08 juni 2023

Anneloes van Dijk-Reichardt over 'Meedoen in de maatschappij'

“Na jarenlang ondernemer in Leusden te zijn geweest (ik runde een autobedrijf met mijn man) besloten we ruim twee jaar geleden om het anders te gaan doen. De zaak hebben we verkocht, waardoor er ruimte kwam voor meer vrije tijd. Zodoende was er ruimte om me in te gaan zetten voor het CDA in Leusden. Ik wilde meer betrokken zijn over wat er binnen de gemeente gebeurt en mee kunnen denken over hoe en wat er zou kunnen worden veranderd in de gemeente.”

Onbekend maakt onbemind “De kloof tussen maatschappij en politiek lijkt groot te zijn. Steeds minder mensen verdiepen zich nog in de politiek maar reageren of maken hun keuze op basis van korte en vaak onvolledige berichten op sociale media en/of krantenberichten. De tijd om “het hele” verhaal met alle aspecten te lezen wordt heel vaak niet genomen. Hierdoor wordt de kloof steeds groter. Onbekend maakt immers onbemind, daar willen we wat aan doen!”

Praatkar door en voor burgers “Op initiatief van het CDA werd ‘de praatkar’ bedacht. Bij de praatkar kan er door de burgers van Leusden gestemd worden op een stelling. De stemmer kan worden geïnformeerd over het onderwerp zodat er een gesprek opgang kan komen. Het doel is om beter te weten te komen wat er speelt bij de burgers van Leusden; dat vinden we belangrijk!
 
Inmiddels is er afgelopen vrijdag afgetrapt op het Maximaplein in Leusden. Er zijn 101 stemmen uitgebracht op de stelling “Moeten de verkeerslichten voor fietsers en voetgangers sneller op groen, ook al moeten automobilisten hierdoor langer wachten?”. Na het stemmen wordt er een informatieblad meegegeven waarop de Schwung-app wordt uitgelegd. Dit is een app waarbij voetgangers en fietsers sneller groen licht krijgen bij bepaalde verkeerslichten in de provincie Utrecht.

Het komende weekend zal er de  mogelijkheid zijn om te stemmen in Achterveld en op de Biezenkamp. We hopen dat veel mensen bereid zijn om hun stem uit te brengen en met ons het gesprek willen aangaan. We zijn benieuwd wat er speelt bij de mensen en in de buurt waar ze wonen. “Waar maak je je zorgen over en waar word je blij van?” Als je weet wat er speelt kun je als gemeenteraad kijken of je de juiste voorwaarden kunt scheppen om de gemeente in beweging te krijgen om tot een betere samenleving te komen.”

Heeft u nog een goed idee waar de volgende stemronde over moet gaan? Laat het ons weten….

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.