Het CDA heeft aan Burgemeester Lenferink gevraagd of handhavers in de Coronatijd horecaondernemers anders kunnen bejegenen. “De afgelopen weken heeft het CDA van meerdere horecaondernemers uit verschillende delen van de Leidse binnenstad te horen gekregen dat de BOA’s actief aan het handhaven zijn. Daar is op zichzelf niets tegen natuurlijk. Toch staat het wel haaks op de coulance en inschikkelijkheid die we hebben afgesproken in de richting van (horeca)ondernemers in deze coronatijd. Ze hebben het immers al zwaar genoeg” zo zei CDA’er Joost Bleijie tijdens de commissievergadering Werk & Middelen van de Leidse Gemeenteraad. In het verlengde hiervan stelde hij de vraag aan de burgemeester of er inderdaad meer handhavend wordt opgetreden dan doorgaans het geval was. De burgemeester beaamde dat. 

De tweede vraag die Bleijie aan Lenferink stelde ging over de bejegening van horecaondernemers. “Wij horen uit meerdere hoeken dat die agressief van toon is. Niet alleen wordt uit de verhalen duidelijk dat BOA’s meerdere keren per dag komen controleren en zich dan ook nodeloos lang ophouden voor een horecagelegenheid waarbij ook de nodige foto’s worden gemaakt, maar ook dat ID-kaarten van personeel gecontroleerd worden en dat er zonder pardon gedreigd wordt met een rechtszaak of een boete. Dat is ook in de schriftelijke correspondentie zo. “Onze juristen zitten klaar” kreeg een ondernemer via de mail te horen. De toon of voice bij de handhaving is er een van ‘verdeel en heers’ en dat is geen goede zaak” aldus Bleijie. De tweede vraag die hij aan de burgemeester stelde is of de handhavers de opdracht kunnen krijgen om niet op deze manier de straat op te gaan. “Het werkt frustrerend voor en verlammend op de toch al zwaar getroffen horeca. Handhaven prima, maar dan wel op een normale manier, met de menselijke maat en met de Coronacrisis in het achterhoofd.”

Lenferink gaf aan dat we werkwijze van handhavers die Bleijie schetste past bij de standaard werkwijze van handhavers. “Het maken van foto’s bijvoorbeeld is om alles te
documenteren” zo zei hij. In zijn reactie liet de burgemeester eveneens weten dat hij vindt dat BOA’s hun werk goed doen en dat daarbij ook de standaard procedures in acht worden genomen. Wel erkende de burgemeester dat het van belang is voor zowel horecaondernemers als handhavers om de juiste tone of voice vast te houden bij het
handhaven. Tevens gaf de burgemeester aan veel waarde te hechten aan de coulance die we in coronatijd voor ondernemers hebben afgesproken. Bleijie gaat er van uit dat er met het stellen van de vragen een belletje is afgegaan bij de afdeling handhaving. “We hebben het bespreekbaar gemaakt in de raad en hopen dan ook dat dit, via de burgemeester een signaal is naar de handhavers. Handhaven is goed, maar wel op de juiste toon en in de wetenschap dat ook horecaondernemers het nu al moeilijk zat hebben.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.