Wij kiezen voor een eerlijke economie waar werken loont en sparen wordt beloond. Waar middeninkomens en gezinnen geen melkkoe zijn. Voor CDA-Middelburg betekent dat we de Middelburgse economie willen versterken. Alles in onze omgeving moet op waarde geschat worden. Ook als het niet meteen in geld valt uit de drukken.

De leefbaarheid in onze kleine kernen is onbetaalbaar. Dat geldt ook voor ons landschap, voor onze kleine detailhandel of de boerenbedrijven die vaak al decennia aan onze stad verbonden zijn.

CDA’ers zijn rentmeesters van wat van waarde is. Daarin zit ook economische potentie. Wat de natuur geeft kan ook voor innovatie en nieuwe energie ingezet worden. Het draaiende houden van de Middelburgse economie hoort daarbij.

Er hoeft geen tegenstelling te zijn tussen duurzaamheid en economische ontwikkeling. Ook dat laatste is nodig voor groeiende werkgelegenheid.

 

2.1. Gezonde lokale economie

Een samenleving waarin iedereen erbij hoort heeft behoefte aan een gezonde economie en goede werkgelegenheid. Hoewel gemeenten slechts deels de economische ontwikkeling kunnen beïnvloeden, is vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) afhankelijk van lokale keuzes. Zonder groei van de lokale economie komt er geen werkgelegenheidbij. De gemeente creëert randvoorwaarden voor die noodzakelijke groei en ondersteunt bedrijven. Maar zij gaat niet voor de individuele ondernemer keuzes maken. Daarom willen wij:

 

Ondernemersfonds

Met instemming van ondernemers kan de gemeente een fonds instellen van waaruit initiatieven van georganiseerde ondernemers worden gefinancierd. Het CDA wil ‘freeriders-gedrag’ (niet meebetalen, wel meeprofiteren) van het grootwinkelbedrijf tegengaan: alle ondernemers betalen aan het fonds mee en beheren het fonds ook zelf. De heffing kan bijvoorbeeld via de reclamebelasting.

 

Kleine detailhandel

De kleine detailhandel, met name zelfstandigen, staat onder druk. Maar ze bepalen wel het succes van het stads- of dorpshart. De gemeente voerteen actief leegstandsbeleid door een leegstandsverordening aan te nemen. En de gemeente gaat het gesprek aan met de verhuurders van bedrijfspanden over de hoogte van huren.

 

Detailhandel

Met de binnenstad heeft onze gemeente op detailhandelsniveau goud in handen. Alle ingrediënten voor een sterk kernwinkelgebied is aanwezig: Monumentale uitstraling, diverse kleine leuke winkels en goede horeca. Om deze positie te behouden en  te versterken is een duidelijke visie nodig voor dit gebied, waarin ruimte is voor het ‘belevings’gevoel. Samen met de ondernemers moet dezed visie bedacht en uitgewerkt worden. Plein 1940 wordt een groen verblijfplein, met terrassen, fietsenstalling en zitgelegenheden.

Naast de huidige locaties Mortiere en ZEP komt er geen directe uitbreiding van het aantal vierkante meters detailhandel.

Mortiere is een succes en moet gekoppeld worden aan ZEP en binnenstad. Het ZEP-concept moet doorontwikkeld worden samen met (nieuwe) ondernemers.

 

Aanvalsplan Binnenstad tegengaan leegstand

Actief beleid samen met ondernemers en pandeigenaren, ruimte voor nieuwe en creatieve initiatieven.

Bij leegstaande panden direct op zoek gaan naar (alternatieve) invullingen zoals pop-up stores, extra etalages.

 

Stadsdistributie

Voor een duurzame en aantrekkelijke binnenstad;samen met de ondernemers een slim transportsysteem ontwikkelen waarbij op een duurzame manier de binnenstad kan worden bevoorraad.

 

Recreatie

Middelburg is een aantrekkelijk stad voor de toerist. Veel mensen bezoeken het monumentale centrum voor een paar uurtjes of een paar dagen. Om al onze gasten te kunnen ontvangen moeten er meer overnachtingplaatsen gecreëerd worden. Een kwalitatief goed hotel en een goede jeugdherberg zijn een goede aanvulling.

 

Stadscamping

Ruimte maken voor een aantrekkelijke stadscamping dichtbij de stad. Al enige tijd ontbeert Middelburg een goede en mooie stadscamping, voor de bezoekers en economie een enorm gemis.

 

Bereikbaarheid van bedrijven                                                                                                                              

Bedrijventerreinen zijn goed bereikbaar, ook voor het zwaardere verkeer. Nieuwe vormen van collectief vervoer kunnen bevorderd worden via parkmanagement. Ook digitale bereikbaarheid door glasvezel wordt in het parkmanagement meegenomen. Flexibele venstertijden voor stiller bevoorradingsverkeer zijn gewenst.

