31 maart 2024

CDA stelt vragen over winkeliers die stoppen met koopavond door onveiligheid

De lokale media berichten over winkeliers in de Leidse binnenstad die stoppen met koopavond, omdat zij zich niet veilig voelen. Uit een enquête van Centrummanagement blijkt dat 55% van de ondernemers in de binnenstad afgelopen jaar een onveilige situatie heeft meegemaakt, zoals een winkeldiefstal of een geweldsincident. In sommige gevallen maakte dat zoveel impact, dat ondernemers zich genoodzaakt zagen te stoppen met koopavond of eerder te sluiten zodat personeel van winkels niet in kwetsbare situaties terechtkomt. Naast onveilige situaties geeft 60% van de ondernemers aan last te hebben van overlast in de omgeving van de winkel, veroorzaakt door bedelaars, zwerfafval of verwarde personen. Centrummanagement pleit voor meer toezicht door handhavers, maar ook voor toezicht met camera’s in de Haarlemmerstraat.

CDA, VVD en SVL vinden het onacceptabel dat winkeliers zich zo onveilig voelen in hun eigen zaak dat zij zich genoodzaakt voelen te stoppen met koopavond en daarmee omzet mislopen. In antwoord op actualiteitsvragen door SVL, VVD en CDA heeft het College aangegeven dat op korte termijn op basis van een evaluatie in de raad gesproken zal worden over cameratoezicht. Dat is niet alleen van belang voor de ondernemers, maar ook voor passerende vrouwen die de afgelopen periode te maken kregen met aanrandingen en zelfs een verkrachting.

Daarnaast hebben CDA, VVD en SVL aanvullende schriftelijke vragen gesteld om de problematiek beter in beeld te krijgen. Ook vragen zij om maatregelen om de overlast door zwerfval, bedelaars en verwarde personen te verminderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.