Agendapunt 6 - Verlengen regionaal risicoprofiel VRZ - Peter van`t Westeinde

Goed dat het RRP verlengt wordt. Naar de toekomst toe zijn er een hele hoop zaken die meegenomen moeten worden. De mogelijke aanpassingen op nucleair gebied en daarnaast bijvoorbeeld ook de waterstof productie en niet te vergeten de afvoer daarvan via de buisleidingen die in de toekomst in ons gebied nog de grond in moeten.

Maar er zijn ook zaken waar we op dit moment al rekening mee moeten houden en die zouden best wat meer aandacht mogen krijgen. De bevolkingsprognose die nu in het RRP staat is van 2015. Wij gaan ervan uit dat voor het nieuwe RRP meer recente gegevens gebruikt worden. Ook de aandacht voor dierziekten is bijvoorbeeld belangrijk. Blauwtong is nu een zeer actueel voorbeeld. Ook Vogelgriep is er nog steeds en is inmiddels niet meer enkel een seizoensprobleem maar is jaarrond aanwezig. Daarnaast zijn ratten en muizen een toenemende plaag. Dit kan gevolgen hebben voor de volksgezondheid maar ook voor de brandveiligheid in oude gebouwen. Kortom, zaken die nu nog als niet relevant bestempeld worden gaan steeds belangrijker worden.

Agendapunt 7 - Zienswijzen over de financiële stukken van GR de Bevelanden, het SWVO en organisatieonderdeel IJZ van de GGD - Margriet Koeleman

Uit de stukken komt naar voren dat zowel bij de GR de Bevelanden, als bij SWVO en Inkoop Jeugdzorg van de GGD stappen worden gezet naar een meer toekomstbestendige uitvoeringsorganisatie. Er is meer capaciteit nodig voor de uitbreidende taken die de organisaties moeten oppakken, de ICT -en  de beveiliging daarvan - dient op orde gehouden te worden en de kwaliteit van de dienstverlening moet goed blijven.

GR de Bevelanden
Heeft de ontwikkelingen toegelicht in een informatiesessie op 2 oktober. Het CDA was blij te horen dat de verhoging van de energietoeslag van 120 % naar 130% van het sociaal minimum ook dit jaar weer zal gelden. Zoals u weet diende het CDA daar vorig jaar september een motie voor in, die unaniem werd aangenomen. Dus mooi dat deze motie ook toegepast wordt in 2023.

We zijn akkoord met het voorstel voor wat betreft GR de Bevelanden.

Dan de GGD:

De GGD vraagt om financiering van een extra formatieplaats. De Begeleidingscommissie adviseert om dit niet te doen omdat er per 1 januari 2025 een nieuwe GR komt.

Wat ons betreft is dit een slecht argument:
1e Een nieuwe GR is weliswaar in voorbereiding maar er is nog geen besluit genomen
2e de extra formatieplaats is nodig om de kwaliteit van het contractbeheer te kunnen waarborgen, er komt een nieuwe aanbesteding aan, en als raad hebben we ook besloten om in te zetten op fraudebestrijding. Deze belangrijke taken blijven, en zullen meegaan van de huidige GR naar welke nieuwe vorm van GR dan ook. Een tijdelijk contract van een jaar is niet zinvol, gezien de lange inwerkperiode.

Wij zijn akkoord met het voorstel over de GGD, dus inclusief de extra formatieplaats.

Tenslotte SWVO

De 3e begrotingswijziging 2023 laat een stijging zien. Deze is per saldo vooral het gevolg van een groeiend aantal WMO-klanten, zoals voor huishoudelijke hulp, een aan de gemeenten opgelegde open einde regeling. De extra financiën kunnen we nu niet weigeren.

De extra fte voor informatiebeveiliging had inderdaad van tevoren aan de raden moeten worden voorgelegd, omdat de financiële gevolgen ook doorwerken in 2024 en 2025. Dus goed om dat in de zienswijze te vermelden.

We zijn akkoord met het voorstel over SWVO, en daarmee dus akkoord met heel raadsvoorstel 7.

