CDA | Onze plannen

Onze plan­nen

Op deze pagina staan onze standpunten en visie handig op alfabet gesorteerd.

Via de onderstaande onderwerpen komt u uit bij een samenvatting van de paragrafen uit ons verkiezingsprogramma.

De paragraaf nummering in de teksten verwijzen naar de paragrafen in ons verkiezingsprogramma. Voor meer detail info over hoe we onze standpunten en visie willen bereiken verwijzen we u naar het volledige verkiezingsprogramma. Het verkiezingsprogramma is onderaan de pagina via de link te downloaden.

Plek voor ieder­een

In Maassluis is er plek voor iedereen, een plek waar iedereen volwaardig meetelt, hoe divers we ook zijn. Omzien naar elkaar en elkaar helpen zijn belangrijke waarden in onze stad. We respecteren elkaar en geven ruimte aan ieders mening.

Alfabetische lijst van standpunten

Actief en ontspannen

1.1 CDA Maassluis wil voor inwoners een aantrekkelijke stad zijn, waar veel te ondernemen en te beleven is. We willen de stad zijn waar iedereen actief kan zijn, toeristen welkom zijn en waar leuke evenementen plaatsvinden. Een stad met recreatie en plezierige activiteiten, waar je graag bent en naar toe gaat, omdat het in Maassluis bruist.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Onze natuurspeeltuin Avonturis nog leuker gemaakt en een uitdagende nieuwe natuurspeelplek aan de Willem Marislaan aangelegd.
  • Het belang en de waarde van het Midden-Delfland gebied onder de aandacht gebracht, onder meer door de trekvaartroutes te promoten.
  • Afspraken gemaakt zodat het parkeerterrein aan de Petrus Kockstraat niet volgebouwd wordt en er ruimte blijft voor evenementen, parkeren, groen en zicht op de Schuurkerk.
  • We hebben het makkelijker gemaakt om kleine evenementen te organiseren en voorgesteld dat er in Maassluis op meer locaties evenementen mogelijk zijn.
  • Organisaties ondersteund om ontmoeting en gezelligheid onder inwoners mogelijk te maken. Met tal van activiteiten in de vakantieperiode voor jong en oud en in de week van de ontmoeting.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We blijven inzetten op aantrekkelijke speelplekken in de wijk, ook voor kinderen met een beperking. Het actieplan ‘spelen’ voeren we versneld uit. We onderhouden de speelvoorzieningen die we hebben en, net zoals bij de Marislaan, leggen we uitdagende nieuwe speelplekken aan waarbij we beginnen in West in de Molenwijk.
  • De gemeente voor de jongeren in onze stad particuliere initiatieven stimuleert die het uitgaansleven versterken. We willen de BOB-bus vanuit Rotterdam behouden omdat die tot diep in de nacht door rijdt en je dicht bij huis brengt.
  • We investeren in onze lokale samenleving. Voor grote(re) evenementen staat de gemeente open. Voorwaarde voor een financiële bijdrage is dat het initiatief komt uit lokale verenigingen, ondernemers en organisaties die ook de uitvoering op zich nemen.
  • De dierenhoeken in de wijk ontmoetingsplekken zijn waar jong en ouderen plezier aan beleven. De gemeente biedt actieve ondersteuning aan de vrijwilligers die de dierenhoeken beheren.
  • Maassluis zuinig blijft op de groene omgeving waarin onze stad ligt. Het Midden-Delfland gebied geeft onze stad en het hele stedelijke gebied lucht en ruimte. Het biedt inwoners de mogelijkheid om wandelend, fietsend of op het water te ontspannen en te genieten van de rust en schoonheid. We zetten in op het doortrekken van het fietspad langs de Wipperskade van Midden-Delfland naar de binnenstad.
  • Waterrecreatie wordt gestimuleerd door ondernemers te enthousiasmeren om initiatieven te ontwikkelen om de vlieten en onze plassen met bijvoorbeeld een surfplank, sup of kano te bevaren. Wij willen dat de gemeente hiervoor onder meer investeert in het aantrekkelijker maken van het recreatiegebied bij de Oranjeplassen en inzet op de waterkwaliteit. Een schoon strandje, meer mogelijkheden voor vermaak en ontspanning bij en in de plassen. Ook de Vlietlanden en de Foppenplas bieden kansen voor meer waterrecreatie en watereducatie. Hiervoor trekken we samen op met de gemeente Midden-Delfland.
  • Er voor pleziervaart passanten plaatsen beschikbaar komen om te recreëren in de binnenstad. Hierdoor kan Maassluis meer bezoekers trekken.
Bouwen en wonen

