Onze plannen
Ook in een mooie gemeente als De Ronde Venen staan we voor uitdagingen. Maar wij geloven in een kracht van de samenleving, van de lokale samenleving: de Lokale Kracht!
Onze plannen voor de periode 2022-2026:
Wonen
Het CDA zet in op:
- Bouwprojecten voor eigen inwoners;
- Een goede mix van huur- en koopwoningen met minimaal 30% sociale huurwoningen en 30% betaalbare koopwoningen;
- Het zoveel mogelijk faciliteren van nieuwe woonvormen zoals hofjes en thuishuizen;
- Regels voor nieuwbouwprojecten met onder andere zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding;
- Mogelijkheden voor bewoners om hun straat te verfraaien, bijvoorbeeld door als gemeente vaste planten, insectenvriendelijk zaaigoed en bijenhotels beschikbaar te stellen;
- Handhaving op illegale bouwwerken;
- Lokaal beleid voor de vraag hoe moet worden omgegaan met vrijkomende agrarische bebouwing.
- Het CDA wil dat de ambitie van 4.800 woningen in de komende 10 jaar wordt uitgewerkt. Het op niveau houden van scholen, (sport)verenigingen en winkels is daarbij uitgangspunt. Nieuwbouwprojecten bestaan uit een mix van starters- en seniorenwoningen en huur- en koopwoningen, zodat er in de dorpen een gezonde leeftijdsopbouw blijft en ook jonge gezinnen worden aangetrokken. Om meer woningen te bouwen kan de gemeente grond aankopen om de woonambitie te realiseren. Woningbouw levert voor de gemeente ook meer geld op, dus dit kan kostenneutraal.
Het CDA wil dat er zoveel mogelijk betaalbare huur- en koopwoningen voor onze starters komen. Daarom willen wij dat bij nieuwbouwprojecten minimaal 30% sociale huurwoningen en minimaal 30% betaalbare koopwoningen (woningen tot de Nationale hypotheekgrens van maximaal 325.000 euro) worden gebouwd. We willen dat de afspraken met de woningbouworganisatie over voorrang voor inwoners met een ‘lokale kernen binding’ blijven bestaan. Tevens willen wij een zelfbewoningsplicht en anti-speculatie beding invoeren.
Tijdelijke woningen blijven meestal zeer langdurig staan en daarom is het CDA voor kwalitatief goede woningen waar mensen langdurig en duurzaam kunnen wonen.
Om meer woningen te creëren vinden we dat het mogelijk moet zijn om grote woningen te splitsen, mits er voldoende parkeergelegenheid is. Beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing moet lokaal worden gemaakt zodra het beleid van de provincie gereed is. Het lokale beleid dient gemaakt te worden in samenspraak met agrariërs en de gemeente. Met de provincie gaan we in gesprek welke recreatiewoningen permanent bewoond mogen worden.
Meer seniorenwoningen zijn nodig. Het CDA vindt dat bij senioren die in een huurwoning wonen het programma van ‘groot naar passend’ moet worden toegepast. Dat houdt in dat senioren die een eengezinswoning achterlaten, met voorrang in een appartement kunnen komen, waarbij de maandelijkse huurkosten maximaal met € 50,- mogen stijgen. Hierdoor komen er woningen vrij voor lokale inwoners. Het CDA wil dat eigen inwoners de grootste kans hebben om in hun eigen dorp een huurwoning toegewezen te krijgen.
Langs de N201 in Vinkeveen is er ruimte om een groot aantal woningen te bouwen. Daarvoor is het noodzakelijk dat er een goede toegangsweg komt en de druk op bestaande wegen vermindert. De locatie van de toegangsweg wordt in overleg met de inwoners vastgesteld.
Het CDA houdt zich aan de landelijke afspraak voor het plaatsen van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus).
We vinden dat de gemeente inwoners actief moet betrekken bij veranderingen in hun woonomgeving. Bij participatie zien we een belangrijke rol weggelegd voor de initiatiefnemer. Het CDA is zuinig op het groen in de dorpen omdat dit de wateropname bij hevige regenbuien verbetert en de hittestress in wijken vermindert. Ook willen wij dat inwoners meer kunnen bijdragen aan het groen in hun straat of wijk. Wij zetten in op veilige, nette en schone dorpen. Trottoirs moeten toegankelijk zijn voor iedereen, zonder overhangend groen, zodat iedereen met een wandelwagen, rollator, rolstoel of scootmobiel zich veilig en zonder hindernissen kan verplaatsen.
De gemeente moet zich blijven verzetten tegen de uitbreiding van Schiphol.
Leefbaarheid en behoud van de eigenheid van ieder dorp zijn onderdeel van een goed ruimtelijk beleid. Het CDA wil de cultuurhistorische waarden van het landschap bewaken en behouden. Daarin staan het agrarisch landschap en goed natuurbeheer centraal. Inwoners worden tijdig betrokken bij plannen in hun leefomgeving. In de dorpen is er ruimte om te spelen en te bewegen waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende leeftijdsgroepen.
