17 februari 2021

Pilot autovrije Slotlaan definitief van de baan

In de raadsvergadering van 16 februari is er in de gemeenteraad een definitief besluit genomen over de pilot autovrije Slotlaan. De motie, ingediend door CDA, VVD, D66, NDZ, Seyst.nu en PvdA, had een aantal belangrijke punten over het centrum waaronder de pilot autovrije Slotlaan.

Raadslid Vincent van Voorden: “Eind januari 2021 was er een informatieavond waarbij we langdurig hebben gesproken over de prioriteiten van het centrum. Tijdens deze avond kwam naar voren dat het draagvlak voor de pilot autovrije Slotlaan onder ondernemers niet is veranderd. Eind 2019 heeft het CDA een enquête gehouden over de verkeersstromen in het centrum onder de ondernemers. In 2019 was er bij 82% van de ondernemers geen steun voor een pilot autovrije Slotlaan”.

Deze informatieavond was voor het CDA en VVD de aanleiding om een motie op te stellen met drie belangrijke punten:

  • In deze raadsperiode geen grote aanpassingen meer te willen doen aan de verkeersstromen in het centrum, en dus ook geen pilot uit te willen laten voeren met een tijdelijke afsluiting van de Slotlaan.
     
  • In het onderzoek naar verbetering van de verkeersstromen met name aandacht te geven aan het verbeteren van de bewegwijzering, zodat verkeer, waaronder ook fietsverkeer, dat in het centrum moet zijn, beter en efficiënter naar en door het centrum wordt geleid.
     
  • De ‘open eindjes’ voortkomend uit het terugdraaien van de verkeersmaatregelen ingaande 28 januari 2019 op korte termijn op te lossen. Het gaat hierbij o.a. over het tijdelijke fietspad op de Voorheuvel en aanpassing van de P-route aan de situatie dat de markt weer open is.

Opmerkelijk is dat GroenLinks in deze raadsvergadering hun kroonjuweel de autovrije Slotlaan hebben weggestemd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.