4.2 Veel van onze inwoners zijn op zoek naar een passende woning. Het woningtekort is groot, ook hier in Maassluis en daarom wil CDA Maassluis meer woningen bouwen. Woningen voor wie jong is en start op de woningmarkt, voor wie wil doorstromen naar een grotere woning en appartementen voor inwoners die gelijkvloers willen wonen. Het bouwen van woningen kan niet zomaar. De ruimte die we in de stad hebben is beperkt en moeten we zorgvuldig invullen. Wijken moeten voldoende kwalitatief groen kennen, verkeer moet goed geregeld zijn, kortom: leefbaarheid telt.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Maassluis mooier gemaakt door onder meer de renovatie van het voormalige FairLady pand aan de markt, de kans benut om het lang leegstaande pand van de politie aan de Westlandseweg in te vullen door het ROGplus, het oude Careyn-gebouw om te laten vormen tot appartementen. CDA Maassluis heeft voorstellen gedaan om leegstandsbeleid te ontwikkelen en hier uitvoering aan te geven.
  • Meer woningen gebouwd in de verschillende wijken, zoals op het Balkon, Wilgenrijk en de Burgemeesterswijk, waar zowel duurdere als betaalbare woningen zijn gerealiseerd.
  • De bouw gestart van de Vlootschouwer waardoor er meer woningen komen voor oudere inwoners.
  • Ruime eengezinswoningen gerealiseerd op de Noorddijk-Geerkade passend bij het verleden en de uitstraling van onze historische binnenstad.
  • Een passend plan ontwikkeld voor de Spechtstraat, waarbij de omwonenden hebben meegedacht in de ontwikkeling voor dit gebied.
  • Voor gezinnen zijn sociale grondgebonden woningen gerealiseerd in Sluispolder-West.
  • Inzet gepleegd op doorstroming van ouderen naar een meer geschikte woning, met behulp van een wooncoach en andere maatregelen van Maasdelta waarbij de inzet en voorstellen vanuit CDA Maassluis zijn meegenomen.
  • Ter bevordering van de doorstroming zijn er specifieke maatregelen genomen, zoals voorrang bieden aan groepen die in de knel zitten en aan diegenen die willen doorstromen naar middel-dure huur.
  • Pauzewoningen gerealiseerd, dit zijn woningen die beschikbaar zijn voor mensen die met spoed een tijdelijke woning nodig hebben.
  • Zo veel mogelijk maatwerk toegepast bij woonruimtebemiddeling voor de sociale huurwoningen in Maassluis, meer inwoners in de juiste huurwoning te laten wonen.
  • Het ontwerpbestemmingsplan ‘parapluherziening overbewoning’ vastgesteld, bedoeld om het bewonen van een huis met te veel mensen die geen gezin vormen te voorkomen.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • Jongeren een huis kunnen krijgen. Jonge mensen moeten kansen krijgen op de woningmarkt in Maassluis. We willen veel starterswoningen bouwen voor jongeren en jonge gezinnen. Ook willen we meer appartementen en studio’s voor jonge inwoners realiseren.
  • De starterslening beschikbaar blijft voor wie een eerste woning wil kopen en financiële ondersteuning nodig heeft. Het maximale bedrag van de lening wordt aangepast aan de gemiddelde prijs van woningen.
  • Betaalbare koopwoningen betaalbaar blijven, ook als een woning na een paar jaar weer verkocht wordt. Dit kan bijvoorbeeld door financiële afspraken te maken bij verkoop.
  • De Woonvisie uit 2019 uitgevoerd wordt en er minimaal 500 woningen gebouwd worden. Wij willen graag nog meer woningen bouwen, omdat de woningnood in Maassluis erg hoog is. Belangrijk daarbij is dat er goed gekeken wordt naar de balans tussen de bestaande wijken en mogelijke bouwlocaties, zoals langs de Hoekse lijn en de Kapelpolder.
  • Een goede verkeersafwikkeling en kwalitatief groen belangrijke randvoorwaarde zijn. Daarbij houden we niet vast aan de minimale normen maar zetten we in op toekomst bestendige investeringen die bijdragen aan de leefbaarheid.
  • Meer woningen bereiken we niet alleen door meer te bouwen. Wij willen ook dat goed gekeken wordt naar bestaande woningen en gebouwen. Denk hierbij aan de mogelijkheid van het splitsen van woningen en verhuur onder voorwaarde dat de woningeigenaar zelf in eigen deel van de woning blijft wonen. Zo kan er meer woonruimte gecreëerd worden. Ook het omvormen van overbodige bedrijfspanden naar woningen biedt mogelijkheden.
  • We ruimte bieden in bouwprojecten en bestaande wijken voor wonen met zorg. Niet iedereen kan zelfstandig wonen, een woonruimte met zorg betekent veel voor inwoners die begeleiding en een beschermde omgeving nodig hebben. We staan open voor initiatieven en denken daarbij specifiek aan inwoners met een licht verstandelijke beperking en autisme.
  • De laatste fase van de Burgemeesterswijk gebouwd wordt. In de laatste fase worden 248 woningen gesloopt, en kiezen we voor de minimale terugbouw van 260 woningen en onderzoeken de mogelijkheid om meer woningen te realiseren. We kiezen hierbij voor 60% sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.
  • We zetten in op doorstroming door te kiezen voor nieuwbouwplannen die bijdragen aan de doorstroming vanuit de sociale woningvoorraad. Specifiek wordt hierbij gekeken naar het realiseren van gezinswoningen. Hiernaast stimuleren we initiatieven die financieel en ruimtelijk ‘scheef wonen’ tegengaan zoals de huidige inzet van de wooncoach.
  • We bouwen aan woonruimte voor alle inwoners om een goede balans in de stad te houden, daarom houden wij vast aan het percentage sociale huurwoningen van minimaal 33% in Maassluis.
  • Verhuurders die uitbuiten aangepakt worden. Iedereen die in Maassluis een huis verhuurt, is verplicht een verhuurdersvergunning aan te vragen. Dit geldt ook voor bestaande contracten. Huurders mogen niet uitgebuit worden en waar misstanden zijn, wordt de verhuurdersvergunning ingetrokken.
Duurzaamheid

