Agendapunt 3 - Ingekomen stukken, Beleidsplan Toezicht en Naleving WMO-Jeugdwet 2024 – 2027 - Margriet Koeleman

Goed dat er nu een beleidsplan ligt over het wat en hoe van de aanpak van de Zeeuwse gemeenten  om zorgfraude te  voorkomen en te bestrijden. Deze aanpak is goed. Ten eerste om te vermijden dat kwetsbare mensen de dupe worden omdat zij onvoldoende of geen goede steun krijgen. En ten tweede om te vermijden dat er publieke middelen verspild worden. Wel jammer dat dit nodig is. Vertrouwen alleen is niet genoeg gebleken, er dient daarnaast ook goed toezicht te zijn.

We lezen dat het team van de onafhankelijke toezichthouders voorlopig bij CZW worden gepositioneerd. We nemen aan dat we in de uitwerking van de nieuwe GR voor Jeugdzorg, Beschermd Wonen, en Opvang zullen lezen waar het team definitief zal worden gepositioneerd.

Budgettair is e.e.a. al geregeld : bij de Kadernota 2024-2027 is € 50.000 voor de kosten van het toezicht gereserveerd.

Dus wat CDA betreft kan er voortvarend aan de slag worden gegaan  met de uitvoering van dit beleidsplan.

Agendapunt 5 - Voorstel inzake het plan van aanpak '80 jaar Slag om de Schelde' - Fabian Schenk

Het herdenken van alle oorlogsslachtoffers is niet alleen die mensen respect betuigen, het gaat er ook over te bedenken hoeveel de wereld heeft verloren aan de conflicten waar zij bij betrokken waren.

Tot ongeveer 5 jaar geleden werd de Slag om de Schelde ook wel de ‘vergeten slag’ genoemd. Ondanks dat niet alle activiteiten door gingen tijdens 75 jaar slag om de Schelde, is dit imago sindsdien veranderd. De activiteiten van toen en de speelfilm “Slag om de Schelde” hebben de Slag en de herdenking aan de slag de aandacht gegeven die het verdient. Goed dat we de slag en de herdenking aan de slag ook in 2024 en 2025 de aandacht geven tijdens 80 jaar slag om de Schelde.

Complimenten voor de voortvarendheid waarmee dit programma in de steigers is gezet door de gemeente. Vrijwilligers zijn in korte tijd geënthousiasmeerd en in hun kracht gezet. Eén van onze CDA-kernwaarden is gespreide verantwoordelijkheid. Het doet ons dan ook deugd te lezen dat het comité bestaat uit een brede vertegenwoordiging vanuit onze samenleving. Zij zorgen voor binding en verbinding en als fractie kunnen wij hen het vertrouwen geven hier hun bijdrage in te leveren. En dat doen wij dan ook voorzitter. We wensen de comitéleden succes bij de organisatie van alle activiteiten en komen uiteraard graag als bezoeker langs.

Agendapunt 6 - Voorstel inzake de wensen en bedenkingen voor het voorgenomen aandeelhouderschap Stedin - Peter van`t Westeinde

De laatste weken hebben we, ook hier in de omgeving, mogen ervaren dat de druk op ons elektricieitsnetwerk erg groot is. Dit met enkele, gelukkig kortstondige, storingen tot gevolg. Dit laat maar weer zien dat het netwerk aandacht vraagt. De vraag naar elektriciteit zal de komende jaren alleen nog maar toe gaan nemen. Meer en meer mensen gaan elektrisch rijden en ook het aantal warmtepompen zal de komende jaren verder toenemen.

Dit vraagt nu om investeringen in het ondergrondse netwerk. Stedin heeft daar de plannen al voor klaarliggen en vraagt daarbij haar aandeelhouders om steun. En die steun moeten wij hen als gemeente geven vinden wij als CDA-Borsele. Dit gaat ons de komende jaren € 6000,- structureel kosten maar de eerste 10 jaar staat daar al een dividend van 1,5 % per jaar tegenover. Een investering zonder noemenswaardige risico’s en met voordelen voor onze inwoners. Wij kunnen dus akkoord gaan met dit voorstel.

Agendapunt 8 - Re-integratieverordening Participatiewet Borsele 2024 - Margriet Koeleman

De aanpassing betreft de mogelijkheden van maatwerk bij re-integratie op de arbeidsmarkt. Dat is een mooie ontwikkeling omdat de aanpak nu vooral wordt gericht op het stimuleren van mensen om aan het werk te gaan, en niet zozeer meer op sancties voor mensen die niet aan het werk gaan.

Hopelijk helpt deze nieuwe verordening om mensen een stap dichter te brengen bij hun deelname op de arbeidsmarkt. En breder gezien om die mensen ook de kans te bieden meer deel te nemen in de maatschappij, om zich te ontwikkelen en verder te ontplooien. Gezien de huidige arbeidsmarkt is het nu echt nodig dat meer mensen actief deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Akkoord met het voorstel.

Agendapunt 10 - Verordening Auditcommissie - Margriet Koeleman

Vanuit de auditcommissie even een toelichting :

De aanpassing hangt samen met het opstellen van de rechtmatigheidsverantwoording door het college. Dat gebeurt nu voor de eerste keer bij de jaarrekening 2023. Zoals teruggekoppeld in de raad van 25 januari is de aanpassing van de verordening  besproken met de leden van de auditcommissie op 15 januari en in oktober vorig jaar. Inhoudelijk is de raad hierover geïnformeerd in een memo van het college van 1 december vorig jaar.  Nu is het zaak e.e.a. ook te formaliseren in de Verordening Auditcommissie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.