We vinden het belangrijk dat de biodiversiteit wordt versterkt. Hierbij denken we aan bloemrijk bermbeheer en natuurlijke afscheidingen, zoals een houtwal om een parkeerplaats. Het groen dient ecologisch te worden onderhouden zonder het gebruik van chemische middelen. Deze keuze moet de gemeente uitleggen aan de inwoners. Verder dient de gemeente sterk in te zetten op de bestrijding van intensieve exoten zoals de Japanse duizendknoop. Bij het groenbeheer willen we meer mensen inzetten die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
Financiën
Het CDA zet in op:
- Een sluitende meerjarenbegroting, waarbij niet standaard gebruik wordt gemaakt van de reserves;
- Lage woonlasten voor de inwoners (OZB, afvalheffing en rioolheffing);
- Het inzetten van gemeentelijk vastgoed voor maatschappelijke doelstellingen;
- Een efficiënte en doelmatige gemeentelijke organisatie met goede dienstverlening voor inwoners en ondernemers;
- Het starten van een proef naar een extra avond- of zaterdagopenstelling van het gemeentehuis;
- Een snelle en adequate afhandeling van dossiers;
- Duidelijke doelen en afspraken over samenwerking en afstemming bij subsidieverlening.
Het CDA vindt dat de gemeente een klantgerichte organisatie moet zijn, met een compacte, sobere, efficiënte en doelmatige bedrijfsvoering. We vinden het belangrijk dat ambtenaren regelmatig zelf de gemeente in gaan om situaties te bekijken en beoordelen. Het gemeentehuis blijft op de huidige locatie en wordt multifunctioneel gebruikt door de functies van bibliotheek, servicepunt en Tympaan/de Baat toe te voegen. De gemeente streeft naar zoveel mogelijk vast personeel.
We vinden dat de gemeentelijke uitgaven in verhouding moeten staan tot de beoogde maatschappelijke resultaten. Dat betekent dat de gemeente alleen geld uitgeeft op basis van heldere doelen. Verder moeten er, vaker dan nu, afspraken worden gemaakt worden voor samenwerking en afstemming. Wij zetten in op een sluitende meerjarenbegroting, waarbij de gemeente niet standaard gebruik maakt van de reserves om de begroting op orde te houden. Verder vinden we dat vrijkomend gemeentelijk vastgoed dient te worden ingezet voor maatschappelijke doeleinden.
De woonlasten (OZB, afval, riool) in De Ronde Venen behoorden in 2021 tot één van de laagste in de provincie. Het CDA streeft er actief naar om deze lasten laag te houden, zonder aantasting van het voorzieningenniveau.
Het CDA wil een open en uitnodigende gemeente zijn. Inwoners moeten er gemakkelijk terecht kunnen met vragen en opmerkingen. De gemeente moet plannen en ideeën in een vroeg stadium met inwoners delen, in de juiste communicatiemix en in begrijpelijke taal. Juiste voorlichting, goede bereikbaarheid en snelle, vakkundige terugkoppeling zijn daarbij vanzelfsprekend. Om duidelijk te maken hoe de gemeente werkt, wil het CDA iedereen die met de gemeente in gesprek gaat een ’startnotitie’ geven. Daarin staat een korte uitleg over hoe de gemeente werkt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo weten mensen beter wat ze kunnen verwachten.
We willen dat de gemeente kritisch kijkt naar de eigen bureaucratie. Ambtenaren dienen zich dienstverlenend op te stellen en te adviseren bij aanvragen. Verder dient de gemeente hulp aan te bieden bij het invullen van formulieren, als inwoners deze formulieren complex vinden.
Afgelopen jaren is er fors ingezet op hondenuitlaat gebieden en prullenbakken die regelmatig geleegd moeten worden. De hondenbelasting moet hiermee kostendekkend zijn.
Het CDA wil gebruik maken van de creatieve ideeën van betrokken inwoners. Dat vraagt om een andere manier van samenwerken. Volgens ons kan de gemeente inwoners vaak veel vroeger en actiever betrekken bij het maken van plannen. Inbreng van bewoners doet ertoe, wordt gewaardeerd en moet structureel worden benut. We vinden bijvoorbeeld dat de inbreng van dorpsraden, wijkcomités en andere inwonersplatformen altijd moet worden meegenomen bij de voorbereiding van beleidsplannen. Zo kan de gemeente echt laten zien dat ze inspraak en betrokkenheid van inwoners serieus neemt. Het CDA vindt het gesprek met inwoners van grotere waarde dan een referendum.
We vinden dat subsidieverstrekking van de gemeente aan organisaties, stichtingen en verenigingen voortaan scherper moet worden bekeken. Gesubsidieerde activiteiten moeten aantoonbaar bijdragen aan thema’s op de maatschappelijke agenda. Bij elke subsidie dienen afspraken te worden gemaakt over samenwerking en afstemming. Verder moeten vooraf helder geformuleerde doelen worden gesteld.
Duurzaamheid
Het CDA zet in op:
- Isolatie van woningen de hoogste prioriteit krijgt;
- Er één loket komt voor informatie over en subsidiemogelijkheden voor duurzaamheidsmaatregelen;
- Er zonnepanelen worden geplaatst boven parkeerplaatsen en langs snelwegen en de spoorbaan;
- Over drie jaar 40% van de geschikte daken in De Ronde Venen is bedekt met zonnepanelen;
- Inwonersinitiatieven worden ondersteund die binnen de zoekgebieden zonnevelden willen realiseren;
- Er de komende vier jaar geen grote windturbines in de gemeente komen, maar wel kleine windmolens bij boerderijen;
- Inwoners financieel belonen voor het goed scheiden van afval;
- Er beperkingen komen voor grote grondtransporten en hierop intensiever wordt gecontroleerd.