4.1 CDA Maassluis wil dat Maassluis nu en in de toekomst een prettige plek is om te wonen en te verblijven. Duurzaamheid en klimaatverandering gaat ons allemaal aan. Denk aan de klimaatdoelen van Parijs, waaraan we ook in Maassluis moeten voldoen.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Door de aanleg van een geluidswal en scherm is er minder geluidsoverlast van de A20 en is rekening gehouden met de wens voor een groene omgeving door te kiezen voor een parkachtige uitstraling.
  • Traditionele verlichting vervangen door meer betrouwbare en zuinigere ledverlichting.
  • Om minder overlast te hebben bij hevige regenval leggen we de riolering zo aan dat de regen beter kan worden opgevangen, vastgehouden en afgevoerd. Zowel boven de grond (Wipperspark, Kwartelsingel, Beethovenpark) als onder de grond (Hemelwater transportleiding van Kwartelsingel naar de haven).
  • Ingezet op meer bewustwording over afval. Van het inzamelen, het scheiden tot het plaatsen van meer containers. Met elkaar gestart om het goede te doen voor het milieu en daardoor ook de kosten voor inwoners zo laag mogelijk te houden.
  • Kinderen op een leuke manier geleerd over natuur door de duurzaamheidslessen op school en de natuurspeelplekken in de stad.
  • In kaart gebracht hoe duurzame energie in de hele stad mogelijk gemaakt kan worden zodra de Rijksoverheid hiervoor geld uittrekt voor gemeenten. Zo hebben we een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld en een warmtevisie gemaakt met uiteenzetting van de mogelijkheden en de fasering.
  • Voor woningeigenaren een energie-box met energiebesparende producten beschikbaar gesteld tegen een kleine eigen bijdrage.
  • Naast woningeigenaren en huurders ook MKB-bedrijven gestimuleerd energiebesparende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door het faciliteren van collectieve inkoop van zonnepanelen of andere energiebesparende mogelijkheden. Hiervoor heeft CDA Maassluis voorstellen gedaan met als doel inwoners meer te betrekken bij duurzaamheidsprojecten en investeringen en om bedrijven actief te informeren over duurzaamheidsmogelijkheden.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We verder werken aan de energietransitie en daarbij de inwoners goed betrekken en tijdig informeren. Duurzaamheid moet betaalbaar en bereikbaar zijn voor inwoners. Dit kan door onder meer de duurzaamheidslening en initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan de energietransitie. Denk hierbij aan het verminderen van energieverbruik door het stimuleren van huisisolatie, of het tegengaan van wateroverlast door het vergroenen van tuinen.
  • Afval voor inwoners eenvoudig te scheiden is en er minder afval naast de containers of andere plekken in de stad illegaal en ongewenst geplaatst wordt. Dit betekent dat de voorzieningen hiervoor voldoende aanwezig en gebruiksvriendelijk moeten zijn. Hiervoor willen we dat meer afval- en GFT containers in de buurten komen en deze tijdig geleegd worden. Hiernaast willen we een app waarmee informatie over afvalinzameling gedeeld wordt en het mogelijk is om wijkgericht te communiceren. Laat de inwoner zien wat er met het gescheiden afval gebeurt door voorlichting en bezoeken. Voor inwoners van Maassluis blijft het mogelijk om zonder extra kosten afval gescheiden weg te brengen bij de milieustraat.
  • Dat verenigingen en organisaties betrokken blijven bij het inzamelen van papier met als doel; papierscheiding stimuleren en inkomsten voor verenigingen behouden.
  • We niet vooruitlopend op de vraag onnodig publieke parkeerplaatsen in de wijk onttrekken voor elektrische auto’s. Wel willen we elektrisch rijden faciliteren door te kiezen voor een hoeveelheid laadpalen in wijken die in evenwicht is met de hoeveelheid elektrische voertuigen. We willen elektrisch rijden stimuleren door in te zetten op snellaadpunten bij bijvoorbeeld benzinestations en winkelcentra.
  • Er een schouw plaatsvindt van accommodaties van verenigingen, organisaties en horeca op mogelijkheden om te verduurzamen en het binnenklimaat te verbeteren. We bieden alle deelnemers aan de schouw, advies en een gratis CO2 meter aan.
  • Bij nieuwbouwprojecten in het bestemmingsplan opnemen dat inwoners hun tuin 2/3 deel waterdoorlatend inrichten of voor voldoende wateropvang zorgen. Voor bestaande woningen zoeken we naar mogelijkheden om dit samen met de bewoners te realiseren.
  • Bij nieuwbouwwijken en herinrichtingsplannen staat groen centraal. Bomen, gevelbegroeiing, perkjes en daktuinen spelen bij nieuwbouw een belangrijke rol. We stimuleren (toekomstige) woningeigenaren en VvE’s om op een veilige manier hun dak in te zetten voor één van volgende functies: ‘groen’, ‘water’ of ‘energie’.
  • We vanwege de dichte bebouwing tegen de plaatsing van windturbines in Maassluis blijven strijden.
  • We het energiecollectief onder de aandacht brengen bij bedrijven of organisaties om daken ter beschikking te stellen en kijken welke mogelijkheden de gemeente hiertoe zelf heeft.
Gemeente