 

 

Zelfstandigen zonder personeel

Voor zelfstandigen zonder personeel wordt het in de bestemmingsplannen makkelijker gemaakt om een eigenbedrijf aan huis te vestigen. In het aanbestedingsbeleid wordt ruimtegegeven aan kleine zelfstandigen en kleine bedrijven om mee te dingen naar opdrachten. Bijvoorbeeld door het opdelen van grotere opdrachten.

 

Koopzondag

De koopzondag is niet vanzelfsprekend. Het CDA is terughoudend bij uitbreiding. Het belang van de kleine middenstand en haar medewerkers is een reden van deze terughoudendheid. De druk van de 7 maal 24-uurs economie kan ondragelijk worden. De overheid heeft hierin een regulerende taak en formuleert beleidslijnen na/in samenspraak met ondernemers .   

 

Social return

Werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt opgenomen worden in het aanbestedingsprotocol. Ondernemers wordt gevraagd bij 10 procent van de in te zetten arbeid gebruik te maken van personen in de bijstand of zij die werken bij de sociale werkvoorziening.

 

Ondernemen stimuleren

Met kleine maatregelen kunnen mensen verleid worden om een eigenbedrijf te beginnen. Bijvoorbeeld door de bibliotheek te vragen alle kennis over ondernemen samen te brengen (in samenspraak met Kamer van Koophandel). Of bijv. door met scholen en ondernemersverenigingen afspraken te maken over goede gastlessen.

 

Jong ondernemen  

Samen met netwerkpartners (UCR, HZ, Scalda, bedrijven enMKB een voedingsbodem vormen voor jonge ondernemers. Vanuit dit maatschappelijk initiatief zijn mooie voorbeelden gekomen, jonge mensen leren in de praktijk het ‘ondernemen’ ontdekken. De gemeente speelt hierin een  faciliterende, verbindende rol.

 

Economische impuls

Aantrekkelijk vestigingsgebied voor nieuwe bedrijven en behoud van bestaande bedrijven en rijksdiensten (rechtbank, gevangenis, belastingkantoor en Rijkswaterstaat) De gemeente kiest voor actieve acquisitie en geeft bestaande bedrijven ruimte bij verduurzaming of innovatie

 

Splitsen van bouwkavels

Middelburg is een mooie stad met een kwalitatief hoog woongebied. Dit woongebied kent een hoge diversiteit en biedt voor elk wat wils. In principe zijn we tegen splitsen van eerder gevormde tuin- en woonkavels.

 

 

2.2. Gezonde agrarische sector

De leefbaarheid op het platteland staat of valt met een gezonde agrarische sector. Het CDA is bij uitstek de partij die zich inzet voor een vitaal buitengebied. Wij streven naar een goede balans tussen landbouw, natuur en recreatie. Een buitengebied waar plaats is voor de boer, de inwoners en de toerist. We hechten waarde aan de eigenheid van kleine kernen. Het belangrijk om kinderen te leren waar hun eten vandaan komt en daarmee bij te brengen hoe belangrijk de natuur voor ons is. Daarom willen wij:

 

Stadslandbouw

Om mensen bewust te maken van hun leefomgeving kiezen we voor verschillende vormen van stadslandbouw. In de vorm van concrete uitwerking van burgerinitiatieven, We geven ruimte aan projecten zoals: speelhof Hoogerzael, Hof Welgelegen en stadstuin MiddelburgZuid. Daarnaast is er ruimte voor soortgelijke initiatieven op (tijdelijk) niet te gebruiken bouwgronden door wijk- of dorpsverenigingen, kennisinstellingen of de voedselbank.

 

Agrarisch natuurbeheer

Coalities zijn nodig tussen natuurbeheerders(o.a. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) en de melkveehouderij waardoor boeren veel meer betrokken worden in het beheer van terreinen. Het berm onderhoud kan door land- en tuinbouworganisaties uitgevoerd worden.

 

Bloeiende akkerranden

Vanuit de bundeling van krachten in dit agrarisch natuurbeheer wordt ook het initiatief zichtbaar van bloeiende akkerranden her en der rond Middelburg.

 

Landbouwgrond

Noodzakelijke vergroting van boerenbedrijven kan de komst van grotere diervriendelijke stallen en schuren betekenen. Een kwalitatieve inpassing in het landschap van deze stallen is een vereiste.

 

Functieverandering

Als een agrarisch bedrijf stopt komt er vaak een groot pand leeg te staan. We zijn in die gevallen voorstander van een nieuwe bestemming. Door bijvoorbeeld wonen mogelijk te maken. Of door de ruimte te geven aan een zorgboerderij of een andere vorm van eigentijds ondernemerschap passend in het buitengebied

Hobbyboeren

Voor hobbyboeren in het buitengebied wordt flexibeler omgegaan met de regels in het bestemmingsplan voor schuilgelegenheden en agrarisch medegebruik.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.