Het CDA is voor een betaalbare en overzichtelijke verduurzamingsopgave. Inwoners en bedrijven zijn bereid stappen te zetten, zolang de lusten en de lasten eerlijk worden verdeeld. Samenwerking en participatie zijn de sleutelwoorden. De verduurzamingsopgave is een doorlopend proces waarin wij met elkaar leren en openstaan voor betere, innovatieve oplossingen. Hiervoor zal geld en menskracht beschikbaar moeten zijn.
Voor ons hebben isolatie en energiebesparende maatregelen prioriteit. Energiebesparing leidt tot lagere energielasten en verdient zichzelf terug. Inwoners moeten worden ondersteund bij de keuze van woningisolatie, energiebesparende maatregelen en duurzame energieopwekking voor eigen gebruik. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van beschikbare landelijke subsidies en energiescans.
Het CDA wil dat er steviger wordt ingezet op zonnepanelen op daken. In 2020 lagen er op negen procent van de geschikte daken in De Ronde Venen zonnepanelen. Onze ambitie is dat dit percentage in 2024 is toegenomen tot veertig procent van de geschikte daken. Verder zetten wij maximaal in op de vervanging van asbestdaken door een dak met zonnepanelen. Om dit behalen moet duidelijk zijn wat de mogelijkheden zijn voor ondernemers en inwoners. Dit doen we met één loket voor informatie en subsidie. De beschikbare landelijke en provinciale subsidies worden hierbij optimaal gebruikt.
We geven ruimte aan inwonersinitiatieven die binnen de zoekgebieden zonnevelden willen realiseren. Grootschalige zonnevelden worden geplaatst als er draagvlak is bij inwoners over de locatie en de inpassing in het landschap. We stimuleren samenwerking op bedrijventerreinen om energieneutraal te worden.
We blijven inzetten op ons RES-bod (regionale energiestrategie) voor 2030 en realiseren dit door grootschalige zonnevelden binnen de zoekgebieden te plaatsen. De kosten voor duurzaamheidsmaatregelen moeten wel haalbaar en betaalbaar zijn. Het Gein (Unesco werelderfgoed) en de Historische buitenplaatszone langs de Angstel blijven uitgesloten als zoekgebied voor grootschalige energieopwekking via zonnevelden en windmolens. Het plaatsen van kleine windmolens bij agrarische ondernemers ondersteunen we. Het CDA wil geen hoge windturbines als dat de gezondheid en leefbaarheid aantast en dat de gemeente zich blijft verzetten tegen zeer hoge windturbines bij buurgemeentes. Verder willen we optimaal gebruik maken van alle innovatieve mogelijkheden voor duurzame energie-opwekking en -opslag.
Het CDA wil dat de gemeente intensiever in gesprek gaat met Rijkswaterstaat en de provincie om op en langs de A2 zonnepanelen te plaatsen, waarbij de opbrengst te goede dient te komen aan de gemeente/inwoners. Ook willen we dat boven parkeerplaatsen, langs wegen en de spoorbaan wordt gezocht naar mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.
We willen dat de gemeente de circulaire economie stimuleert, waarbij er gelet dient te worden op hergebruik van materialen en kortere ketens van het land naar het bord. Wij stimuleren lokale coöperaties van boeren, winkeliers en consumenten om regionale producten op de markt te brengen en daarmee bij te dragen aan een sterke lokale en circulaire economie.
Het CDA wil stimuleren dat er wordt ingezet op hergebruik van glas, papier, plastic, elektrische apparaten en textiel. Hiermee wordt het restafval gereduceerd en blijft de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk. Inwoners financieel belonen voor het goed scheiden van afval. Een extra ophaalservice wordt aangeboden als een van de grondstof containers (groen, papier, plastic) extra snel vol zitten. Adequate communicatie van de gemeente met inwoners over dit onderwerp vinden we essentieel.
Het CDA ondersteunt alleen grote grondtransporten voor woningbouw, agrarische grondverbetering en de noodzakelijke verbeteringen van dijken, die onder de verantwoordelijkheid van het waterschap vallen en in samenspraak met de gemeente worden afgestemd. Voorwaarde is dat er helder wordt gecommuniceerd met de inwoners van het betreffende dorp en de vergunning intensief wordt gecontroleerd.
Economie
Het CDA zet in op:
- Uitbreiding van het bedrijventerrein Mijdrecht;
- Aantrekkelijke dorpscentra met vitale winkels;
- De realisatie van een goed functionerend ondernemersloket, dat actief inzet op het adviseren van ondernemers en vereenvoudiging en versnelling van procedures;
- Het verplaatsen van bedrijven uit de dorpskernen naar de bedrijfsterreinen zodat op de vrijkomende plekken woningen kunnen worden gebouwd;
- Bevordering van de bedrijvigheid en het opknappen van bedrijventerreinen;
- Het stimuleren van techniek- en zorgonderwijs samen met ondernemers;
- Verbreding van de plattelandseconomie, onder andere door kleinschalige verblijfsrecreatie op boerenerven toe te staan;
- 20% minder mensen in de bijstand de komende raadsperiode in vergelijking tot 2019;
- Een duidelijk aanbestedingsprotocol, zodat lokale ondernemers - veel meer dan nu - in aanmerking kunnen komen voor gemeentelijke inkoop, aanbestedingen en projecten.
Ondernemers zijn de dragers van de plaatselijke economie en werkgelegenheid. Uitbreiding van het bedrijventerrein in Mijdrecht is essentieel voor het behouden van een goed vestigingsklimaat en goede samenwerking met het bedrijfsleven. Dat betekent dienstverlenend handelen en plaatselijke bedrijvigheid stimuleren.
