Onze plannen

Wij zijn het CDA in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Voor mensen zoals u en ik: die hard werken, omzien naar elkaar en zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving en de toekomst van onze (klein)kinderen. Inwoners van onze dorpen die fatsoenlijk met elkaar willen omgaan.
Onze voorstellen voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg
Sterke samenleving
Blijven werken aan sterke dorpskernen en gemeenschappen met een eigen identiteit, waar families, kerken en verenigingen sterke banden vormen. De onderlinge betrokkenheid en solidariteit zijn groot. Het CDA koestert dit en vertrouwt op de (veer)kracht hiervan. We zien helaas een groeiende tweedeling in de samenleving, ook in onze dorpen. Daar komen we niet verder mee. De partij tegen polarisatie, dat is het CDA!
Waarom?
Mensen komen het meest tot hun recht als zij zich (kunnen) ontwikkelen en van betekenis kunnen zijn voor hun naasten en voor de samenleving. Ieder mens heeft talenten en telt mee. Verreweg de meeste mensen redden zich prima op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Een deel heeft een steuntje in de rug of intensievere begeleiding nodig.
Hoe?
Het CDA ziet graag dat gemeente en samenleving er samen voor zorgen dat iedereen naar vermogen mee kan doen. Werken aan een sterke samenleving is niet uitsluitend een gemeentelijke verantwoordelijkheid: dat doen we samen met de vele vrijwilligers en professionals, die zich hiervoor elke dag inzetten.
Woonkansen voor iedereen
In alle wijken voldoende aanbod van woningen: in de sociale huur, de sociale koop en - voor de middeninkomens - woningen in de middeldure huur en betaalbare koop. Starters moeten meer kans maken op een eigen woning en jonge gezinnen iets groter kunnen wonen wanneer de gezinssituatie daarom vraagt. Voor veel senioren is het moeilijk om een geschikt huis te vinden in de gewenste buurt. Het CDA wil naar een situatie waarin doorstroming perspectief biedt voor jongeren én ouderen.
Waarom?
De spanning tussen vraag en aanbod op de woningmarkt is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Voor heel veel mensen is het kopen van een woning onmogelijk geworden. Maar een huis is zoveel meer dan een stapel stenen. Het staat voor: op je eigen benen staan, persoonlijke groei, de volgende stap in je leven maken en – voor ouderen - een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Artikel 22 van de Grondwet stelt dat ‘bevordering van voldoende woongelegenheid voorwerp is van zorg der overheid’. Daar moeten we – véél meer dan nu gebeurt - mee aan de slag.
Hoe?
Door een flink deel van alle nieuwbouw in het betaalbare segment te bouwen én daarvoor te behouden, spelregels op te stellen voor het speculeren met woningen en slim in te spelen op innovatieve bouw(technieken). Maar vooral door te bouwen!
Dienstbare overheid
Een gemeentelijke overheid die dienstbaar is aan de samenleving en er is voor haar inwoners. Inwoners en ondernemers moeten kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen en kunnen rekenen op de gemeentelijke organisatie wanneer dat nodig is.
Waarom?
De samenleving staat voor ons centraal. De overheid is er om samenleven mogelijk te maken. Bepaalde basisvoorwaarden, zoals goed en tijdig onderhoud van onze voorzieningen, maar ook het garanderen van onze veiligheid, zijn daarvoor noodzakelijk.
Hoe?
Door nadrukkelijk te zoeken naar mogelijkheden om inwoners die zich minder laten horen, te bereiken, stevig veiligheidsbeleid te voeren en als een goed rentmeester met onze gemeentefinanciën om te gaan.
Herkenbare en leefbare dorpen
De historische en landschappelijke kwaliteiten en erfgoed in onze dorpen benutten, meer groen in onze versteende gemeente en meer mogelijkheden voor sport en bewegen in de buitenlucht.
Waarom?
In onze dichtbevolkte dorpen is groen schaars. Verder is het bewaken van ons erfgoed van belang, om de lokale cultuur, tradities en identiteit van de dorpskernen te behouden en te kunnen doorgeven aan volgende generaties. Waarden en tradities helpen ons om ons thuis te voelen in een onrustige wereld. Wij ondersteunen initiatieven die een actieve bijdrage leveren op sociaal, cultureel of ecologisch gebied.
Hoe?
Meer groen en ruimte voor speelplekken worden bij nieuwbouwprojecten de norm. We versterken de functie van musea in de dorpskernen en gaan zorgvuldig om met herbestemming van erfgoed.
Eerlijke economie
Onze lokale economie versterken en ruimte bieden voor innovatie. Er moet voldoende werkgelegenheid zijn voor inwoners van onze gemeente. We willen inspelen op veranderingen die samenhangen met verduurzaming en vernieuwing van de economie. We gaan voor een verkeersveilige en goed bereikbare gemeente met aandacht voor duurzaamheid.
Waarom?
Ondernemingszin is de brandstof van onze samenleving. De Bijbelse uitspraak ‘woekeren met je talenten’ is hier van toepassing. Het CDA ziet dit als een belangrijke opdracht.
Hoe?
Door efficiënt samen te werken in de regio en innovatie en ondernemerschap te stimuleren. De gemeente pakt regie op thema’s als leegstand en verbetering/vernieuwing van winkelcentra in alle dorpskernen. Oplossingen worden in samenspraak met lokale ondernemers bedacht.
