10 november 2017

Politiek stelt kritische vragen rondom terugplaatsing stoplichten op ‘gewraakt kruispunt’

Het kruispunt op de Schaerweijdelaan – Jacob van Lenneplaan is in augustus 2017 grondig aangepast en met deze maatregelen was het niet meer nodig om stoplichten terug te plaatsen. Direct na de aanpassing van het kruispunt kwam dit op veel kritiek van omwonenden en andere inwoners van Zeist te staan. Nu heeft het college van B&W afgelopen week besloten tot het terugplaatsen van de stoplichten.

Stoplichten
Hoe kan het zijn dat er eerst maatregelen zijn genomen voor een betere doorstroming op de Schaerweijdelaan zonder stoplichten, terwijl dat nu halsoverkop teruggedraaid wordt?  Walter van Dijk, VVD: “Wij zijn vooral benieuwd wat voor verkeerswethouder Luca de doorslag heeft gegeven om toch terug te komen op het eerder genomen besluit.
Vanaf het moment van oplevering heeft dit kruispunt al problemen veroorzaakt en hebben er zelfs regelmatig verkeersregelaars gestaan. De verkeersregelaars en het terugplaatsen van de stoplichten brengen forse extra kosten met zich mee”.

Jacob van Lenneplaan
Ook gaan de vragen in op de werkzaamheden rondom het kruispunt Bergweg – Jacob van Lenneplaan. Afgelopen week heeft de verkeerswethouder een petitie ontvangen van omwonenden met kritiek over de aanpassingen die zijn gerealiseerd. De politiek is vooral benieuwd of er een risico is dat na de aanpassing op dit kruispunt ook hier maatregelen worden teruggedraaid?

Verkeerschaos in Zeist
Als laatste willen de partijen weten waarom de verkeerswethouder zoveel werkzaamheden tegelijkertijd uitvoert. Vincent van Voorden, CDA: “Bekend was dat het centrum van Zeist in deze periode wordt gerenoveerd, waarom is er dan voor gekozen om op meerdere plekken werkzaamheden uit te voeren waardoor het verkeer grote hinder ondervindt? Was het geen beter idee geweest de werkzaamheden één voor één uit te voeren of te wachten tot het voorjaar van 2018 als het centrum van Zeist weer volledig toegankelijk is? “

CDA en VDD vinden het bereikbaar houden van het centrum tijdens deze werkzaamheden van groot belang voor bezoekers en ondernemers. Beide partijen wachten dan ook de beantwoording van het college af.

Klik hier voor de vragen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.