Bedrijventerreinen en winkelgebieden moeten veilig zijn voor onze ondernemers en hun medewerkers. Bij het bedrijventerrein Mijdrecht zijn we voor het behouden van het cameratoezicht. Het CDA is voor het behouden van de bestaande situatie.
De leefbaarheid van de dorpen wordt versterkt door aantrekkelijke winkels en horeca. Daarom pleiten we ervoor dat het centrum van Mijdrecht wordt heringericht en de overige winkelcentra compact en aantrekkelijk worden gemaakt, waarbij er aandacht dient te zijn voor schone en veilige looproutes. Nieuwe winkels buiten de winkelcentra worden tegengegaan. De gemeente draagt actief het motto ‘koop lokaal’ uit en geeft daarin het voorbeeld.
We willen dat de gemeente zich zoveel mogelijk inzet om lokale ondernemers kansen te geven bij inkoop en aanbestedingen van de gemeente. De accountmanager bedrijven dient actief benaderbaar te zijn voor ondernemers. Ondernemers dienen te worden geholpen en geadviseerd bij aanvragen, waarbij de gemeente zich dienstverlenend opstelt. Bureaucratie bij aanvragen moet zoveel mogelijk worden beperkt.
Uitbreiding van het huidige bedrijventerrein in Mijdrecht is essentieel voor de werkgelegenheid. Het CDA wil dat de gemeente de ingeslagen weg krachtig doorzet. Op dit moment is de gemeente in een vergevorderd stadium om de 18 hectare uitbreiding te realiseren. Het CDA wil dat er een duidelijk uitgevingskader wordt geformuleerd. Bedrijven uit de dorpskernen worden gestimuleerd om naar de uitbreidingslocatie te gaan, zodat op de vrijkomende plekken woningen kunnen worden gebouwd. Als lokale bedrijven als eerste de mogelijkheid krijgen om grond te kopen, dan kunnen zij de continuïteit van hun bedrijven en de bijbehorende werkgelegenheid waarborgen. Grote datacentra en grootschalige distributiecentra dienen volgens ons te worden geweerd.
Het CDA is tegen het ombouwen van leegstaande bedrijfspanden tot woonruimte op de bedrijfsterreinen. Dit kan namelijk belemmerend werken voor de omliggende bedrijven. Bedrijfspanden en kantoren in de dorpen kunnen wel getransformeerd worden naar woningen als een bedrijf vertrekt. Ook bedrijven in het buitengebied kunnen wisselen van bedrijfsbestemming naar wonen.
Het CDA wil dat zoveel mogelijk inwoners een betaalde baan hebben. Betaald werk zorgt voor inkomen, sociale contacten en zingeving. We willen dat de ondernemersverenigingen en het werkcentrum van de gemeente intensiever gaan samenwerken. We zetten de komende raadsperiode in op 20% minder mensen in de bijstand in vergelijking tot 2019. Degene die wel in de bijstand zitten moeten een tegenprestatie leveren zoals vrijwilligerswerk of mantelzorg.
Daarbij willen we vooral het aantal gezinnen in de bijstand verminderen, want werk kan de uitweg zijn uit armoede. Richting mensen met (verborgen) armoede communiceert de gemeente duidelijk welke tegemoetkomingen er zijn om mee te doen in de samenleving.
Het CDA wil dat de gemeente - indien nodig - een extra gemeentelijke inspanning doet om inwoner met een beperking aam het werk te krijgen. Verder willen we dat er stevig wordt ingezet op kansen voor inwoners met een taalachterstand. Het CDA is ervan overtuigd dat een baan helpt bij het terugdringen van een taalachterstand en ervoor zorgt dat mensen zich zo snel mogelijk thuis voelen en integreren.
Het CDA wil dat ondernemers goed worden ondersteund door een toegankelijk ondernemersloket. Bij het loket krijgen ondernemers en bedrijven advies van de accountmanager bedrijven. Tevens wordt ingezet op het vereenvoudigen en versnellen van procedures.
Veel ondernemers zijn op zoek naar goed geschoold personeel. In De Ronde Venen is er vooral vraag naar technici en zorgmedewerkers. Wij vinden het belangrijk dat de gemeente het Techniek- en Zorgonderwijs op het Veenlandencollege stimuleert, evenals in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Initiatieven zoals Techniek driedaagse, Makersspace en VMBO-ON stage moet de gemeente actief blijven ondersteunen.
Het CDA is niet voor verruiming van de bestaande openstelling van winkels op zondagen.
Het CDA staat voor het behoud, bevorderen en verbreden van het agrarisch ondernemerschap. Duurzaam agrarisch gebruik van grond is en blijft de essentie van een aantrekkelijk en vitaal buitengebied. Het CDA wil dat actief wordt ingezet op het weidevogelbeheer. Hierbij gaat het om de bescherming van vogels, waarvoor de agrariër wordt gecompenseerd.