.6 De gemeente is er voor en werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven in de stad. We willen een gemeente zijn die midden in de samenleving staat, waarin medewerkers weten wat er speelt en oog hebben voor de zorgen die leven en knelpunten die beleefd worden. CDA Maassluis wil de betrokkenheid tussen gemeente en inwoners, organisaties en bedrijven vergroten omdat dit er voor zorgt dat we van elkaar leren en met elkaar komen tot de beste aanpak van maatschappelijke vraagstukken die vandaag en in de toekomst spelen.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Gezamenlijk beleid gemaakt en projecten vormgegeven. Van jeugdhulp tot de bebouwing van het terrein aan de Spechtstraat. Niet achteraf vragen maar vooraf ophalen en samen uitwerken.
  • Op voorstel van CDA Maassluis meer verbinding gemaakt met het toekennen van subsidies, om zo samenwerking te stimuleren tussen maatschappelijke organisaties.
  • De dienstverlening op het stadhuis bereikbaar gehouden en online beter bereikbaar gemaakt voor inwoners. Via een app voor problemen in de openbare ruimte, een vernieuwde website, de sociale mediapagina’s van de gemeente en digitale bijeenkomsten.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • Maassluis een zelfstandige gemeente blijft omdat de schaal van onze gemeente maakt dat we elkaar kennen, de lijnen kort zijn en we snel en flexibel kunnen handelen voor onze inwoners.
  • We een betrouwbare partner zijn, die nauw samenwerkt met inwoners, organisaties en ondernemers binnen de gemeente, met gemeenten in de regio en andere overheden.
  • We een aantrekkelijke werkgever zijn waar talent graag wil komen en blijven werken omdat je veel mogelijkheden hebt om jezelf te ontwikkelen, ruimte en vertrouwen krijgt om nieuwe ideeën uit te voeren.
  • De gemeente met inwoners samenwerkt. We zetten in op het versterken van de participatie en draagvlak vanaf het begin en kiezen niet voor een referendum achteraf.
  • De gemeente, bestuur en organisatie integer en transparant is. Dit is essentieel voor een goed en gedragen overheidshandelen en het is goed daar blijvend aandacht voor te hebben door periodieke trainingen van en bewustwordingscampagnes voor bestuurders en medewerkers.
  • De gemeente helder communiceert over de belastingtarieven en heffingen waaronder de OZB met daarbij een onderbouwing als wijzigingen aan de orde zijn.
  • De gemeente jaarlijks een sluitende meerjarenbegroting presenteert omdat dit de basis is voor een financieel gezonde gemeente. Gemeenten zijn echter ook afhankelijk van Rijksbeleid dat een gemeente verplicht moet uitvoeren maar waarvoor gemeenten niet altijd voldoende geld krijgen. Wij willen net als de afgelopen jaren inzetten op het behouden wat goed is ook wanneer dit financieel moeilijk is. Dit kan door het vormen van reserves en het doen van extra investeringen om verandering mogelijk te maken en tijd te geven. Daarbij wordt ook gezocht naar mogelijkheden om investeringen extern te financieren.
  • Het stadhuis open blijft voor dienstverlening aan inwoners en daarnaast ruimte biedt aan andere organisaties voor dienstverlening met een maatschappelijk doel. Zodat deze dicht bij de inwoners een aanspreekpunt hebben, houden of krijgen.
  • Medewerkers de stad kennen en inwoners en organisaties de medewerkers van de gemeente kennen. Daarom werken medewerkers thuis, op het stadhuis en op verschillende locaties in de stad. Midden in de samenleving. We organiseren jaarlijks een open dag waar de gemeente laat zien wat ze doet en waar inwoners, medewerkers en bestuur elkaar ontmoeten, vragen kunnen stellen en ideeën kunnen delen.
  • We open staan en vernieuwingen stimuleren in de wijze waarop we als bestuur, organisatie en samenleving kunnen samenwerken. Wij zien graag meer uitvoering en minder papier. Meer betrokkenheid van inwoners en minder bureau.
  • Dat als inwoners vastlopen bij de gemeente ze bij ons terecht kunnen voor een nieuwe afweging of toetsing op het besluit. Hiervoor willen we personen binnen de organisatie met doorzettingsmacht aanstellen waar inwoners naar toe kunnen gaan. We willen kritisch blijven op hoe wij het als gemeente doen, een lerende organisatie zijn. Hier investeren we in: in nieuwe methoden, nieuwe vaardigheden en kennis binnen de gemeentelijke organisatie.
Gezondheid

