24 oktober 2018

Column van de Wethouder: Albrandswaard vijf maanden verder

Beste mensen, de tijd is voorbij gevlogen en ik hoop dat jullie hebben genoten van de mooie zomer.  Een zomer met een ware hittegolf en heel veel warme dagen. Ik heb zelfs ijsjes uitgedeeld ter verkoeling in de Hooge Werf.

De afgelopen maanden kon ik zonder jas naar het gemeentehuis fietsen dwars door onze mooie polders met fleurige bloemranden. Wat voel ik mij bevoorrecht dat ik het ambt van wethouder in Albrandswaard mag uitvoeren!

Vijf maanden lang heb ik met veel mensen en instanties kennisgemaakt en heb mijn oor goed te luisteren gelegd om te horen wat er speelt in onze gemeente. Vandaag nog heb ik met vrijwilligers gesproken die zich inzetten voor de week tegen de eenzaamheid. Prachtig om te zien dat er mensen zijn die zich geheel belangeloos inzetten voor hun medemens en heel veel tijd vrijmaken om anderen te ondersteunen.

En er zijn mensen die ik mateloos bewonder om hun doorzettingsvermogen. Zo kwam ik in gesprek met een initiatiefnemer voor een voedselbank in een andere gemeente. Toen ze met haar initiatief aanklopte kreeg ze overal nee te horen maar ze zette toch door en zie daar een voedsel- en kleidingbank die van betekenis is voor mensen met een minimuminkomen. Ook in onze gemeente zijn er mensen die zich enthousiast uitlaten over zo’n idee. Wat ik ook positief vind is dat er wordt nagedacht over voedselverspilling en hoe dat terug kunnen dringen.

Duurzame oplossingen zoeken dat is wat we gaan doen in Albrandswaard en waar we voor staan. Zo hebben we met het college nagedacht over de uitdagingen rondom het thema wonen. Hoe kunnen we de gewenste woonruimte realiseren voor onze inwoners op de beperkt beschikbare vrije grond? Hoe kunnen we de doorstroming bevorderen op de huizenmarkt? Hoe krijgen we woningen beschikbaar voor starters en ouderen? Ik kijk er naar uit om samen met de gemeenteraad en inwoners oplossingen voor deze vragen te vinden en te realiseren. Steeds meer mensen raken er naar mijn idee van overtuigd dat iets moet gebeuren met de schakel wonen, zorg en welzijn. Het is niet alleen een kwestie van bouwen en wonen alleen maar het draait juist ook om de manier hoe je je zo lang mogelijk prettig blijft voelen in je woonomgeving.

De gemeenteraad en college zijn weer terug van het zomerreces en maken zich op voor nieuwe vergaderingen, de behandeling van de begroting voor 2019 en de agenda van de samenleving. Ik nodig u van harte uit met de gemeenteraad en college te blijven meedenken en meedoen. De begroting 2019 heeft naar mijn idee een hoog CDA gehalte, je leest daarin welke speerpunten we willen oppakken. Ik blijf u graag op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en met name van die binnen het sociaal domein.

Met hartelijke groet,

Mieke van Ginkel-van Maren

Wethouder sociaal domein, kunst en cultuur

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.