Agendapunt 8 - Woningbouw - Niels Kampstra

Er wordt veel van de gemeente gevraagd op het gebied van wonen. De Regionale Woondeal, woningverbetering en niet te min de ambities en prioriteiten die we als raad hebben vastgesteld. Daarom zijn wij als CDA ook erg blij met dit voorstel, er moet iemand bij op wonen. Hopelijk kan de functie snel ingevuld worden. Wel een opmerking, stel dat de functie niet snel ingevuld kan worden, dan zouden wij graag een terugkoppeling krijgen met wat dit betekent voor de ambities, opgaven en prioriteiten. Want zoals onze landelijk partijleider recent in een interview met de correspondent zei, we kunnen wel heel veel willen, maar we moeten wel de handen hebben om dit uit te voeren.

Agendapunt 9 - Voorstel tot het formaliseren van de aankoop van de woning Burgemeester Lewestraat 15 in Lewedorp - Niels Kampstra

Een prachtig voorstel voor Lewedorp! Goed dat we door gebruik van de Oekraniegelden voor het aankopen van het pand, ook op langere termijn iets voor het dorp kunnen betekenen. Mooi dat er verder is gekeken dan alleen de woning en de kerk. Want hierdoor kan er een hele mooie combinatie gemaakt worden om het dorpshuis en de school te verplaatsen en daarnaast ook nog eens meerdere woningen op Lewedorp gerealiseerd kunnen worden waar het dorp als langere tijd naar vraagt.

Het geheel zorgt dus voor een schitterende ontwikkeling voor Lewedorp waarbij met de woningbouw naast een impuls voor het dorp ook voor de bekostiging van het project erg prettig is.

Agendapunt 11 - Regiovisie jeugdhulp Zeeland 2023-2028 - Margriet Koeleman

 

De Regiovisie Jeugdhulp van de Zeeuwse gemeenten wil een antwoord geven op de groeiende uitdagingen bij de jeugdhulpverlening, en geeft de kaders voor de invulling van de  landelijke geldende kaders, zoals de Hervormingsagenda Jeugd.

De doelstellingen in de visie zijn helder:

  • Waarborgen van de kwaliteit van de jeugdzorg: zorg die past bij de behoefte aan ondersteuning en hulp, daar waar ouders, gezinnen en hun omgeving niet voldoende passende hulp kunnen bieden
  • Grip op de financiën te houden zodat de jeugdzorg nu en in de toekomst betaalbaar blijft

Met als basis de samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en alle andere stakeholders.

De inhoud van de visie en de samenwerking zijn niet nieuw. Er zijn de afgelopen jaren al stappen gezet. De uitdagingen zijn alleen maar toegenomen: meer vraag naar jeugdzorg, vinden van tijdige en passende specialistische hulp, de overgang van gesloten jeugdhulpinstellingen naar ambulante zorg en kleinschaligheid, het gebrek aan jeugdzorg professionals en het gebrek aan voldoende financiële middelen, kortom de grote opgave is “hoe maken we de jeugdzorg toekomstbestendig?”

Volgens het CDA kan onze gemeente met deze Regiovisie goed uit de voeten. De kernwaarden en de zes ontwikkeldoelen van de Regiovisie zijn voor onze gemeente niet nieuw. Sterke lokale teams, verbindingen met onderwijs, armoedebeleid, gezonde leefomleving, inzet op preventie en normalisering kennen we uit het Actieplan Sociaal Domein en het Koersplan dat we al enkele jaren uitvoeren.

Voor ons is vooral interessant om te weten hoe de Uitvoeringsagenda 2024 bij de Regiovisie eruit gaat zien. Moeten we zaken doorontwikkelen die niet in ons Actieplan en Koersplan staan ?  Welke expertise is daarvoor nodig? En zoals de Regiovisie ook zegt : er is behoefte aan meer efficiency en minder bureaucratie. Hoe gaan dat bewerkstelligd worden door de gemeenten en andere stakeholders?

Spannend is ook de toekomstige financiering: Met de Hervormingsagenda Jeugd is ook een  besparingspotentieel opgelegd. Daarvoor zijn investeringen nodig waarvoor een landelijke Handreiking nog volgt. Op dit moment weten we nog niet wat de financiële gevolgen van de Regionale initiatieven zullen zijn en welke capaciteit nodig is. En weten we daarom nog niet in hoeverre de Regiovisie volledig op alle onderdelen realistisch uitvoerbaar zal kunnen zijn.

