scholen. Het CDA staat achter het principe “een leven lang leren”, zodat inwoners zich altijd kunnen blijven ontplooien en de mogelijkheid hebben om door te groeien in functies waar vraag naar is. Voor inwoners met een afstand tot de normale arbeidsmarkt biedt de gemeente beschutte werkplekken. Dit vraagt van de gemeente om goed in kaart te brengen waar werkplekken gevonden kunnen worden. De gemeente moet hier actief naar zoeken en ondernemers uitdagen om deze werkplekken te bieden. Zwartewaterlandse ondernemers staan hier open voor. Het is aan de gemeente om deze ondernemers te ontzorgen rondom deze beschutte werkplekken.
Maatschappelijke ondersteuning
Voor veel zorgvraagstukken is de gemeente verantwoordelijk. Denk aan het verstrekken van hulpmiddelen zoals rolstoelen, maar ook het verstrekken van gelden voor het PBG, hulp in de huishouding of woningaanpassingen. Het CDA is tevreden over de huidige manier van aanbieden van deze maatschappelijke ondersteuning. Wel moet er aandacht zijn voor de eenvoud van het aanvragen van deze hulp. Het CDA wil dat verzoeken die bij de gemeente binnen komen, altijd worden besproken in een persoonlijk gesprek met de vraagsteller. Menselijk contact. Daar staan we voor. We staan aan de vooravond van een samenleving die voor een steeds groter gedeelte bestaat uit ouderen. 'Vergrijzing' gaat zorgen voor meer vraag om hulp. Het is belangrijk dat de gemeente inzichtelijk gaat krijgen wat deze vergrijzing gaat betekenen voor het goed kunnen aanbieden van hulp. Zijn we voldoende voorbereid op de toekomst?
Schuldhulpverlening en armoede: Voorkomen is beter dan genezen
Het is niet altijd makkelijk om het huishoudboekje op orde te houden. Sommige inwoners ‘houden aan het einde van hun salaris een stuk maand over’. Ondanks de moeilijkheid om dit soort problemen vroegtijdig bespreekbaar te maken of aan te kaarten, is het van groot belang om dit wel te doen en hier direct actie op te ondernemen. Dit kan erg laagdrempelig, door bijvoorbeeld ondersteuning door vrijwilligers, die helpen bij het invullen van de belastingaangifte of die helpen met financiële tips. Hoe eerder een inwoner geholpen kan worden bij financiële vraagstukken, hoe beter grotere problemen kunnen worden voorkomen. De impact op een kind dat opgroeit in een gezin met armoede is groot. Uit onderzoeken blijkt dat deze kinderen hun hele leven met gevolgen van deze armoede leven. Als CDA willen we de kindpakketten doorzetten en het sport- en cultuuraanbod in Zwartewaterland toegankelijk houden voor mensen die dit moeilijk kunnen betalen.
Het is noodzakelijk dat de gemeente voldoende mogelijkheden biedt voor inwoners om vertrouwelijk en toegankelijk hulp te zoeken. Het CDA wil geen uitzettingen uit sociale huurwoningen als de inwoner moeite heeft met het betalen van de huur. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van gas, water of electra. In samenspraak met Wetland Wonen maken we hier afspraken over. De voedselbank ondersteunen we met een goede (nieuwe) locatie, aangezien de huidige locatie zal worden herontwikkeld.
Ruimhartig voor slachtoffers toeslagenschandaal
Ook in Zwartewaterland zijn er inwoners slachtoffer geworden van het toeslagenschandaal. Hen is ongekend onrecht aangedaan. De afwikkeling hiervan verloopt uiterst moeizaam en in de landelijke politiek gaan stemmen op om gemeenten de verantwoordelijkheid te geven om hun inwoners te begeleiden en te ondersteunen. De gemeente moet deze opdracht omarmen en voor elke betrokken inwoner maatwerk leveren. Dit uiteraard op kosten van het Rijk. Ook als deze opdracht uiteindelijk niet bij de gemeente terecht komt, is het zaak dat de gemeente contact met deze ouders onderhoudt en indien de gemeente coulant kan zijn in kwijtschelden van gemeentelijke belastingen of ondersteunen van hulpvragen, dit zorgvuldig doet en de menselijke maat toepast. Tegelijk heeft het schandaal blootgelegd dat fraude-opsporing of 'hardheid' van beleid en regels een verkeerde uitwerking kan krijgen. Ook onze gemeentelijke regels moeten nagekeken worden of het beleid voldoet, gewenst resultaat heeft en of de menselijke maat toegepast wordt.