2.3 Een warm en sociaal gezondheidsbeleid richt zich op het voorkomen van gezondheidsproblemen. Het is belangrijk dat we er als gemeente en gemeenschap voor elkaar zijn bij ziekte en beperkingen.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Nieuwbouw van de polikliniek gestart. Hierdoor komt de zorg vanuit het ziekenhuis zoals we die kenden in Maassluis niet alleen dichtbij maar wordt deze ook uitgebreid met meer onderzoeksmogelijkheden voor onze inwoners.
  • Ingezet op het verminderen van eenzaamheid onder inwoners door kleine initiatieven mogelijk te maken, zoals de ondersteuning van de bewonerscommissies in hun contact met bewoners. Ook door bewustwording over eenzaamheid en in te zetten op ontmoeting en samenwerking via campagnes, acties en sociale media.
  • Ondersteuning geboden aan wie zorgt voor een ander. Door als gemeente tijdelijk de hulp over te nemen, huishoudelijke hulp te bieden en praktische ondersteuning te geven, laten we zien dat we er voor elkaar zijn.
  • De online sociale kaart opgezet waardoor inwoners en organisaties elkaar leren kennen.
  • Gezondheidsbeleid opgesteld en acties zoals rookvrije schoolpleinen uitgevoerd.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • De ondersteuning en waardering van mantelzorgers door de gemeente verder wordt versterkt. We blijven mantelzorgers vrijstellen van sollicitatieplicht. Hiernaast willen we mantelzorgers tijdig verlichten van zorgtaken waarbij specifiek ook aandacht is voor jonge mantelzorgers. We zetten in op meer mogelijkheden voor respijtzorg dichtbij.
  • We blijven inzetten op het verminderen van eenzaamheid onder inwoners door bewustzijn te creëren op aandacht voor elkaar, ontmoeting en verbinding. We ondersteunen (financieel) verenigingen, bewonerscommissies en organisaties die zich hiervoor betekenisvol en concreet inzetten. In het subsidiebeleid wordt eenzaamheid verminderen als doel opgenomen, als onderdeel van de aanvraag. Hiernaast willen we ook trainingen aanbieden voor inwoners, vrijwilligers en organisaties om eenzaamheid te herkennen en wat je kan betekenen.
  • Dat we meer verbindingen gaan leggen tussen zorgorganisaties, verenigingsleven, bewonerscommissies, jongeren- en ouderenorganisaties.
  • De gemeente jaarlijks gesprekken houdt met en tussen jongeren en ouderen, zoals de ouderenbonden en leerlingenraden, waaruit specifieke aandachtspunten naar voren komen die worden uitgevoerd.
  • Er een positieve benadering van gezondheid is, waarbij we inzetten op een gezonde levensstijl met specifiek aandacht voor voeding, alcohol en drugsgebruik. In Maassluis is ruimte voor maximaal één coffeeshop.
  • Gezondheidscentra en zorg moeten voor iedereen bereikbaar zijn. Zorg dichtbij organiseren door dienstverlening aan huis, een goede spreiding over de stad en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Waar de bereikbaarheid onvoldoende is, zetten we in op lokale vervoersmogelijkheden.
  • We ons samen met buurgemeenten, zorg-, en patiëntenorganisaties samenwerken om goede, volwaardige en bereikbare, spoedeisende hulp afdelingen bij onze regionale ziekenhuizen te behouden. We blijven ons op alle manieren inzetten voor tijdige ambulancezorg.
Jongeren

2.2. Met veel kinderen en jongeren in Maassluis gaat het goed. Zij kunnen zichzelf zijn en leren met vallen en opstaan over zichzelf, de samenleving en de wereld. Dat is soms ingewikkeld, confronterend en lastig, dat hoort er ook bij. Maar soms is het te moeilijk en kunnen ze er niet zelf of samen met hun omgeving doorheen komen. Door ziekte of omstandigheden hebben ze tijdelijk of langer ondersteuning nodig. Die hulp moet er zijn. Zo zwaar als nodig is en zo lang als nodig is. CDA Maassluis wil goede en tijdig beschikbare hulp door jeugdhulp in onze stad te organiseren voor kinderen en gezinnen.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Vanwege de lange wachtlijsten in de regio in Maassluis zelf hulp georganiseerd. Hierdoor konden veel kinderen dichtbij huis, snel en zonder wachttijd worden geholpen.
  • Samen met cliënten en betrokken organisaties een nieuwe visie op jeugdhulp vormgegeven die vanaf 2023 samen met Vlaardingen en Schiedam uitgevoerd wordt. Dit heeft als doel om, door samenwerking, kinderen en hun omgeving beter en sneller de goede hulp te kunnen bieden. Hierbij is het belangrijk dat het zoveel als mogelijk dichtbij is, thuis of op school, en zonder lange wachtlijsten.
  • Vanuit de gedachte dat we veel voor elkaar kunnen betekenen, buurtgezinnen gerealiseerd. Gezinnen die het zwaar hebben gekoppeld aan gezinnen in de buurt die alledaagse en vriendschappelijke hulp kunnen bieden.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • In de overgang naar de nieuwe werkwijze van de jeugdhulp vanaf 2023 we in Maassluis kinderen, ondanks de wachtlijsten in de regio, lokaal de huidige hulp zonder wachttijden blijven bieden.
  • Er een nauwe samenwerking tussen onderwijs en huisartsen komt om zo kinderen dichtbij of in hun eigen omgeving te ondersteunen. Dit doen we door jeugdhulp direct bij de huisarts mogelijk te maken met praktijkondersteuning en hulp op school te bieden.
  • De uitvoering vanaf 2023 van de nieuwe manier van jeugdhulp aan kinderen en gezinnen, aansluit in de samenleving en er samengewerkt wordt tussen organisaties en verenigingen. Dit moet met voldoende financiële ruimte door de gemeente worden gefaciliteerd.
  • Kinderen zoveel mogelijk thuis, in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Er is ondersteuning voor gezinnen waar de problemen te groot worden om zelf aan te kunnen waarbij rust en veiligheid belangrijke voorwaarden zijn om hulp te laten helpen. Specifiek is aandacht voor complexe scheidingen en armoedeproblematiek. De hulp die we als gemeente vrijwillig bieden is gericht op het voorkomen van uithuisplaatsing.
  • Waar door een rechter wordt besloten dat kinderen (tijdelijk) niet thuis kunnen blijven, hechten we veel waarde aan het investeren in pleeggezinnen.
  • We open staan voor aanpassingen als het nieuwe MVS Jeugdhulpmodel op onderdelen anders verloopt dan vooraf gedacht zodat we snel met elkaar aan oplossingen kunnen werken voor de kinderen die het raakt. We willen als gemeente een plek bieden waar kinderen en gezinnen terecht kunnen om hun zorgen te uiten en een nieuwe, brede blik aan te vragen op hun hulpvraag en aanbod. Ook willen we de mogelijkheid voor een extern en onafhankelijk advies, zoals bijvoorbeeld de kinderombudsman biedt.
Kunst en cultuur

