19 januari 2024

Uitbreiding betaald parkeren tot 21:00 uur gaat het CDA Zeist te ver!

Als het aan de fractie van het CDA Zeist ligt zal er geen uitbreiding komen voor het betaald parkeren op maandag tot en met donderdag en zaterdag komen tot 21:00 uur in Zeist. (op vrijdag is het al tot 21.00 uur). Portefeuillehouder Wouter Catsburg (ChristenUnie-SGP) stelt namens het college van B&W in de nieuwe Parkeerbeleidsnota voor het betaald parkeren op maandag tot en met zaterdag vast te stellen tot 21:00 uur.

Als voornaamste reden noemt het college dat er klachten zijn vanuit bewoners die wonen in een parkeervergunningsgebied. Zij ervaren aan het begin van de avond niet te kunnen parkeren in hun straat en of gebied, omdat deze plekken na 18.00 uur bezet worden gehouden door onder andere bezoekers van horeca- en fitnessgelegenheden.

Het oprekken van de tijden is tegen het zere been van CDA Zeist. Raadslid Vincent van Voorden: “het CDA Zeist heeft begrip voor de klachten van enkele inwoners, maar acht het probleem niet zo groot dat de tijden opgerekt moeten worden tot 21.00 uur. Daarnaast zien we ook in veel wijken dat juist bewoners, die geen parkeervergunning hebben en hun bezoekers, wachten tot het betaald parkeren afloopt om zo ook de auto te kunnen parkeren. Ook ben ik van mening als de gemeente Zeist dit voorstel gaat uitvoeren, veel mensen op kosten gejaagd worden die eens of meerdere malen per week in de avonduren deel nemen aan activiteiten in kerken en/of culturele instellingen. Deze activiteiten starten veelal tussen 19.00 en 20.00 uur”.

Het CDA Zeist komt in de raadsvergadering van dinsdag 23 januari 2024 met een amendement (wijziging van het raadsvoorstel) om het voorstel aan te passen. Om tegemoet te komen aan de geluiden van zowel bewoners die overlast ervaren, als van bezoekers van kerken en/of culturele instellingen of bewoners zonder parkeervergunning. Het CDA Zeist stelt daarom voor de betaald parkeertijd vast te stellen van maandag tot en met zaterdag tot 19.00 uur, vrijdag tot 21:00 uur en op zondag het vrij parkeren te behouden.     

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.