Sinds eind september is door de werkzaamheden bij station Lammenschans het fietspad aan de stationskant volledig afgesloten. Een heel druk fietspad, waar normaal elke dag honderden fietsers langskomen. Deze fietsers moeten nu omfietsen, door de Lammenschansweg twee maal over te steken. Maar de veelal jonge fietsers doen dit niet en fietsen gewoon op de busbaan. Het CDA Leiden maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid en heeft het college deze week om opheldering gevraagd.

CDA-fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer: “Het wordt in deze maand elke dag donkerder. Je moet er toch niet aan denken dat een bus over de busbaan komt aanrijden en jonge fietsers zonder licht over het hoofd ziet? Het CDA hoopt dat er snel maatregelen komen om de verkeersveiligheid te verbeteren.”

Tot overmaat van ramp is de verlichting deze weken, door diezelfde werkzaamheden, afgesloten. Dat helpt de verkeersveiligheid ook niet. Naast betere verlichting, denkt de CDA fractie ook aan andere maatregelen om de verkeersveiligheid ter plekke verbeteren. Te denken valt aan extra waarschuwingsborden (bv. met de hoogte van de verkeersboete) of extra handhaving.

Van der Veer had deze situatie het liefst helemaal voorkomen: “Ik ben benieuwd waarom het niet mogelijk was om tijdens de werkzaamheden nog een beperkt fietspad te handhaven, zoals dat ook eerder bij de werkzaamheden kon. En als het dan écht niet anders kan, waarom moet het fietspad een hele maand dicht zijn?”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.