1.3 Kunst en cultuur vermaken, verbinden en verrijken. In het persoonlijk leven van mensen en in de hele samenleving. We leren, krijgen nieuwe inzichten en genieten van het moois en hoe dat ons raakt. Of je zelf schildert, danst of een tentoonstelling bezoekt of film kijkt, CDA Maassluis wil dat iedereen die dat wil met kunst en cultuur in aanraking kan komen. Om zelf te doen of om te ervaren. Juist omdat we geleerd hebben hoe onmisbaar cultuur is in de samenleving en bijdraagt aan de gezondheid en welzijn van inwoners willen we investeren in een verdere versterking van ons culturele leven.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Een plan gemaakt voor de uitvoering voor een levendig, mooi Maritiem Historisch Maassluis en geld om dit mogelijk te maken. Hierin is ingezet op duurzaamheid, musea met een grotere aantrekkingskracht, rondvaartboot, de trekvaart en trekschuit en historische schepen. Om zo van Maassluis een plek te maken waar mensen naar toe willen om te varen en de geschiedenis en toekomst te beleven. Hierdoor wordt Maassluis nog leuker voor de betrokken verenigingen, inwoners en bezoekers.
  • Financieel bijgedragen aan de bouw van Den Eerste Snik.
  • De Kunst en Cultuur Academie (KCA) ondersteund in de verhuizing naar een nieuwe plek in Theater Koningshof waardoor cultuur in Maassluis nog meer samen komt.
  • Kunst in de openbare ruimte samen met inwoners gemaakt, vormgegeven en gekozen, zoals in de Sluispolder West en het Balkon.
  • Meer inwoners betrokken bij kunst en cultuur. Zo hebben we meer kunst en cultuur op het voortgezet onderwijs gebracht en hebben we het cultuurmenu voor basisscholen vernieuwd. Daarnaast hebben we meer jongeren betrokken door speciale projecten zoals het vlogteam.
  • De kunst in de openbare ruimte vervangen en vernieuwd zoals de beelden van de ‘Boeiende route Maassluis’.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We samen met organisaties en vrijwilligers de visie Maritiem Historisch Maassluis voortvarend verder uitvoeren voor een levendige en aantrekkelijke haven. De gemeente stelt hiervoor blijvend geld beschikbaar en zorgt voor goede ondersteuning en professionele begeleiding.
  • We de historische uitstraling van onze binnenstad verder versterken en doortrekken langs de haven. Eigenaren van historische panden worden gestimuleerd en ondersteund om het historisch aanzicht te versterken of te behouden. Verder willen we onze kades aan de haven levendiger maken door meer ruimte voor terrassen ook in de winter en in de binnenstad een podium – mogelijk op het water - waarop ondernemers en andere organisaties optredens kunnen laten verzorgen.
  • We, in lijn met de visie Maritiem Historisch Maassluis, van onze musea bruisende en levendige instellingen maken die bezoekers van binnen en buiten Maassluis trekken. We zetten hierbij in op samenwerking tussen de musea en een gedeelde locatie met andere organisaties waarbij de eigenheid is geborgd. Het Nationaal Sleepvaart museum voor de maritieme beleving en het museum Maassluis als een zichtbaar stadsmuseum met aandacht voor geschiedenis en de actuele stedelijkheid. Een museum dat onze stad verrijkt met kennis, ons verrast en nieuwe inzichten geeft en een bijdrage levert om de sociale cohesie in Maassluis te versterken. Om deze overgang te realiseren maken we incidenteel de benodigde extra gelden vrij.
  • Theater Koningshof en de bibliotheek basisvoorzieningen en belangrijke ontmoetingsplekken in de stad blijven. We willen dat de fysieke verbinding wordt gerealiseerd en er nog meer verbinding en samenwerking komt tussen de verschillende organisaties. Hiernaast kiezen we voor vernieuwende faciliteiten zoals bijvoorbeeld een muziekstudio.
  • Amateurkunsten ondersteund worden in de zichtbaarheid en nieuwe actieve leden werven. We bieden goede, betaalbare repetitieruimtes aan en versterken de samenwerking tussen professionele en amateurkunst. Hiernaast willen we dat de gemeente ondersteuning biedt voor de doorontwikkeling van digitalisering en online activiteiten.
  • Het cultuuraanbod vanuit de gemeente blijft op het primair en voortgezet onderwijs omdat we daar alle kinderen en jongeren bereiken. We houden het cultuurmenu en de kunstklas up-to-date en aantrekkelijk. We zetten hierbij in op een meer integraal aanbod, met als doel om de scholen te ontzorgen.
  • Nog meer inwoners in aanraking kunnen komen met kunst en cultuur. Voor een breder bereik van cultuur willen we Kies voor Cultuur versterken en beschikbaar stellen voor andere doelgroepen zoals ouderen. Hiernaast kiezen we ervoor om het aantal uren cultuurcoaches uitbreiden. Zodat we niet alleen de verbinding tussen onderwijs en cultuur, maar ook de verbinding in de wijken, amateurkunstverenigingen en verschillende leeftijden bereiken. We benutten hiervoor maximaal de middelen van de Rijksoverheid.
  • We inzetten op een cultuurakkoord met onze culturele organisaties waarin we afspraken maken over bevordering cultuurparticipatie, samenwerking en ondersteuning, een breed en divers aanbod en de verbinding met maatschappelijke doelstellingen.
  • Kunst in de openbare ruimte een extra impuls krijgt omdat die kunst iedereen bereikt. Dit doen we door goed onderhoud, door bij bouwprojecten vooraf ruimte op te nemen voor kunst, inwoners actief te betrekken bij kunst in de wijk en een goede spreiding van kunstwerken door de stad. Naast de beschikbare gelden, maken we de komende jaren éénmalig geld vrij om een extra investering te doen in kunst in bestaande wijken.
Minimabeleid

