
05 juni 2025
27 februari 2025 2 minuten lezen
Als CDA Goes spreken wij onze waardering uit voor de Kerkenvisie Goes. Dit document biedt een duidelijke en doordachte aanpak voor de toekomst van onze kerkgebouwen. Ook willen wij onze dank uitspreken voor de beantwoording van eerdere vragen.
Toch blijft er een belangrijke vraag openstaan die wij essentieel vinden in deze discussie:
Hoe borgen we de sociale rol van kerken in onze wijken en dorpen?
Een kerk is meer dan een gebouw; het is een plek van ontmoeting en verbinding. In aanloop naar de bespreking van de Kerkenvisie hebben wij onszelf de vraag gesteld: als een kerk sluit, blijft de gemeenschap dan bestaan? Immers, een kerk loopt niet voor niets leeg. Maar deze discussie gaat verder dan religie of gebouwen. Het gaat over gemeenschapszin, ontmoetingsplekken en leefbaarheid.
Wij vinden dat de vraag niet moet zijn hoeveel mensen er op zondag in de kerkbanken zitten, maar welke rol een kerk speelt in de leefbaarheid van een wijk of dorp. Evenmin moet de discussie draaien om de godsdienstige functie van een gebouw, maar om de gevolgen van het verdwijnen van een sociale ontmoetingsplek. Hoe voorkomen we dat wijken en dorpen verder verschralen als kerken sluiten?
Belangrijke vragen aan het college
Wanneer een kerk de laatste publieke ruimte in een wijk of dorp is, en deze verdwijnt, blijft er soms niets over. Geen dorpshuis, geen buurthuis, geen centrale plek voor ontmoeting. Daarom vragen wij het college en de wethouder:
Hoe wordt de impact van het verdwijnen van kerken op de leefbaarheid structureel meegenomen in gemeentelijk beleid, zoals de Omgevingsvisie en dorps- en wijkplannen?
Hoe zorgen we ervoor dat herbestemming niet alleen over vastgoed gaat, maar ook over het behoud van sociale samenhang in onze wijken en dorpen?
Herbestemming: realistisch en noodzakelijk
Tijdens de beeldvormende raad werd aangegeven dat een maatschappelijke bestemming altijd mogelijk is, maar dat andere bestemmingen soms nodig zijn om gebouwen te behouden. Dit is een realistische en verstandige insteek. Toch vragen wij de wethouder:
Hoe worden kerkbesturen ondersteund in het vinden van maatschappelijke nevenbestemmingen, zodat kerken niet alleen een fysieke functie behouden, maar ook een sociale?
Hoe wordt omgegaan met initiatieven van wijken en dorpen zelf om een kerk te behouden als gemeenschapsruimte?
Conclusie
Voor ons als CDA Goes draait de Kerkenvisie niet alleen om het behoud van gebouwen, maar vooral om de gemeenschapszin die ermee verbonden is. Wij waarderen de proactieve aanpak van de wethouder, maar benadrukken dat de sociale impact van kerksluitingen breder reikt dan alleen het fysieke aspect. Dit vraagt om een gezamenlijke inzet van het hele college, juist omdat verschillende leden verantwoordelijk zijn voor de wijken en dorpen.
Daarom roepen wij het college op om niet alleen naar het behoud van gebouwen te kijken, maar ook naar de centrale vraag:
Hoe zorgen we ervoor dat wijken en dorpen levendig en verbonden blijven, ook als een kerk haar functie verliest?