Veiligheid
Het CDA zet in op:
- Veilige wandel- en fietsroutes naar school en werk;
- Meer veilige oversteekplaatsen die zijn voorzien van drempels, ‘kattenogen’ en eenduidige bebording;
- Het verbeteren van de N201 op het gebied van veiligheid, doorstroming en de op- en afritten en het verminderen van doorgaand vrachtverkeer;
- Ontmoediging van vrachtverkeer door Hofland in Mijdrecht;
- Goede bereikbaarheid, ook van het bedrijventerrein en uitbreiding van het openbaar vervoer, ook in het weekend;
- Onderzoek naar nieuwe mobiliteitsstromen, zoals aansluiting op de tram in Uithoorn;
- Aanpassing van de route van buslijn 120, zodat hij langs het station van Abcoude komt;
- Een fietspad tussen de Veenweg en de Rondweg, langs het bedrijventerrein in Mijdrecht, met behoud van het wandelpad;
- Meer 30 kilometerzones in de dorpen;
- Aanpak van het sluipverkeer;
- Ondersteuning van de vrijwillige brandweer, met extra aandacht voor Jeugdbrandweer;
- Het versterken van veiligheid, inclusief het gebruik van WhatsApp-groepen, zoals de BuurtApp;
- Een strengere aanpak van foutparkeren;
- Gemeente blijft actief bijdragen aan cameratoezicht bedrijventerrein;
- Een stevige aanpak van ondermijning;
- Een zichtbare en benaderbare wijkagent in ieder dorp;
- Goede spreiding van AEDs;
- Meer BOA’s zichtbaar op straat.
Goede bereikbaarheid van de gemeente is belangrijk voor inwoners, ondernemers en recreanten. Het CDA wil in het bijzonder aandacht voor het verbeteren van het openbaar vervoer. We willen bijvoorbeeld een buslijn over de Industrieweg, een route voor bus 120 langs station Abcoude en een aansluiting van de bus op de tram in Uithoorn. Het CDA wil onnodig doorgaand vrachtverkeer over de provinciale wegen en door de dorpen tegengaan, onder andere door het vrachtverkeer door Hofland te weren. Wij blijven ons inzetten voor verbetering van de N201 op het gebied van veiligheid, doorstroming, de op- en afritten en voor vermindering van doorgaand vrachtverkeer. Wij zijn tegen het verbreden van de N201 naar een vierbaans weg.
We willen dat de gemeente geregeld wijk- en dorpsbijeenkomsten organiseert om ideeën over verkeersveiligheid op te halen. Verder willen we zorgen voor goed geregelde en veilige verkeersstromen binnen de bebouwde kom.
Goed onderhoud van wegen vergroot de veiligheid van álle verkeersdeelnemers. Daarom willen we dat achterstallig wegenonderhoud wordt aangepakt. Er moet een goed doordacht plan voor wegenbeheer komen. Verder dient meer bekendheid te worden gegeven aan de mogelijkheid om onderhoudstekorten bij wegen, fietspaden en trottoirs te melden bij de gemeente.
Het CDA vraagt meer aandacht voor de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals wandelaars, fietsers en mensen met een rollator. Wij willen passende verkeersmaatregelen in samenspraak met inwoners. Gevaarlijke oversteekplaatsen worden veiliger gemaakt qua zicht en licht en bijvoorbeeld door het aanbrengen van ‘kattenogen’, drempels en eenduidige bebording. We willen knelpunten in kaart brengen en oplossen. Dat geldt vooral voor de fietsroutes en wandelroutes naar scholen en werk. We zetten in op een verlicht fietspad tussen de Veenweg en Rondweg, met behoud van het wandelpad. Sluipverkeer door woonwijken en over smalle wegen zonder fietspad willen we serieus tegengaan.
De zorg voor openbare orde en veiligheid is een van de belangrijkste taken van de overheid. Het CDA wil een duidelijk en effectief veiligheidsbeleid. Dat vraagt om heldere maatregelen en goede handhaving. Komende raadsperiode willen we de veiligheid vergroten. Dat vereist grote inzet van iedereen. Daarom pleiten we voor structureel overleg met inwoners, ondernemers, organisaties, instellingen en andere overheden. Het CDA zet in op meer BOA’s zichtbaar op straat.
Wij zijn trots op onze vrijwillige brandweer. Het CDA wil deze vrijwilligers behouden en ondersteunen bij het belangrijke werk dat ze doen. De brandweerkazernes in de dorpen moeten toekomstbestendig zijn. Volwassenen en jeugd willen we stimuleren om vrijwilliger te worden en te blijven bij de brandweer.
Bedrijventerreinen en winkelgebieden moeten veilig zijn voor onze ondernemers en hun medewerkers. Bij het bedrijventerrein Mijdrecht zijn we voor het behouden van het cameratoezicht. We vinden dat de gemeente moet optreden bij overlast, intimiderend gedrag, geluid en overmatig alcohol- en drugsgebruik. Criminaliteit en ondermijnende activiteiten worden niet getolereerd. Meldingen moeten snel en voortvarend worden opgepakt.
Het CDA vindt het belangrijk dat inwoners zich veilig voelen in hun woon- en leefomgeving. We stimuleren inwoners gebruik te maken van de BuurtApp. Voor kleine overtredingen, zoals foutparkeren en te hard varen op de plassen, zetten we structureel de bijzondere opsporingsambtenaren in. Inwoners kennen de wijkagent en die is zichtbaar en benaderbaar.
AED’s die goed verspreid zijn door wijken redden levens. Het CDA wil zich volop inzetten om te komen tot een nog betere verspreiding.
Zorgen voor Elkaar
Het CDA zet in op:
- Zorg dichtbij de inwoners en op maat door 'één cliënt, één plan en één regisseur’;
- Geen wachtlijsten binnen het sociaal domein;
- Het inzetten op preventie en gezond leven, waarbij gemeente, welzijnsorganisaties, sportverenigingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en zorgorganisaties nauw samenwerken;
- Dorpshuizen in Wilnis en Vinkeveen krijgen een centrale functie voor ontmoeting, sport, servicepunten, Tympaan/de Baat en bibliotheek;
- Mantelzorgers die de weg weten te vinden naar ondersteuning en worden gewaardeerd door het mantelzorgcompliment;
- Herinvoering van de Vrijwilligersdag;
- Het zoveel mogelijk organiseren van hulp door de omgeving en laagdrempelige voorzieningen dicht bij huis.