2.5 Armoede, een situatie die niemand wenst en iedereen kan overkomen. De oorzaken van armoede zijn divers. Het CDA Maassluis staat voor een samenleving waarin wij uitgaan van persoonlijke verantwoordelijkheid van inwoners maar we beseffen dat niet iedereen die verantwoordelijkheid kan dragen. Wij zetten ons actief in om te voorkomen dat inwoners in financiële problemen raken en we ondersteunen inwoners om uit schulden te komen.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Meer geld beschikbaar gesteld om meer inwoners verder te helpen. Zo hebben we 400 kinderen bereikt met het jeugdeducatiefonds. Met dit fonds kunnen kinderen bijvoorbeeld op schoolreis of leren over gezonde voeding. Hiernaast is het fonds SUN Waterweg opgericht en gefinancierd. Een fonds waar inwoners met een urgente financiële hulpvraag terecht kunnen voor hulp die anders niet geboden wordt.
  • Samen met inwoners en organisaties praktisch lokaal sociaal beleid opgesteld en organisaties bij elkaar gebracht. Stroomopwaarts werkt nauwer samen met het wijkteam en we hebben ingezet op ontmoeting en kennisuitdeling tussen de gemeente en organisaties onderling. Zo kunnen we elkaar beter vinden en helpen in Maassluis.
  • Meer bekendheid gegeven aan wat er aan ondersteuning mogelijk is zodat we inwoners die hulp nodig hebben nog beter bereiken.
  • Het Schuldenlab opgezet samen met publieke en private partners met als doel zoveel mogelijk inwoners schuldenvrij te krijgen door snellere totstandkoming van schuldregelingen.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We zorgen dat kinderen opgroeien in een samenleving waarin het inkomen van ouders niet bepalend is. Ieder kind moet de kans en mogelijkheid hebben om zichzelf te ontwikkelen en mee te kunnen doen op school, sport, cultuur. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur, Stichting Leergeld zijn hierin belangrijk voor gratis lidmaatschap bij een vereniging of organisatie en kosten voor school te dragen.
  • Naast kind-regelingen er ook vergelijkbare regelingen komen voor andere doelgroepen, zoals ouderen, om ondanks een beperkt inkomen actief mee te kunnen doen op het gebied van sport, cultuur en educatie.
  • Voor inwoners met een laag inkomen we vasthouden aan het kwijtschelden van de gemeentelijke lasten via de reinigingsrechten en het noodfonds SUN ook de komende jaren behouden blijft.
  • De slachtoffers van de toeslagenaffaire hulp krijgen en ondersteund worden. Hen is groot leed aangedaan en in Maassluis willen we helpen om persoonlijke problemen op te lossen.
  • We blijven kiezen voor een brede schuldenaanpak samen met andere organisaties. We zetten in op preventie, vroegsignalering en financiële educatie. We maken werk van vernieuwende aanpakken zoals we hebben gedaan bij het opzetten van het Schuldenlab. We ontwikkelen alternatieven voor beschermingsbewind waarbij we nieuwe aanpakken uitproberen.
  • We vrijwilligers die zich inzetten voor inwoners met schulden en armoedeproblematiek goede ondersteuning bieden. De Voedselbank, SchuldHulpMaatje en Stichting Boom zijn hierbij voorbeelden van belangrijke organisaties die weten wat werkt en speelt. De gemeente verbindt onze lokale vrijwilligersorganisaties met elkaar zodat kennis onderling gedeeld wordt en de gemeente dicht bij de dagelijkse praktijk staat. Hiervoor willen we dat medewerkers van de gemeente ook ervaring opdoen door mee te lopen bij onze lokale organisaties.
Ondernemers

4.5 Ondernemers hebben de ruimte nodig om te ondernemen, groeien en innoveren. Onnodige regels en ingewikkelde procedures zitten dan in de weg. CDA Maassluis wil een dienstbare overheid die met ondernemers meedenkt, oplossingen biedt en belemmeringen wegneemt. Wij maken werk van een eerlijke en een duurzame economie. Een economie met ruimte voor lokaal ondernemerschap. De gemeente trekt met lokale ondernemers gezamenlijk op in de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, werkgelegenheid en scholing. Eerlijk ondernemerschap kenmerkt zich door zich bewust te zijn van de impact op de omgeving en door continuïteit op de langere termijn voorop te stellen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en sociaal ondernemerschap stimuleren we.  