Integraliteit: positieve gezondheid
Op het moment dat een inwoner zich bij de gemeente meldt met een specifieke hulpvraag, is het goed om niet alleen naar het probleem zelf te kijken, maar ook te kijken naar andere 'leefgebieden’ van het gezin. Het CDA wil zich richten op de mens; niet op het probleem: is de overige gezondheid goed? Kan men goed meedoen aan de samenleving? Is er sprake van eenzaamheid? Is de woning wel voldoende toegerust op de toekomst? Hoe is het mentale welbevinden en zingeving? Deze zaken in kaart brengen is één van de krachten van de methode "positieve gezondheid". Wel moeten we beseffen dat deze manier van integraal werken kan zorgen dat er meer zorg geleverd moet worden. Het is belangrijk om goed af te wegen of hulp direct nodig is, of wanneer er risico's zijn op een zorgvraag in de toekomst, we nu al kleine aanpassingen kunnen bieden om die grote zorgvraag te kunnen voorkomen. Hierbij kijken we vooral naar de kansen, in plaats van de belemmeringen.
Ondersteunen van mantelzorg
Als een naaste ziek is, vraagt dit ook veel van zijn/haar omgeving. Naasten verzorgen hun partner/ouder/kind met liefde, echter doet de overheid steeds meer een beroep op die omgeving. Het is belangrijk dat de gemeente probeert om een netwerk om de zieke en mantelzorgers te bouwen, zodat niet altijd op dezelfde mantelzorger terug gevallen hoeft te worden. Wanneer het voor een mantelzorger te veel wordt, helpt de gemeente met respijtzorg en andere mantelzorgondersteuning. Initiatieven als Zeediek Zorgt of Samen Zwartewaterland omarmen wij en zien wij als goede voorbeelden van hoe de samenleving zelf voor solidariteit zorgt. Ook kerken en diaconieën spelen een belangrijke rol in deze solidariteit. We moeten ons wel bewust zijn dat niet iedereen aangesloten is bij een kerk en dat juist wanneer dit wel het geval is, er ook sprake kan zijn van 'zorgschaamte'.
Welzijnsactiviteiten samenbrengen
Het welzijnswerk stimuleert dat inwoners regie over hun eigen bestaan kunnen behouden. Op dit moment zijn er twee professionele welzijnsorganisaties binnen onze gemeente actief. Het jongerenwerk en het ouderenwerk. Zij richten zich op hun eigen doelgroep. Doelgroepenbeleid werkt verkokering in de hand. Het is beter dat organisaties actief samenwerken. Men kan eenvoudiger van elkaar leren, signalen doorgeven en het werkt kostenbesparend. Daarnaast vergeten we hiermee de grote groep volwassenen tussen de 23 jaar en de gepensioneerde leeftijd. Hebben deze inwoners geen vragen of zorgen? De kosten van de zorg lijken op termijn alleen maar te groeien, terwijl het welzijnswerk bij uitstek preventief handelt. Het CDA wil de welzijnsactiviteiten samenbrengen en uitbreiden naar alle inwoners.
Uitbreiden huisbezoeken tachtigplussers naar zeventigplussers
De afgelopen jaren is de gemeente een initiatief gestart om elke inwoner van 80 jaar of ouder persoonlijk te benaderen voor een huisbezoek. Dit is zowel door de inwoners als door de gemeente als positief ervaren. Het CDA is hier ook positief over en wil deze huisbezoeken op een eerdere leeftijd inzetten. Ook inwoners van 70 jaar en ouder moeten een dergelijk bezoek aangeboden krijgen. Men hoeft er geen gebruik van te maken, maar we willen wel de mogelijkheid bieden. Tijdens het gesprek kunnen knelpunten aan de orde komen middels de methode “Positieve Gezondheid”. Veel ouderen zijn zich wellicht bewust dat hun woning niet meer voldoet aan de zorgvraag in de toekomst. Kunnen we deze ouderen eerder helpen met het gereed maken van hun woning? Of is verhuizen een betere optie? Als we deze vragen eerder kunnen beantwoorden, is het wellicht makkelijker om de inwoner eerder te helpen. De thuiszorg, welke deze huisbezoeken nu uitvoert, zal zich meer-en-meer op zorg moeten richten. Het welzijnswerk kan deze bezoeken prima uitvoeren.
