27 november 2020

In de gemeente Leusden heeft elke dorpskern zijn eigen winkel- en horecagebied

Na vele jaren van plannenmakerij is het mooie C.M. de Vorplein in Achterveld als dorpsplein ontwikkeld. De Hessenweg heeft na de renovatie het dorpse karakter een oppepper gegeven. De huidige woningbouw en de mogelijke uitbreidingsplannen geven het dorp hoop voor de toekomst. Het actieve verenigingsleven en de ondernemers zijn de belangrijke dragers van het dorp en aan de inwoners zal het ook niet liggen.

Stoutenburg is de kleinste dorpskern en heeft weinig voorzieningen. Een pluktuin, meubelzaak en de Kaasboerderij De Kopermolen. Hier kun je zien en beleven waar het echte voedsel vandaan komt.

Winkelcentrum Zuidhoek vormt samen met MFC Antares en andere omliggende voorzieningen het hart tussen de wijken Tabaksteeg en Leusden-Zuid. Het is mooi om te zien dat daar de verbinding tussen die twee wijken steeds meer vorm krijgt. Om de voorzieningen in stand te houden is het wel noodzakelijk dat er verdere woningbouw plaatsvindt.

Het oudste winkelcentrum is De Biezenkamp en de naast liggende Hamersveldseweg. Ontstaan uit de tijd dat het nog Hamersveld was. Aan het begin van deze eeuw begonnen langzaamaan de plannen te ontstaan voor de renovatie van het winkelcentrum. Maar daarvoor moesten er veel hindernissen worden genomen. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Het resultaat mag gezien worden. Goede winkelvoorzieningen en horeca. Tevens is er veel woningbouw toegevoegd. Een mooi plein waar de dinsdagwarenmarkt gehouden kan worden en eventuele andere evenementen. Punt van zorg is het verkeer en de veiligheid.

Het hoofdwinkelcentrum in de gemeente Leusden is De Hamershof. In 1980 namen de eerste winkeliers hier hun intrek. In latere jaren werd zowel aan de noordzijde al aan de zuidzijde het winkelcentrum uitgebreid. Na jaren van voorbereiding is de renovatie en heropening van het winkelcentrum op 18 september 2020 bescheiden gevierd. De bovenwoningen zijn gerenoveerd en nu nul op de meter woningen. De pandeigenaren hebben de buitenwanden goed onderhanden genomen. De gemeente heeft de buitenruimte voorzien van hard natuursteen en wat speelse elementen. De Hamershof biedt een grote diversiteit aan winkels en horeca en is een klantentrekker voor de hele regio.

Er zit mij nog iets dwars: de renovatie van activiteitencentrum De Korf en Theater De Tuin is door politieke onmacht en onwil niet gerealiseerd.

Zoals u in het bovenstaande kunt lezen kunnen de inwoners van Leusden, Achterveld en Stoutenburg dicht bij huis terecht voor winkels en horeca en kunnen er gratis parkeren. Door de uitbraak van de coronapandemie hebben veel inwoners en bedrijven grote zorgen. Wees voorzichtig maar niet krampachtig, heb vertrouwen en kom langs bij de lokale ondernemers.

Wim van Ginkel, raadslid CDA

Reacties: [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.