Terwijl de zomers warmer worden, Leiden drukker wordt en er meer behoefte is aan verkoeling, knalt dit College de prijzen voor abonnementen voor buitenbad de Vliet met 30% omhoog. Het CDA is geschrokken en wil snel opheldering van het College. Zodoende heeft de politieke partij op 19 april 2021 schriftelijke vragen gesteld. Duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia: "Zwemmen wordt niet bepaald aantrekkelijker op deze manier. Terwijl beweging, juist voor jonge kinderen en senioren, harstikke goed is. Daarnaast blijven veel mensen ook deze zomer weer thuis vanwege COVID-19. Zo'n prijsverhoging is dan een behoorlijk bittere pil."

Op 6 april 2021 ontving de Raad een overzicht van het College over de tarieven van de sportaccommodaties voor het jaar 2021. In de brief vermeldde het College dat: “er één wijziging heeft plaatsgevonden die meer behelst dan slechts een indexering van 2%”. Het betrof een tariefsverhoging van 30% voor alle abonnementen voor buitenbad de Vliet. Dit betekent onder meer dat gezinsabonnementen met 50 euro duurder worden, kinderen en senioren ruim 15 euro extra kwijt zijn voor hun abonnementen. Peuters gaan een tientje extra betalen.

Met de  prijsverhoging wil het College de toegangstijden van buitenbad de Vliet verlengen. "Absoluut een goed idee", aldus Sandoval Garcia. Echter vindt het CDA het niet terecht dat de rekening weer bij de Leidse gezinnen met kinderen en 65+'ers komt te liggen. Sandoval Garcia: "Verkoeling in een stad is belangrijk en sporten goed voor lichaam en geest. Extra openingstijden van buitenbad de Vliet zijn dus zeker welkom. Alleen willen wij dat het College zoekt naar degelijke financiering van het plan." Leiden heeft een begroting van 500 miljoen euro. Daar moet toch nog wel ruimte te vinden zijn voor buitenbad de Vliet? Wat het CDA betreft is het buitenbad een gemeentelijke basisvoorziening waar jong, oud, arm en rijk gebruik van kunnen maken. Duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia: "Koester dit soort voorzieningen, investeer erin en maak het aantrekkelijk om er naar toe te gaan. Het lijkt wel of het College dit niet wil. Eerst buitenbad de Zijl willen sluiten en nu dit. Een gemiste kans!"

Tegenstrijdige berichten

Een saillant detail is het feit dat de vrijwilligers van buitenbad de Vliet op hun site melden dat : "De verlenging van het seizoen is mogelijk doordat uren die meestal niet druk bezocht zijn in mei (tussen 10.30 en 15.30) als het ware worden overgeheveld naar september". De suggestie wordt hiermee gewekt dat er dus eigenlijk alleen geschoven wordt met de uren en het zwembad dus geen extra uren open is. Een vreemd signaal vindt het CDA. Duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia: "Het College geeft aan dat zij de prijsverhoging doordrukken omdat daardoor de openingstijden verruimd worden. De Vrienden van buitenbad de Vliet lijken echter te suggeren dat de verruiming eigenlijk een uitruil is van uren. Waarom worden de prijzen dan alsnog zo stevig verhoogd?" 

Vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaand artikel? Stuur een mail naar duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia via [email protected] 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.