De kracht van Senioren:
- Meer appartementen en seniorenhofjes in de directe omgeving van voorzieningen;
- Het stimuleren van sport- en spelactiviteiten voor ouderen, vooral gericht op mobiliteit en valpreventie;
- Het samen met de lokale ouderenbonden uitwerken van een plan om bijna-gepensioneerden, indien zij dat wensen, voor te bereiden op hun pensioen en hun nieuwe rol in de samenleving.
De Jeugd heeft de toekomst!
- Ieder kind een zwemdiploma kan halen;
- Ieder kind heeft de mogelijkheid om te sporten;
- Lichte jeugdhulp wordt kortdurend ingezet, bij voorkeur dicht bij de school;
- Jeugd die hulp nodig heeft, snel te helpen door het schrappen van onnodige regels en onduidelijke procedures die de hulpverlening vertragen;
- Er meer samenwerking en afstemming komt tussen gemeente, scholen en andere organisaties die jeugdhulp bieden;
- Er meer mogelijkheden komen voor een sport-buitenschoolse (BSO) opvang bij sportclubs;
- Ieder basisschoolkind lessen krijgt over democratie en vrijheid, zoals de lessen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei;
Als CDA vinden we dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor de buurt en het dorp waar we wonen. Gelukkig kijken families en buren in De Ronde Venen naar elkaar om. Het CDA vindt het belangrijk dat families bij elkaar in de buurt kunnen wonen en een mantelzorgwoning kunnen neerzetten als dat wenselijk en nodig is.
Dorps- of wijkcomités krijgen van het CDA de ruimte voor eigen initiatieven. Verder streven we ernaar dat voorzieningen zoals scholen, dorpshuizen, bibliotheek, huisarts, sport, welzijnsorganisaties en servicepunten intensiever gaan samenwerken om de sociale samenhang te versterken. Dorpshuizen hebben een belangrijke functie in de dorpen voor ontmoeting en veelal ook voor sport en ontspanning, zij verdienen onze steun. We pleiten voor een visie op dorpshuizen, waarin het multifunctionele gebruik centraal staat.
Het CDA wil dat de gemeente bij problemen in een gezin werkt aan één plan voor het gezin, waarbij de coördinatie plaatsvindt door één regisseur. Deze regisseur is aanspreekpunt voor het hele gezin en de hulpverlening. Verder willen we dat de kernteams doelgericht en efficiënt gaan werken en prioriteit geven aan de ernstige problemen die niet kunnen wachten. De wachtlijsten in het sociaal domein van de gemeente moeten uiterlijk in 2022 zijn weggewerkt. Volgens het CDA dient de gemeente zich te beperken tot de kerntaken ‘financier’, ‘indicatiesteller’ en ‘regievoerder’ binnen het sociaal domein. Professionals bepalen welke manier van begeleiding en/of behandeling nodig is in samenspraak met de cliënt. De gemeente dient wel de doeltreffendheid en betaalbaarheid van de hulpverlening kritisch te volgen.
Als mensen zorghulp vragen bij de gemeente zijn we er als CDA voorstander van dat de gemeente eerst samen met deze mensen nagaat wat hun omgeving en de laagdrempelige voorzieningen dicht bij huis kunnen doen. In dit soort situaties staat de gemeente naast de inwoner en gaat vraaggericht, zorgvuldig en deskundig om met hulpvragen. Mensen met hulpvragen moeten een PGB kunnen krijgen. Verder vinden we dat bij afwijzing van een aanvraag voor zorghulp de reden helder moet worden beschreven en dat er een mogelijkheid moet zijn om in beroep te gaan.
Mantelzorg overkomt je en kan zwaar zijn. We vinden dat de mogelijkheden voor een buurtkamer, dagopvang en tijdelijke 24-uurs opvang (respijtzorg) beschikbaar dienen te zijn. Mantelzorgers moeten de mogelijkheid krijgen om een parkeerkaart te krijgen als zij veelvuldig met de zorgvrager met de auto weg moeten. o nodig krijgen zij steun bij het inhuren van huishoudelijke hulp.
We blijven werken met de programma’s van dementievriendelijke gemeente en één tegen eenzaamheid. Verder vinden we dat er structurele aandacht moet zijn voor de jongere mantelzorger. Uithuiszetting vanwege schulden moet voorkomen worden, zeker wanneer het om gezinnen met kinderen gaat.
De digitalisering blijft doorgaan en volgens het CDA moeten jong en oud mogelijkheden hebben om mee te doen in de digitale wereld. Daarom willen we dat digihulp verkrijgbaar blijft bij de bibliotheek of Tympaan/de Baat. Daarnaast vinden we het belangrijk dat inwoners persoonlijk contact kunnen hebben met de gemeente en dat informatie op papier beschikbaar blijft.
Het CDA wil dat de gemeente intensievere samenwerking realiseert tussen de kernteams, wijkverpleging, huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen, zorgboerderijen, buurtkamers, welzijnsorganisaties, vrijwilligers, ouderenorganisaties en scholen. Dergelijke samenwerking vinden we belangrijk om welzijn en zorg dichtbij de kwetsbare inwoners te organiseren.
Mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in de samenleving. Als CDA zoeken we samen met hen naar de mogelijkheden en voeren we het VN-verdrag Handicap zoveel mogelijk uit.