Rentmeesterschap in de praktijk
Het Rijk heeft een doel vastgesteld: in 2030 stoten we in Nederland 55% minder broeikasgassen uit dan we in 1990 deden. Daar dragen we in Katwijk ons steentje aan bij.
Waarom?
Eén van de vier kernwaarden van het CDA is rentmeesterschap. Dat is een woord dat minder gangbaar is in het spraakgebruik en vaak als synoniem gebruikt wordt voor het begrip duurzaamheid. Maar rentmeesterschap is breder dan dat. We zien de aarde – en in het bijzonder ons eigen Katwijk – als ons gemeenschappelijk huis. We hebben de opdracht om die aarde, die lokale gemeenschap, beter achter te laten dan toen we haar kregen. Dat gaat dan over duurzaamheid, maar ook over hoe we het samen leven hier in Katwijk handen en voeten geven.
Hoe?
Door duurzaamheidsinitiatieven steeds op basis van technische en economische haalbaarheid te beoordelen, inclusief de bijdrage van het initiatief aan de samenleving. Ons Kamerlid Henri Bontenbal hamert er steevast op dat we duurzaamheidsmaatregelen in een breed – Europees – perspectief moeten bezien. Dat geldt lokaal niet anders. We werken intensief samen in de regio, om samen projecten op te pakken en van elkaar te leren.
Omzien naar elkaar
Het CDA zet in op een sámenleving, waarin mensen oog hebben voor hun buren en hun buurt. We werpen een dam op tegen de ieder-voor-zich-mentaliteit.
Waarom?
We hebben elkaar nodig. Zorg voor elkaar is het fundament onder onze samenleving. Zo lang we goed naar elkaar omkijken, kunnen we iedere uitdaging aan.
Hoe?
Het CDA zet in op samenwerking en doet een beroep op ieders verantwoordelijkheid, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit meer perspectief en vertrouwen biedt dan een ‘ieder-voor-zich-maatschappij’. Wij zetten ons in voor behoud van zorg in de buurt om te garanderen dat goede zorg voor iedereen op redelijke afstand bereikbaar is. Het CDA kiest voor minder marktwerking en meer samenwerken als basis voor de zorg, dus ook in onze gemeente.
Nog meer
weten?
Ons appèl
De samenleving is geen hotel, waar mensen slechts klanten zijn die niet zo veel met elkaar te maken hebben. De samenleving is ons gemeenschappelijk huis. Een huis waarin we samen wonen, werken, leven. Zij aan zij. Als je het nieuws volgt, lijkt het wel alsof de wereld wordt beschouwd als het toneel van strijd, prestatie en competitie. Kijk naar de Verenigde Staten, of in onze eigen Tweede Kamer. Ook in huiskamers hier in het dorp lopen de gemoederen soms hoog op. ‘Ik spreek de waarheid!’
Verbinden en overbruggen
In de christendemocratie is de wereld geen vechtkooi waar het recht van de sterkste geldt. De wereld is gegeven om samen te leven en samen te werken. Daarom wil het CDA midden in de samenleving staan. Wij richten ons op verbinden en overbruggen in de samenleving. Tussen mensen, tussen generaties, tussen belangen en tussen organisaties. Dat betekent in de praktijk van alledag: samenwerking, zorgzaamheid, verantwoordelijkheid voor elkaar. Paus Franciscus roept ons in zijn boek Laudato Si daarom op ‘om samen te werken om ons gemeenschappelijk huis te bouwen’.
Dit drijft ons CDA’ers in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Stuk voor stuk zijn wij medemensen, bij u uit de straat, uit de kerk, uit de voetbalkantine. Jong en oud. Praktisch en hoogopgeleid. Gelovig en ongelovig. Want onze samenleving is meer dan de optelsom van individuele belangen. Ieder mens telt, ongeacht geloof of achtergrond. We bieden iedereen de kans om zijn of haar talenten te ontwikkelen. We dragen allemaal ons steentje bij aan het samenleven. We hebben oog voor hen die niet mee kunnen komen. Paulus laat weinig aan de verbeelding over als hij in zijn brief aan de Filippenzen schrijft: ‘Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen maar ook die van de ander.’
Vaste waarden
Onze keuzes zijn gestoeld op de waarden die al sinds de oprichting van het CDA onveranderd zijn: solidariteit, rentmeesterschap, gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid. Soms begrippen die we niet meer elke dag gebruiken. Aan ons dus de opdracht én uitdaging om daar nieuwe woorden en nieuwe invulling aan te geven. We bouwen verder op wat eerdere generaties hebben opgebouwd. Onze Bijbelse opdracht is om de aarde zo goed mogelijk door te geven aan volgende generaties. Daarbij zijn we een partij van vandaag, van 2022. Onze waarden geven we handen en voeten met een blik naar morgen, naar de toekomst. Dat vraagt om lef, om nieuwe wegen te bewandelen. Dat vraagt om keuzes en die maken we in verkiezingsprogramma ook. Keuzes die naar onze overtuiging nodig zijn voor een goed samenleven in onze dorpen en om een rijke aarde door te kunnen geven aan komende generaties.
Ons appèl
Ons appèl, onze oproep is: laten we elke dag opnieuw werken aan een samenleving die niet draait om ‘ieder voor zich’, maar om ‘zij aan zij’. Een samenleving die generaties verbindt en verschillen overbrugt. Doet u mee?