Stromenwijk en 't Zand

Aanspreekpunt

Krijnie Hoek - krijniehoek@gmail.com

 

De Stromenwijk is eind jaren ’50 ontwikkeld. De wijk bevindt zich ten zuidwesten van het centrum van Middelburg, onder de Koudekerkseweg. De eerste huizen worden gebouwd aan de Braakmanstraat en de Westerscheldestraat. Het zijn portiekwoningen, ontworpen door P. Götzen. Verder komen er één- gezins- en duplexwoningen, voornamelijk in de sociale sector. Vanaf het begin is er aandacht voor voorzieningen in de wijk. In de Maasstraat komt al in 1959 een winkelcentrum. Ook wordt er een aantal scholen gebouwd: een christelijke lagere school aan de Oosterscheldestraat / Mastgatstraat, een openbare aan de Baarsjesstraat en de Christelijke Kweekschool aan de Keetenstraat. Er komt een speeltuin waar Wijkvereniging ’t Zand het beheer over heeft. In 1972 wordt de eerste paal geslagen voor verdere uitbreiding van de Stromenwijk: de Grevelingenstraat en de straten daaromheen.

CDA wil de bewegingen van initiatief in en om de wijk verder uitbouwen en de onderscheiden gemeenschappen in de wijk nadrukkelijker erbij betrekken. De nieuwe moskee staat de rand van de wijk en geeft accenten aan de wijk, de actieve Molukse Middelburgers willen samen met de wijkgemeente De Ontmoeting komen tot initiatieven op het gebied van vrijwilligerswerk en dus inzetten op meer samenhang in de wijk.

 

't Zand

De wijk ’t Zand ligt ten zuidwesten van het centrum van Middelburg. Het is na Nieuw Middelburg de tweede wijk die buiten de vesten is gebouwd. Het grondgebied van ’t Zand hoort eerst bij de gemeente Koudekerke, maar is in 1941 geannexeerd door de gemeente Middelburg.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.