We vinden dat de gemeente krachtig en structureel moet inzetten op laaggeletterdheid om te voorkomen dat mensen onterecht op achterstand komen in de samenleving. We pleiten daarom voor het inzetten van deskundige taalcoaches en hulp vanuit de openbare bibliotheek. Ook vinden we dat de vroegsignalering door logopedisten behouden moet blijven. Verder dient de gemeente zelf ook helder en concreet met de inwoners te communiceren op taalniveau B.
Volgens ons dient de onafhankelijk cliëntenondersteuning beter bekend te worden gemaakt bij zorgvragers. Voor zorgvragers moet het duidelijk zijn wie hun aanspreekpunt is bij de gemeente, waarbij personele wisselingen zoveel mogelijk dienen te worden voorkomen.
Het CDA wil vooral het aantal gezinnen in de bijstand verminderen, want werk kan de uitweg zijn uit armoede. Vooral kinderen mogen niet de dupe zijn van de armoede. Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om een zwemdiploma te halen, te sporten en/of deel te nemen aan culturele activiteiten. Indien nodig wordt daar meer geld voor ingezet via het fonds van Jongerenactief.
Richting mensen met (verborgen) armoede communiceert de gemeente duidelijk welke tegemoetkomingen er zijn om mee te doen in de samenleving
Het CDA vindt participatie van inwoners belangrijk. De gemeente speelt daarbij, conform de nieuwe wet inburgering, een grote rol. Nieuwkomers moeten snel meedoen in de samenleving. Om dat te realiseren zijn niet alleen het leren van de Nederlandse taal en het hebben van een baan belangrijk, maar ook de mogelijkheid om mee te doen met sport en activiteiten in de buurt.
Hulpverleners en vrijwilligers dienen te worden ondersteund bij het signaleren van mishandeling. Vervolgens moet hierop snel en adequaat worden gereageerd.
De financiën voor Wmo en jeugdhulp moeten transparant zijn en dienen de vergoedingen die de gemeente krijgt van de landelijke overheid niet te overschrijden. Inwoners moeten duidelijke informatie krijgen over de procedures en de gemeente moet regelmatig de doeltreffendheid van de hulpverlening evalueren bij cliënten.
Kunst en cultuur brengt mensen samen en heeft een positieve invloed op het welzijn. Het CDA geeft ruimte aan initiatieven voor kunst en cultuur zoals straattheater, kunstroute en festivals. Verder vinden we het van belang dat kinderen worden gestimuleerd om muziekles te volgen. Daar wordt meer geld voor uitgetrokken.
De Jeugd heeft de Toekomst
We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren in De Ronde Venen de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om een zwemdiploma te halen, te sporten en/of deel te nemen aan culturele activiteiten. Hiervoor zijn voldoende gemeentelijke maatregelen, zoals het fonds van Jongeren Actief. Volgens het CDA mag iedereen er zijn en is een ‘ander’ gedrag niet automatisch een probleem.
Het CDA wil dat alle schoolgaande jeugd in onze gemeente op de juiste plek terecht kan. We willen dat er een educatieve agenda wordt gemaakt, die jaarlijks door de gemeente en de scholen wordt geëvalueerd. In die agenda staat onder meer wie wat doet bij leerproblemen en leerachterstanden.
Samenwerking en afstemming vindt plaats tussen gemeente, scholen, kinderopvang, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen, (ambulant) jongerenwerk en GGD over de aanpak van pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, slechte eetgewoonten, roken, drank- en drugsmisbruik. Ook ouders moeten hierover voorlichting krijgen. Illegale straathandel van drugs wordt tegengegaan. Er komen niet meer coffeeshops in De Ronde Venen.
Bij aanvragen voor lichte jeugdhulp is er afstemming met de scholen over wat onder passend onderwijs en jeugdhulp valt. Lichte jeugdhulp wordt vooral kortdurend ingezet, bij voorkeur dicht bij de school. Hulp via POH GGZ en met lotgenotengroepen worden gestimuleerd.
Consultatiebureaus, schoolverpleegkundigen en schoolartsen geven preventieve zorg aan kinderen en hulp aan ouders om hen te ondersteunen in hun rol als opvoeder. Daarnaast zijn er maatschappelijke organisaties die ouders ondersteuning bieden. Wij vinden dat niet elke hulpaanvraag automatisch beantwoord hoeft te worden door professionele hulpverleners. Ook hulp uit de omgeving kan in bepaalde situaties zinvol zijn.
Het CDA wil dat kinderen met zware langdurende jeugdhulp het recht krijgen om iemand uit hun eigen omgeving te betrekken bij belangrijke zorgbesluiten. Deze steunfiguur is geen professional, maar een goede bekende, zoals een oom of tante. De zelfgekozen mentor is er niet om delen van de professionele hulp over te nemen, maar om daadwerkelijk en gelijkwaardig mee te beslissen over wat goed is voor het kind, het gezin en de situatie.
Onnodige regels en onduidelijke procedures van de gemeente die hulpverlening vertragen willen we schrappen. We vinden dat de gemeente adequate controle moet uitvoeren op de afspraken met jeugdzorgaanbieders en zorgfraude stevig moet aanpakken. Daarnaast willen we dat de gemeente duidelijke afspraken maakt met huisartsen en andere verwijzers.
Het CDA wil dat de gemeente onderwijsprojecten voor kunst- en cultuureducatie ondersteunt, evenals activiteiten over thema’s als democratie en vrijheid. Verder vinden we dat er meer mogelijkheden moeten komen voor buitenschoolse opvang (BSO) bij sportclubs.
