26 maart 2021

Marina Roelofsen: Amendement ‘Gezonde jeugd en gezonde financiën’

Marina Roelofsen: Amendement ‘Gezonde jeugd en gezonde financiën’

Jeugdzorg is niet alleen voor onze gemeente qua financiën een hoofdpijndossier. Er wordt veel gediscussieerd over het budget, maar goede zorg voor jeugd en gezinnen moet vooral onze aandacht hebben. We hebben een ‘Taskforce Sociaal Domein’ ingesteld om de jeugdhulp te verbeteren en greep te krijgen op de groeiende uitgaven. Er wordt hard gewerkt aan vroegsignalering en preventie: ervoor zorgen dat kinderen niet onnodig in zwaardere vormen van jeugdhulp terechtkomen. Om de resultaten hiervan meetbaar te maken hebben we een amendement ingediend.

Pilots
De Taskforce is pilots gestart, vooral gericht op vroegsignalering en preventie. In de raadsvergadering van maart 2021 heeft het college een voorstel voorgelegd om in te stemmen met een structurele bijdrage aan de Stichting Sociale Dorpsteams voor de pilot Praktijkondersteuning GGZ Jeugd en voor de pilot Basishulp/opvoedondersteuning. Een praktijkondersteuner werkt bij de huisarts, is makkelijk toegankelijk en kan zowel de huisarts als de dorpsteams ontlasten. De praktijkondersteuner heeft kinderen in een vroeg stadium in beeld en kan lichte hulp bieden als dat nodig is, of juist doorverwijzen zodat op tijd passende zorg kan worden gevonden. De opvoedondersteuning wordt geboden door de dorpsteams.

Effecten
Het is nog niet echt helder te maken of de pilots een positief effect hebben op het kind. Ook is het onduidelijk of ze een besparing opleveren. Cijfers om dit goed te kunnen analyseren zijn nog niet beschikbaar. Er zijn veel positieve ervaringen, maar het is goed mogelijk dat er door meer aanbod van zorg ook nieuwe vraag wordt gecreëerd naar lichtere zorg. We willen dat dit helder wordt voordat de bijdrage aan de stichting structureel wordt gemaakt.

Preventie
We vragen ons af of gewone problemen bij het opgroeien niet te veel gemedicaliseerd worden en of de geboden hulp wel effectief is. Dit is niet eenvoudig te meten en uit het onderzoek dat wel gedaan is blijkt dat ingrijpen niet altijd zinvol is (AEF, 2020). Wordt er niet teveel hulp geboden en zou je niet terughoudender moeten zijn? We willen als CDA-UH nog veel meer werken aan preventie en gezinnen niet de kans ontnemen om zelf oplossingen te vinden.

Amendement
We hebben daarom als CDA-fractie samen met Open en de VVD een amendement ingediend (wat is aangenomen) en hierin het college opgedragen om toetsbare doelstellingen met bruikbare indicatoren op te stellen. Voor een goede evaluatie hebben we bruikbare kwantitatieve gegevens nodig. Aan de hand van die informatie gaan we evalueren na een periode van twee jaar, waarna we alsnog kunnen beslissen of we de bijdrage structureel maken.

Marina Roelofsen
Fractielid CDA Utrechtse Heuvelrug
Reacties: [email protected]
M: 06-40048011

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.