22 februari 2023

CDA en PvdA in Lopik komen met initiatiefvoorstel voor verhoging startersleningen

In de gemeenteraad van Lopik hebben Tirza van der Stok (CDA) en Rik Dekker (PvdA) de handen ineengeslagen om samen te werken aan een initiatiefvoorstel over de starterslening in gemeente Lopik. 

In gemeente Lopik kunnen starters momenteel al gebruikmaken van een starterslening. De maximale koopsom om in aanmerking te komen voor een starterslening is voor bestaande bouw €225.000 en voor nieuwbouw slechts €215.000. Deze maximumbedragen staan volgens Van der Stok en Dekker niet meer in verhouding tot de huidige huizenprijzen. Eind 2022 was het gemiddelde bedrag voor een koopwoning in provincie Utrecht €570.000. In gemeente Lopik werd de gemiddelde prijs voor koophuizen in 2021 vastgesteld op €397.500. 

“Steeds vaker zien en horen we dat starters graag in onze gemeente zouden willen blijven wonen, maar dat is op dit moment niet mogelijk doordat er te weinig betaalbare (koop)woningen zijn”, aldus CDA-raadslid Tirza Van der Stok. Hierdoor zijn starters gedwongen om te kijken naar woningen in andere gemeenten. Een starterslening kan helpen om de starters net een extra duwtje in de rug te geven, zodat het toch lukt om een koophuis te bemachtigen. Van der Stok: “de starterslening verhogen kan hopelijk net genoeg zijn om starters hier te houden”. 

Betaalbaar wonen is naast natuur en landbouw natuurlijk hét onderwerp van de komende Statenverkiezingen op 15 maart. Behalve PvdA-raadslid is Rik Dekker ook kandidaat voor de Provinciale Staten: “Ik ben in de politiek gegaan om een verschil te maken. Nieuw bouwen kan lang duren, daarom zoeken we actief naar andere manieren om bijvoorbeeld starters aan een woning te helpen. Om de snelheid erin te houden steken we de handen nu zelf uit de mouwen vanuit de gemeenteraad”

Naast alleen het verhogen van de maximale koopsom, is het verhogen van het te lenen bedrag ook nog een optie. Deze staat nu vastgesteld op €30.000, maar zou mogelijk verhoogd kunnen worden naar €50.000. Hierdoor zullen nog meer woningen voor starters toegankelijk kunnen worden. De initiatiefnemers hopen niet alleen thuiswonende starters te bereiken. Ook hopen ze dat mensen uit een huurhuis door kunnen schuiven door deze overbrugging. 

Dinsdagavond 21 februari zijn een aantal vragen over de starterslening in de commissievergadering gesteld, in de hoop dit initiatiefvoorstel snel te kunnen realiseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.