30 november 2020

CDA: geen steun aan kortzichtige begroting

De CDA-fractie heeft geen steun gegeven aan de Begroting 2021-2024 omdat:

1. Het een kortzichtige, geen toekomstbestendige, begroting is; 

2. Een extra OZB-verhoging van 2% niet nodig is; 

3. Er nog steeds geld wordt uitgegeven aan onbetaalbare ambities zoals het zelf verbouwen van de Klepper; 

4. We de zorg aan onze inwoners missen in deze begroting. 

  1. Een kortzichtige begroting.
    We leven in een bijzondere periode. Sinds het voorjaar houdt een virus de wereld in zijn greep. Nederland en ook Oudewater voelen direct de gevolgen van deze crisis. Net als in andere gemeentes trekt de crisis een zware wissel op Oudewater en onze inwoners, op de gezondheid maar ook door de opgelegde beperkingen. Voor iedere inwoner afzonderlijk geldt een nieuwe werkelijkheid, maar ook de winkeliers, horeca zijn getroffen en gemeentelijke voorzieningen zijn beperkt in mogelijkheden.
    Tegelijkertijd zien we in onze samenleving veel mooie initiatieven ontstaan, die hoopgevend zijn. Daar mogen we trots op zijn. 
    Deze coronacrisis is voor veel mensen, ook in Oudewater, een moment van bezinning. Dat is ook wat past in deze tijden. Een moment van bezinning en bescheidenheid, een pas op de plaats. Dit moment van bezinning en bescheidenheid zien we echter niet terug in deze begroting. Net als een moment van zelfreflectie dat ontbreekt. Het college en in navolging de coalitiepartijen, houdt krampachtig vast aan de "kroonjuwelen" en te grote ambities, zoals bijvoorbeeld het voor vele eigen euro’s opknappen en verbouwen van De Klepper. Terwijl andere keuzes mogelijk zijn of zelfs gemaakt zouden moeten worden. Deze begroting is wat ons betreft niet financieel gedegen. Sterker nog, dit is een kortzichtige begroting geworden. Deze coalitie bewijst het motto ‘Regeren is vooruitzien’ niet te kennen. Want de volgende raadsperiode kent direct een uitdaging: het oplossen van financiële tekorten. Het gevolg van financieel wanbeleid van de afgelopen paar jaar. Coalitiemotto: na ons de zondvloed?
    We balanceren met deze gemeentebegroting op de rand van de afgrond.
    Dit is niet hoe het CDA financieel beleid voor zich ziet: gedegen, niet op de pof, toekomstbestendig. Wat óns betreft draait het om onze inwoners: voorzieningen open, zelfstandigheid niet in gevaar, zonder al het tafelzilver (bijv. grondposities) maar te gaan verkopen zodat we persé een eigen Klepper of overdekt zwembad kunnen openen. Terwijl tegelijkertijd een prachtige voorziening als de bibliotheek zoals die nu is, zomaar achteloos aan de kant wordt geschoven. Koste wat kost.
     
  2. Extra OZB-verhoging is onnodig.
    Bijna alle inwoners en bedrijven voelen de crisis in de portemonnee. Bijna Iedereen krijgt minder binnen, en heeft ook minder te besteden. Daar wordt in deze begroting geen rekening mee gehouden. Nadat voor dit jaar al de OZB met ruim 15% is verhoogd, gaan we met het verhogen voor 2021 gewoon door. En waarvoor? Sterker nog, deze OZB-verhoging is helemaal niet nodig! Er wordt met deze begroting meer binnengehaald dan nodig is om een sluitende begroting te krijgen! Het had de coalitie gesierd andere keuzes te maken, en meer aan onze inwoners te denken. 
     
  3. Nog steeds geld naar de ambities.
    In de begroting is een bedrag van 108.000,- euro opgenomen voor structurele financiering van de ambities van de coalitiepartijen. Met name zijn dat het verbouwen van De Klepper (geschatte kosten 3,5 mio euro) en de realisatie van een overdekt zwembad (geschatte kosten 5,5 mio euro).
    Het college heeft al eerder aangegeven (bv in de IJsselbode) dat dit geld niet beschikbaar is. Ondanks dat gegeven gaan de coalitiepartijen stug door. De nu begrote € 108.000 zijn volstrekt onvoldoende om deze (totaal) 9 mio euro te financieren. De wethouder Financiën heeft daarbij ook nog aangegeven dat de € 108.000 niet zonder meer beschikbaar zijn. Het gaat ten koste van de minimaal benodigde flexibiliteit die altijd in een begroting aanwezig moet zijn. Er is volgend jaar geen enkele ruimte meer om iets extra’s te doen bijvoorbeeld in het sociaal domein of aan groenonderhoud.
    Als CDA-fractie vinden we dit onverantwoord.
     
  4. We missen de zorg aan onze inwoners.
    Wij missen het sociale gezicht in deze begroting. Wat ons betreft komt er meer aandacht voor zorg voor onze inwoners. En dat bedoelen we in de brede zin des woords. Dit gaat niet alleen over werk, inkomen, jeugdhulp maar ook zorgen dat mensen daadwerkelijk goed thuis kunnen blijven wonen of op een goede en veilige manier bij de voorzieningen of binnenstad kunnen komen. Sociaal gezicht gaat wat ons betreft ook over eenzaamheid. Juist ook bij deze groep, ouderen die zelfstandig wonen. Vorig jaar diende het CDA een motie in, Plan van aanpak Eenzaamheid. Die is helaas niet aangenomen, omdat die overbodig werd verklaard. Het probleem is alleen niet opgelost. Zeker in deze tijden is eenzaamheid meer actueel dan ooit. En niet alleen onder ouderen maar ook steeds meer onder jongeren, bij mantelzorgers en kinderen met een beperking. Wíj zien dat er nog veel meer nodig is. Daarom hadden wij in deze begroting veel meer mogelijkheden (met geld!) willen zien om onze veel geroemde Oudewaterse sociale gemeenschap in de benen te houden dan wel te versterken.
    Daarom pleiten we er voor om een sociaal ombudsman- of vrouw te introduceren. Een soort sociaal vertrouwenspersoon, die vooral fungeert als schakel tussen inwoner/cliënt, onafhankelijke clientondersteuning van MEE en de gemeente/stadsteam. Iemand die onafhankelijk, onpartijdig vertrouwelijk te werk gaat. Iemand die opkomt voor belangen van onze inwoners als het over zorg en ondersteuning bij wonen, zorg en werken gaat. Iemand die, als dat nodig is, ook de gemeente kritisch op deze onderwerpen volgt. Maar ook de verbindende schakel, die ervoor kan zorgen dat bezwaar- en beroepsprocedures wellicht niet nodig zijn. In de gemeente Meppel of Steenwijkerland zijn daar goede voorbeelden van te vinden.

Resumerend: De CDA-fractie had kunnen instemmen met de begroting als:

  1. > geen geld meer verkwist zou worden aan de verbouwing van De Klepper doch dit gebouw onder voorwaarden te verkopen aan een maatschappelijk verantwoordelijk investeerder;
  2. > geen extra OZB-verhoging van 2% zou worden opgelegd;
  3. > we niet al onze grondposities gaan verkopen (Stadskantoor, Cultuurhuis, Eiber) zonder dat we daar duurzaam een vorm van zeggenschap over houden bv in de vorm van erfpacht;
  4. > het geld dat nu besteed gaat worden aan de ambities van de coalitie zou zijn ingezet voor versterking van de financiële positie van de gemeente en duurzame sociale investeringen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.