Agendapunt 6 - Borselse Voorwaarden en vervolgaanpak - Mitchel Vermeulen

‘Hopelijk niet al te veel discussie over deze Borselse voorwaarden. Nu strik eromheen en doorsturen naar Den Haag.’ Dat is de conclusie die de CDA-fractie trok na onze fractievergadering. 

Aan de start van dit proces heeft onze fractie het vertrouwen uitgesproken in de opzet van de Borsele Voorwaardengroep. Het rijk kwam met heel serieuze plannen en dat verdiende heel serieuze participatie met onze inwoners. De enige uitkomst moet dan ook zijn dat wij als gemeenteraad deze voorwaarden zeer serieus nemen en volledig gaan overnemen. Elk accent dat we vanavond veranderen, blijft met rode pen achter. Dit zou geen recht doen aan de wijze waarop de honderd inwoners van Borsele inhoud aan de voorwaarden hebben gegeven. Bovendien zouden politieke vingerafdrukken de boodschap van dit voorwaarden pakket afzwakken. De voorwaarden die er liggen geven Borsele goede houvast en ruggesteun om het rijk ervan te overtuigen zeer zorgvuldig met dit gebied om te gaan. Want wanneer de plannen doorgaan zal er ontzettend veel op ons afkomen. Borsele is een gemeente van contrasten en we willen dit contrast vooral zoveel mogelijk koesteren. 

Wat betreft de vervolgstappen kunnen wij ons goed vinden in het voorstel. Deze vervolgstappen zijn ‘niet statisch’ en daaruit lezen wij dat later bijsturen mogelijk is wanneer de situatie daarom vraagt.
Iets dat we tijdens de laatste bijeenkomst met alle raadsleden hoorden was: Hopelijk blijft de energie en kennis van de BVG behouden. Het is daarom goed dat we hen blijven raadplegen. Een vraag daarbij is: wanneer de situatie zich voordoet dat leden uit de Borselse voorwaardengroep afhaken, worden dan nieuwe inwoners ingeloot? Dit zou wellicht ook iets kunnen zijn wat we bespreken in de Werkgroep GELB.

De wijze waarop de gemeente naast de BVG ook inwoners, dorpsraden, verenigingen, stichtingen en andere actieve clubs blijft betrekken geeft ons vertrouwen in een goed vervolg. De benoeming van de omgevingsmanager is in dat licht erg goed nieuws. 

Voorzitter, wat het CDA betreft : een strik eromheen.

Agendapunt 7 - Bestemmingsplan Clara’s Pad 6-8 Heinkenszand - Niels Kampstra

Voorzitter, een situatie die je vanaf een leeg perceel niet zo zou bedenken. Nu de situatie vanuit het verleden zo is wil je hier zeker in tijden van woningnood geen leegstand hebben en dan is de invulling zoals nu gekozen een goede. Want hiermee worden 3 betaalbare huurwoningen gerealiseerd, mooi dus voor starters, iets waar wij als CDA veel voor doen.

Uiteraard begrijpen wij dat dit impact heeft voor de direct omwonenden. Naar de mening van de CDA fractie wordt er ten aanzien van de privacy voldoende tegemoet gekomen door de verplichting tot het realiseren van een streekeigen haag van minimaal 1,8 meter tegen inkijk. Ten aanzien van de opmerkingen over de openingstijden van de detailhandel en de onder geschikte horeca wat in meerdere zienswijzen genoemd wordt snappen wij dat dit niet in een bestemmingsplan geregeld wordt. Voor de volledigheid had het naar onze mening goed geweest dat er duidelijk was gecommuniceerd dat dit door middel van een exploitatie en drank en horeca vergunning geregeld wordt.

Ook zijn er meerdere opmerkingen gemaakt over het parkeren. Uit het bestemmingsplan en de beantwoording van de zienswijzen blijkt dat er voldoende parkeergelegenheid is. Toch begrijpen wij de zorgen, het dubbelgebruik zal niet altijd opgaan. Omdat het ons ook reëler lijkt dat er als overloop eerder naar Laan van Barbestein en de Nassau Odijkstraat als ook het Clara’s Pad gekeken zal worden dan naar de Zwake vragen wij het parkeren goed te monitoren na in gebruik name.

Wij gaan akkoord met het voorstel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.