Erfgoed

Utrecht is een stad met een rijke historie. Wie door de Utrechtse binnenstad loopt, wordt overweldigd door de schoonheid van de stad – de kerken en gebouwen, de grachten en de werfkelders. Ook in de verschillende stadswijken staan prachtige gebouwen. Het CDA vindt het belangrijk dat cultureel erfgoed goed bewaard wordt en zo veel mogelijk te gebruiken en bewonderen is door de Utrechtse samenleving.

Musea

  • De gemeente Utrecht zou meer kunnen doen aan de promotie van haar musea. Dit versterkt de positie van Utrecht als culturele stad en levert musea hogere bezoekersaantallen op.
  • Veel van de musea in Utrecht zijn alleen overdag open. Het CDA vindt het gewenst dat er een betere afstemming komt op de wensen van het publiek. Dit kan door de musea vaker ’s avonds open te stellen voor bezoekers.

Religieus erfgoed

Utrecht staat bekend om de vele, schitterende monumentale kerken. De Domtoren is hét symbool van de stad en trekt honderdduizenden bezoekers. De gemeente moet de positie van Utrecht als ‘kerkenstad’ koesteren en continueren.

  • Het CDA ziet graag dat de ‘kerkenregeling’ voor restauratie en onderhoud aan religieus erfgoed opnieuw ingevoerd wordt.
  • Bij de herbestemming van monumentale gebouwen wordt rekening gehouden met de oorspronkelijke functie van deze gebouwen.

Vindbaarheid erfgoed

  • Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de andere buurten is er historisch erfgoed. Het CDA wil graag dat het historische erfgoed in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens beter vindbaar wordt, zowel op straat als digitaal.

Utrechtse gemoedelijkheid

We moeten niet alleen aandacht hebben voor materieel erfgoed, zoals gebouwen, maar ook voor immaterieel erfgoed. Zo waardeert het CDA het gemoedelijke karakter van Utrecht; daar moeten we zuinig mee omgaan.

Daarom vinden wij dat we qua toerisme een juiste balans moeten vinden. Steeds meer toeristen weten Utrecht te vinden. Omdat we niet een tweede Amsterdam willen worden, willen we overnachtingen via nieuwe kanalen, zoals Airbnb reguleren en de regels strikt handhaven.

Het karakter van de binnenstad wordt bepaald door een goede balans van horeca, kleine winkels en filialen van winkelketens. Het voortbestaan van kleine winkels lijkt steeds meer onder druk te staan. Het CDA wil graag dat deze winkels behouden blijven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.