Iedere school moet zijn eigen identiteit behouden, ook krimpende scholen. De gemeente neemt het initiatief en blijft intensief in gesprek met besturen van scholen die te klein dreigen te worden. Het is belangrijk om in gezamenlijk overleg te zorgen voor een goede spreiding van schoollocaties over wijken en dorpen. Als een voormalig schoolgebouw een andere bestemming krijgt, dan vinden we dat buurtbewoners daarover mogen meedenken.
De kracht van Senioren
Senioren (inwoners die met pensioen zijn) zijn belangrijk voor onze samenleving. Zij zijn relatief vaak vrijwilliger of mantelzorger en nemen vaak de zorg voor kleinkinderen op zich. Voor het CDA is het cruciaal dat senioren in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, dicht bij familie en voorzieningen.
Wij willen meer variatie in het aanbod van woonvormen voor senioren in de nabijheid van zorg en voorzieningen. Hofjes en kleinschalige appartementencomplexen (koop en huur) zijn een goed alternatief voor senioren die op zichzelf willen blijven wonen. We willen een thuishuis voor senioren bij de Hoflandlocatie of de Meijert realiseren. We ondersteunen verpleeghuizen die ruimte nodig hebben om uit te breiden. Samen zorgen we voor een gevarieerd aanbod van nieuwe vormen van wonen en zorg. We ondersteunen plannen van zorg- en wooncoöperaties. We zorgen voor snelle behandeling van aanvragen voor mantelzorgwoningen, familiehuizen en hofjes voor senioren.
Het enorme tekort aan personeel is volgens ons niet alleen een probleem, maar ook een kans. We pleiten ervoor dat de gemeente scholen, bedrijven (MKB) en verenigingen stimuleert om vaker een beroep doen op senioren, die als coach hun kennis en ervaring kunnen delen met jongere generaties. We willen dat de gemeente samen met de welzijnsorganisaties een plan uitwerkt om bijna-gepensioneerden voor te bereiden op hun pensioen en hun nieuwe rol in de samenleving.
Bewegen en sporten is gezond. We stimuleren sport- en beweegactiviteiten voor senioren, vooral gericht op mobiliteit en valpreventie. Senior Sportief en de sportverenigingen kunnen hier samen veel in betekenen. Verder willen we het aantal ‘beweegpleinen’ voor onder andere senioren uitbreiden.
Sport en Recreatie
Het CDA zet in op:
- Sportverenigingen actief ondersteunen en hun functie versterken voor een gezonde leefstijl;
- In ieder dorp goed onderhouden en veilige sportveldjes en speeltuinen;
- In de vier grote dorpen een beweegplein voor volwassenen realiseren;
- Meer multifunctioneel gebruik van sportaccommodaties;
- De verduurzamingsopgave voor sportaccommodaties ondersteunen.
- Snelle vaststelling van het bestemmingsplan Vinkeveense plassen met perspectief voor gebruikers en eigenaren van legakkers;
- Realisatie van de verbreding van de doorvaart De Heul;
- Bescherming van buitenplaatsen en het meer ‘beleefbaar’ maken van de culturele omgeving voor toeristisch bezoek;
- Een visie op toerisme en recreatie in De Ronde Venen;
- Verbetering en vergroting van de openbare toegankelijkheid van de Vinkeveense plassen;
- Een actieve samenwerking tussen o.a. scholen, boeren, imkers en het IVN om zo kennis over natuur, milieu en onze voedselproductie te vergroten;
- Het aanleggen en onderhouden van recreatieve wandelpaden, zoals Klompenpaden;
Het CDA is trots op de cultuurhistorische omgeving in De Ronde Venen. We koesteren de oude dorpsgezichten, monumenten en het religieus en agrarisch erfgoed. Het landschap langs riviertjes en rondom forten moet onaangetast blijven. Het CDA wil karakteristieke en beeldbepalende elementen beschermen. We stimuleren dat cultuurhistorische bouwwerken een passende bestemming krijgen. De gemeente zet in op een hoogwaardig niveau van monumenten.
Het is belangrijk dat de jeugd al vroeg de waarde van natuur, milieu en voedselproductie kennen. Daarom zetten wij in op een actieve samenwerking tussen o.a. scholen, boeren, imkers en het IVN om zo kennis over natuur, milieu en onze voedselproductie te vergroten.
We willen dat er een visie op recreatie en toerisme wordt ontwikkeld die passend toerisme versterkt en bijdraagt aan de verbetering en het onderhoud van recreatieve gebieden.
Het CDA wil dat het bestemmingsplan voor de Vinkeveense plassen snel wordt vastgesteld, daarin staat omschreven waar gebouwd kan worden en wat de afmetingen mogen zijn. Dit zal betekenen dat er veel van de huidige bebouwing kan blijven staan. Bebouwing wat afwijkt van het bestemmingsplan en bijvoorbeeld te groot is zal verwijderd of kleiner gemaakt moeten worden. Met het bestemmingsplan weten bewoners en eigenaren van legakkers waaraan ze toe zijn. De regels zullen dan strikt worden gehandhaafd.
Agrariërs zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het landschapsbeheer en de daarbinnen passende recreatie. Het CDA pleit voor een verbreding van de plattelandseconomie door het toestaan en stimuleren van nevenactiviteiten, zoals recreatie en landschapszorg. Tegelijkertijd zijn we terughoudend bij het omvormen van landbouwgronden tot natuurgebied.