Historische schepen verrijken het stadsgezicht van Leiden. Daarom heeft het CDA samen met D66 het college gevraagd om meer ruimte voor varend erfgoed. Deze schepen sieren de Leidse wateren, verlevendigen de historisch karakter en maken de stad aantrekkelijker voor een bezoek.

CDA fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer: "Het varend erfgoed hoort net zo zeer bij Leiden als de vele monumenten die we hebben. Niet voor niets hebben we 28 kilometer aan grachten! De historische schepen zijn gelukkig op een aantal plekken al zichtbaar in onze stad, maar wij zien kansen om meer te doen. Leiden kan zich hiermee onderscheiden!"

CDA en D66 willen het varend erfgoed beter op de kaart zetten. Bijvoorbeeld door op meer plekken in de binnenstad ligplaatsen te reserveren voor historische boten, zoals dat nu al gebeurd aan het Galgewater. En door beter zichtbaar te maken hoe de geschiedenis van Leiden samenhangt met de geschiedenis van het Leidse water.

D66 fractievoorzitter Sander van Diepen: “Historische schepen verrijken het stadsgezicht van Leiden. Niet alleen voor bewoners van de stad, maar ook voor bezoekers die hier een dagje komen. Niet voor niets is het Galgewater één van de meest gefotografeerde locaties.”

Sail Leiden 2024

Met Sail Leiden in 2018 lag de gehele binnenstad vol met historische schepen. Tienduizenden bezoekers konden genieten van de ongeveer 200 historische schepen die de Leidse wateren sierden. Een nieuwe kleinere editie wordt momenteel opgetuigd. De twee raadsleden vragen het stadsbestuur om medewerking bij de organisatie van dit evenement in 2024

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.