We onderschrijven de voornemens in de Regiovisie. Op de haalbaarheid komen we later terug als ook de Uitvoeringsagenda en bijbehorend financiële plaatje beschikbaar zijn.


Agendapunt 12 - Programmabegroting 2024 - Peter van`t Westeinde

Borsele is niet de duurste gemeente voor haar inwoners maar we hebben wel de gelukkigste inwoners van Zeeland volgens het AD van 4 augustus j.l en dat is onbetaalbaar.

Onze complimenten aan het ambtelijk apparaat en het College voor een degelijke en sluitende begroting. Er komt ieder jaar, zoals altijd, veel op onze gemeente af. We weten allemaal niet wat er in 2026 gaat gebeuren maar we kunnen ons er alleen maar goed op voorbereiden en hopen dat er in Den Haag goede besluiten genomen worden. De opschalingskorting moet natuurlijk van tafel, dat vinden wij, dat vind de VNG en inmiddels hebben verschillende partijen dit ook een onderwerp gemaakt in hun verkiezingsprogramma. Nu moet het alleen nog gebeuren.

We komen uit een periode met een kerntakendiscussie en een reeks taakstellingen. Nu ligt er een degelijke begroting en dit laat zien dat het beleid wat we de afgelopen jaren gevoerd hebben dus goed gewerkt heeft. Realistisch. En dat is iets wat ons als CDA-Borsele juist goed past.

Er staat ons, ook in 2024, het nodige te wachten en met deze begroting zijn we daar goed op voorbereid. Wel hebben wij enkele tips die het geheel nog positiever kunnen maken.

  • Is het voor de goede contacten met de dorpsraden wellicht een idee om periodiek met enkele mensen een dorpsschouw te doen?
  • Voor wat betreft de samenwerking tussen de GGD, VRZ en de RUD is het goed de gang erin te houden. Dit is voor alle betrokken partijen volgens ons het beste.
  • De compensatie voor de aanlanding van Wind op Zee staat natuurlijk nog niet in deze begroting maar we willen hier toch even de aandacht op vestigen. Er komt een flink bedrag onze kant op voor de komende 3 jaar. Daarvoor moeten we goede plannen hebben om dit geld op een goede manier te besteden. Hoe gaan we dit in het vat gieten? Wat CDA-Borsele betreft beginnen we hier op de plaats waar de meeste impact is geweest. In de Sloerand. Wij hebben deze week nog met CDA Tweede Kamerlid Inge van Dijk op de Westerscheldedijk gestaan om de impact voor de omliggende dorpen duidelijk te maken. Laten we daarom blijven denken aan de leefbaarheid op onze dorpen.
  • Er wordt gesproken over de fietsinfrastructuur. Wordt er daarbij ook gekeken naar het drukke fietspad tussen ’s-Gravenpolder en Goes?
  • Er wordt geld gereserveerd voor de kruising Postweg Kraaijertsedijk in Lewedorp. Wij koppelen dit graag los van het Waterpark. Lewedorp verdient het dat het kruispunt de komende periode aangepakt wordt want de veiligheid is daar nu al een issue.
  • Op pagina 41 wordt er weer gesproken over de kleine scholen. Wij willen als CDA-Borsele hier nogmaals benadrukken dat wij als Gemeenteraad geen scholen sluiten.
  • De flexibiliteit in de beeldkwaliteit wordt benoemd en aangegeven dat dit in 2026 klaar gaat zijn. Het zou ons een lief ding waard zijn dat het, omdat het een speerpunt in het Bestuursprogramma is, deze raadsperiode nog wordt afgerond.
  • Een kinderburgemeester hebben we gelukkig al even en o.a. daarmee brengen we ook de democratie meer naar de scholen.

Wat CDA-Borsele betreft hebben we een hele mooie begroting en een uitdagende meerjarenraming maar zijn we als Borsele klaar voor de toekomst. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat dit een mooie toekomst wordt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.