Eenzaamheid aanpakken
De Rekenkamer heeft in 2019 geconcludeerd dat onze inwoners een grote mate van eenzaamheid ervaren. Dit geldt niet alleen voor ouderen, maar ook jongeren ervaren dit. Deze conclusie is gedaan vóór de huidige pandemie en de verwachting is dat de pandemie de reeds bestaande eenzaamheid enkel verder heeft versterkt. Het welzijnswerk is goed in staat om activerende en uitnodigende activiteiten op te zetten gericht op ontmoeting. Door het vergroten van de zichtbaarheid van het welzijnswerk kunnen deze inwoners eenvoudiger worden bereikt. Door verbindingen te leggen met maatschappelijke initiatieven, verenigingen en evenementen, moet de zichtbaarheid van het welzijnswerk vergroot worden. Het jongerenwerk dient actief en zichtbaar te zijn op straat, tussen de jeugdgroepen.
Alcohol-/drugsgebruik terugdringen
Een speciale taak voor het jongerenwerk is het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Dit kan men vooral bewerkstelligen door voorlichting en preventieve activiteiten. Het jongerenwerk heeft toegang tot keten en locaties waar jongeren zich graag begeven. Het is van belang dat het jongerenwerk vroeg met jeugdigen in contact komt en een duurzame relatie kan opbouwen. Op die manier is de afstand niet groot en kunnen jongerenwerkers daadwerkelijk invloed uitoefenen op jongeren. Het jongerenwerk moet vooral een coach voor jongeren zijn. Iemand waar een jongere met al zijn (levens)vragen terecht kan. Ook het ondersteunen van jongereninitiatieven valt volgens het CDA binnen hun opdracht.
Richten op kansen, niet onmogelijkheden
Het welzijnswerk heeft een belangrijke rol in het stimuleren en zelfstandig maken van inwoners. Een belangrijke aspect hierbij is talentontwikkeling. Vaak wordt bij talent gedacht aan 'zangkunsten' of een knappe sportprestatie. Maar talent is meer dan dat. Het is de combinatie van motivatie en inzet die het voor een inwoner de moeite waard maakt om "uit bed te stappen elke ochtend". Als iemand gemotiveerd is, dan heeft het leven zin. Dit bevorderd de algehele gezondheid. Het welzijnswerk, maar ook de zorg, moet ingericht zijn op basis van een positieve benadering. We kijken niet naar problemen en onmogelijkheden, maar naar kansen en stimuleren inwoners om deze kansen te benutten.
Veiligheid
Naast preventie vindt het CDA het ook belangrijk dat de veiligheidsdriehoek de middelen heeft om effectief in te grijpen wanneer dat nodig is. Een eerste stap hierin is bijvoorbeeld het opnemen van een verbod op het gebruik en vervoer van lachgas en andere soorten drugs in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het CDA heeft hier de afgelopen 4 jaar herhaaldelijk aandacht voor gevraagd. De politie moet voldoende uitgerust zijn om overlast te lijf te kunnen gaan. Denk aan mogelijkheden om de vuurwerkoverlast in Zwartsluis aan te pakken. Ook de gemeente moet meer 'met de voeten in de klei' staan. Dat wil zeggen; Aanwezig en zichtbaar zijn. De gemeente moet ook werken aan de meldingsbereidheid van onze inwoners. Veel (strafbare) zaken die plaatsvinden in de gemeenschap belanden niet bij de politie of gemeente. De Whatsapp-buurtpreventie apps kunnen daar goed aan bijdragen. Samen werken aan de sociale veiligheid.
De kracht van Zwartewaterland
Zwartewaterland staat bekend als een gemeente waar veel inwoners vrijwilligerswerk doen. Tegelijk horen we bij het CDA vaak dat vrijwilligersorganisaties moeite hebben om vrijwilligers te vinden. Het is niet de gewoonte om vrijwilligersorganisaties financieel te helpen met dit probleem. Daarvoor is de portemonnee van de gemeente te klein. De gemeente moet volgens het CDA echter wel kijken waar we wel kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld door vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te ondersteunen met het aanbieden van gratis VOG’s, verzekeringen en ondersteuning bij het aanvragen van vergunningen. Het CDA hecht er waarde aan dat als er initiatieven worden opgestart, zoals het samen met inwoners onderhouden van speeltuintjes, dat deze initiatieven niet na enkele jaren “vergeten” worden. Er moet bij de start nagedacht worden hoe we deze initiatieven in leven houden en hoe men bijvoorbeeld omgaat met het opgestarte initiatief wanneer de “kartrekkers” van het initiatief verhuizen.
Daarnaast is er ook een link tussen vrijwilligerswerk en vergrijzing. Vergrijzing brengt niet alleen vragen en issues met zich mee, maar biedt ook kansen voor bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties. Om vraag en aanbod in vrijwilligersfuncties duidelijk in beeld te krijgen, wil het CDA het huidige Coördinatiepunt Vrijwilligerswerk Zwartewaterland vernieuwen en versterken.
