28 december 2023

CDA blij met aanpak voor betere woningmarkt

Afgelopen gemeenteraadsvergadering heeft het CDA ingestemd met een nieuw pakket aan woningmarktmaatregelen. Raadslid Tobias Sandoval Garcia: "Met dit pakket pakken we 3 problemen aan". 1) Slechte kwaliteit van huurwoningen/studentenkamers, 2) verkamering in wijken waar de leefbaarheid (bijvoorbeeld te veel fietsen op straat) onder druk staat (o.a. in de Kooi, Transvaal, Leiden Noord) en 3) de verkoop van koopwoningen onder de 435 000 die vervolgens worden verhuurd. 

Tobias ligt toe: "Met regels voor probleem 1 wil de gemeente o.a. huisjesmelkers tegengaan. Lang niet alle verhuurders leveren slechte kwaliteit aan, maar nog te vaak zien wij hele slechte voorbeelden. Het Huurteam van Leiden vindt in 93% van de gevallen misstanden (te hoge huur, hoge mate van achtergesteld onderhoud, lekkages etc.). Met nieuwe regels voor goed verhuurderschap wordt de verhuurder meer op zijn verantwoordelijk aangesproken. En dat percentage moet echt omlaag!"

De nieuwe set aan verkameringregels (voor probleem 2) zorgt ervoor dat in wijken waar de leefbaarheid onder druk staat door bijvoorbeeld veel afval op straat en veel zwerffietsen dat daar niet meer verkamerd kan worden. In de Leidse binnenstad blijven nog wel genoeg mogelijkheden voor verkamering. Het CDA vindt het een gebalanceerd pakket voor zowel studenten als inwoners van Leidse wijken. 

De invoering van de opkoopbescherming zorgt ervoor dat koopwoningen niet verhuurd kunnen worden. Dankzij het CDA is de grens voor de opkoopbescherming verhoogd naar 435 000 euro. Zie hier het voorstel. Tobias: "Met de opkoopbescherming zorgen we ervoor dat, bijvoorbeeld in de Stevenshof, Zuidwest en de Mors, koopwoningen (met name flats en kleinere eensgezinswoningen) van onder de 435 000 niet verkamerd/verhuurd kunnen worden. Zo blijft koop, koop en hebben starters mogelijkheden om een woning te kopen." Dankzij de opkoopbescherming blijven tientallen woningen zo in de koopwoningenmarkt. 

Vragen en/of opmerkingen? Stuur een mail naar raadslid Tobias Sandoval Garcia via [email protected] 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.