20 maart 2025
21 februari 2025 2 minuten lezen
Samen Bouwen aan een Vitale Samenleving
Op 5 februari bespraken de Provinciale Staten van Utrecht de Actie-agenda Vitale Samenleving. De CDA-Statenfractie is enthousiast over deze agenda, die de kracht van gemeenschappen...

Op 5 februari bespraken de Provinciale Staten van Utrecht de Actie-agenda Vitale Samenleving. De CDA-Statenfractie is enthousiast over deze agenda, die de kracht van gemeenschappen centraal stelt en de samenwerking tussen inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en overheden bevordert. Deze agenda is een mooie stap richting een provincie waarin inwoners niet slechts toeschouwers zijn, maar mede-vormgevers van hun eigen leefomgeving.
Versterken van de Samenleving door Dorpendeals
De Actie-agenda Vitale Samenleving biedt concrete handvatten om gemeenschappen te versterken. Een belangrijk instrument hierin zijn de ‘Dorpendeals’, waarmee initiatieven op lokaal niveau worden ondersteund. Deze deals zorgen ervoor dat inwoners, samen met maatschappelijke partners, kunnen werken aan thema’s als leefbaarheid, duurzaamheid en sociale cohesie. Het CDA steunt deze aanpak van harte, omdat het perfect aansluit bij de christendemocratische kernwaarden van gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en gemeenschapszin. Rody van der Pouw-Kraan, commissiewoordvoerder Vitale Samenleving, zegt: "De dorpendeals sluiten naadloos aan bij het gedachtegoed van het CDA. We geloven in de kracht van gemeenschappen en een overheid die samenwerking faciliteert in plaats van alles zelf te willen bepalen. Dit plan biedt inwoners de kans om actief vorm te geven aan hun leefomgeving."
Oproep tot Maatwerk: Vitaliteit is Meer dan Cijfers
Hoewel het CDA achter de uitgangspunten van de actie-agenda staat, plaatsen wij een belangrijke kanttekening bij de strikte bovengrens van 10.000 inwoners als criterium voor deelname aan een dorpendeal. Vitaliteit wordt niet bepaald door cijfers, maar door sociale dynamiek en gemeenschapskracht. Een voorbeeld: waarom zou een dorp als Doorn (10.200 inwoners) uitgesloten worden, terwijl Eemnes (9.800 inwoners) wel in aanmerking komt? Dit soort bureaucratische grenzen doen afbreuk aan de kern van de actie-agenda. Daarom pleiten wij voor een flexibele benadering, waarbij de kwaliteit en impact van initiatieven leidend zijn, in plaats van een arbitraire inwonergrens.
Amendement 'Geen Maximumgetal voor Vitaliteit'
Om dit punt te benadrukken, heeft het CDA het amendement "Geen maximumgetal voor vitaliteit" ingediend. Dit amendement stelt voor om de 10.000-inwonersgrens los te laten en initiatieven te beoordelen op basis van hun maatschappelijke waarde, samenwerking en impact. Op deze manier voorkomen we uitsluiting op basis van cijfers en stimuleren we breed gedragen initiatieven in alle kernen van de provincie. Gedeputeerde Rob van Muilekom (PvdA) heeft uiteindelijk toegezegd dat hij nu graag aan de slag wil met het voorliggende plan, maar over twee jaar zal evalueren en indien mogelijk de grens van 10.000 inwoners wil afschaffen.
Martijn Koren, statenwoordvoerder Vitale Samenleving, voegt toe: "Wij zijn blij met de toezegging van Gedeputeerde van Muilekom. Dit betekent dat de provincie niet alleen nu werk maakt van de Actie-agenda Vitale Samenleving, maar ook openstaat voor verbetering en maatwerk in de toekomst. Een flexibele en inclusieve aanpak is essentieel voor de leefbaarheid van onze kernen." Met die toezegging op zak heeft het CDA het amendement ingetrokken.
Samen Sterk voor een vitale provincie Utrecht
Het CDA blijft zich inzetten voor een Utrecht met vitale (kleine) kernen, waarin inwoners de ruimte krijgen om bij te dragen en waar de overheid als bondgenoot optreedt. Wij willen dat de provincie initiatieven stimuleert, niet belemmert. Samen kunnen we bouwen aan een vitale samenleving waarin iedereen mee kan doen.
Foto: Almicheal Fraay (@maikeljay)
Lees
verder

19 maart 2025
De Digitale Toekomst van Utrecht
13 maart 2025