Jong beginnen
Om onze vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen in stand te kunnen houden moeten we ook investeren in de jeugd. Veel jeugd zet zich in voor de sport-/cultuurvereniging waar ze zelf lid van zijn, daar zijn we ontzettend blij mee. Het CDA ziet wel een taak voor de gemeente om ook jongeren te stimuleren die nu geen vrijwilligerswerk doen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van maatschappelijke stages op de middelbare school. Op die manier komen jongeren al vroeg in aanraking met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een zorgcentrum of in het welzijnswerk. Ook ziet het CDA dat veel vrijwilligersorganisaties als het Tapijtmuseum of Sluuspoort moeite hebben om jonge vrijwilligers aan te trekken. Vaak is het ook ‘onbekend maakt onbemind’. Het coördinatiepunt vrijwilligerswerk zou ook dit soort organisaties kunnen ondersteunen in het aantrekkelijk maken voor jeugd.
Sporten blijven stimuleren middels het Sportakkoord
Uit onderzoeken van de GGD IJsselland is gebleken dat onze inwoners gemiddeld gezien een achterstand hebben als het gaat om algehele gezondheid. Daarnaast is er sprake van overgewicht en ‘ongezonde’ leefstijl. De Corona-pandemie heeft deze cijfers negatief beïnvloed. Het CDA vindt dat elke inwoner zelf moet bepalen hoe hij/zij haar leven wil leiden. Echter is het wel aan onze gemeente om er voor te zorgen dat elke inwoner de mogelijkheid heeft om te kunnen sporten en bewegen. Zeker in specifieke doelgroepen kan de gemeente meer ondersteuning bieden. Het lokale sportakkoord dat in 2020 door vele partijen in Zwartewaterland is getekend, helpt hierbij. Het CDA wil dit de komende jaren doorzetten. Zo kunnen we sportverenigingen ondersteunen bij het aanbieden van een gezond sportklimaat.
Buurtsportcoaches
We waarderen de inzet van de buurtsportcoaches en we willen hier mee doorgaan. Zij zetten zich in voor het stimuleren van sport en bewegen, juist in doelgroepen waar sporten niet eenvoudig is, of waar sporten een extra stimulans kan gebruiken. Ook ondersteunen zij sportverenigingen en scholen. We blijven aangesloten bij de Jongen Op Gezond Gewicht-gemeenten, om gezond leven, sporten en bewegen onder de jeugd te blijven stimuleren. Onze jongeren en inwoners doen gemiddeld minder aan sport dan elders. Er is nog altijd (gezondheids)winst te behalen. Dit is positief voor het welbevinden en algehele gezondheid van onze inwoners.
Zwembaden & schoolzwemmen
In Zwartewaterland behouden we 3 zwembaden. In Genemuiden en Zwartsluis zal op z’n minst renovatie plaats gaan vinden. Waar het financieel haalbaar is, wil het CDA het zwembad in Zwartsluis door middel van nieuwbouw in stand houden. Dit hoeft niet op dezelfde plaats als waar het zwembad nu gesitueerd is. De Stichting Zwembaden Zwartewaterland die de exploitatie van de zwembaden voor haar rekening neemt, ontvangt veel geld: Er moeten goede (prestatie)afspraken gemaakt worden waar dit aan uitgegeven wordt en de stichting heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier transparant over te verantwoorden. Het CDA wil dat onze zwembaden toegankelijk zijn, kwalitatieve zwemlessen aanbiedt en dat verenigingen de mogelijkheden krijgen om hun leden hun sport te laten beoefenen. In onze waterrijke omgeving is het belangrijk dat onze kinderen goed leren zwemmen. Het CDA wil daarom dat naast reguliere zwemlessen, ook schoolzwemmen wordt aangeboden.
Sport ook toegankelijk voor mensen met een beperking
Het CDA hecht grote waarde aan de toegankelijkheid van sport en bewegen voor inwoners met een beperking. Het vraag voor verenigingen veel moeite en tijd om open te staan voor deze inwoners met een beperking. Samen met de buurtsportcoaches stimuleren we verenigingen om zogenoemde “G-teams” op te starten. Voor verenigingen is dit een uitdaging, maar de wil is er zeker! Samen met zorginstellingen, buurtsportcoaches en verenigingen moeten we stappen kunnen zetten. Het CDA vindt het op z’n plaats dat de gemeente dit soort initiatieven ook waardeert in een financiële bijdrage.
RUIMTE EN ECONOMIE.
BESTUUR EN FINANCIEËN.