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Ondernemers ondersteund in Corona tijd door precario kwijt te schelden en de terrassen te verruimen.
  • De Bedrijven Investeringszones vormgegeven, waarbinnen ondernemers en eigenaren samen investeren in de kwaliteit van hun omgeving.
  • Green Business Club samen gestart waarin ondernemers en overheid samen werken aan het verduurzamen en verlevendigen van bedrijventerreinen.
  • Het bedrijventerrein De Dijk ingericht met nieuwe ondernemers die zich daar hebben gevestigd.
  • Winkelcentrum Steendijkpolder vernieuwd met een nieuwe Lidl en mooie buitenruimte.
  • De verbouwing van de Koningshoek afgerond en de buitenruimte mooi vormgegeven.
  • Het project in de binnenstad ‘De nieuwe winkelstraat’ ondersteund.
  • Gewerkt aan het tegengaan van leegstand in de binnenstad, door inzet van een centrummanager.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We MKB-vriendelijk aanbesteden, omdat onze midden- en kleinbedrijven onmisbaar zijn in onze samenleving. Ze hebben naast de economische betekenis een belangrijke sociale rol door hun binding in de stad of regio.
  • Aantrekken van start-ups, onder andere vanuit de visie Maritiem Maassluis, gericht op nieuwe technieken en het mogelijk maken van duurzame ontwikkelingen.
  • We samen met onze ondernemers en bedrijven een economische visie opstellen. In de visie is aandacht voor ruimte voor bedrijvigheid aan huis, waarbij rekening wordt gehouden met mogelijke overlast voor omwonenden en ook maakt de detailhandel onderdeel uit van onze lokale economische visie. Waarbij een evenwichtige ontwikkeling van detailhandel en horeca in de binnenstad en langs de haven onderdeel is.
  • We vasthouden aan de huidige zondag openstellingsmogelijkheden, omdat deze in Maassluis met veel ruimte voor ondernemers en bezoekers geregeld is.
  • Winkelcentrum Palet aantrekkelijk blijft en waar mogelijk een upgrade krijgt.
  • De gemeente initiatieven ondersteunt op het gebied van Fair Trade.
Onderwijs

4.3 Alle kinderen hebben recht op passend onderwijs. Passend onderwijs begint al op de peuterspeelzalen en loopt de hele leerlijn door. CDA Maassluis wil het onderwijs ondersteunen om kinderen de beste kansen te geven in het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Belangrijke stappen gezet in het creëren van gelijke onderwijskansen voor ieder kind. Dit is vormgegeven in het gemeentelijk Onderwijskansenbeleid “Samen bouwen aan gelijke kansen”. Zo hebben we huiswerkbegeleiding opgezet die gratis en laagdrempelig beschikbaar is voor leerlingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
  • Het Meerjaren Onderwijshuisvestingsplan vastgesteld waardoor we in de komende 4 jaar nieuwe scholen bouwen in Wilgenrijk en voor de Montessorischool. Hiernaast is geld beschikbaar voor de uitbreiding van het IKC Het Balkon.
  • Positieve aandacht en waardering uitgesproken voor medewerkers in het onderwijs, ouders en leerlingen met de Onderwijsprijs. We hebben afspraken gemaakt over het jaarlijks uitreiken van deze prijs aan leerkrachten, pedagogisch medewerkers, leerlingen, ouders en andere betrokkenen bij het onderwijs.
  • Omdat we op school alle kinderen bereiken, hebben we lespakketten beschikbaar gesteld voor kinderen op het primair en voortgezet onderwijs om bewust om te leren gaan met geld.
  • Op elke school is een gezinsspecialist, die verbonden is aan het wijkteam.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • Activiteiten- en kennisaanbod aan scholen op het gebied van sport, techniek, cultuur, duurzaamheid, gezondheid en verkeer voor alle kinderen beschikbaar is. Omdat van het onderwijs al veel wordt gevraagd, gaan we het aanbod vanuit de gemeente overzichtelijk aanbieden. Het aanbod wordt zoveel mogelijk passend bij het onderwijs gemaakt zodat het kinderen verrijkt en de docenten meer ontlast.
  • We samen met het onderwijs extra inzet doen om de stap naar het vervolgonderwijs voor kinderen soepel te laten verlopen. We zetten nog sterker in op samenwerking tussen het primair en voortgezet onderwijs, zowel binnen de stad als in de regio.
  • Het geld dat de gemeente van de Rijksoverheid ontvangt voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) maximaal besteed wordt om achterstanden ook via vernieuwende projecten te verminderen. We benutten dit geld ook om het welzijn van kinderen in en buiten de klas te bevorderen. Dit doen we als gemeente samen met het onderwijs door te bepalen waar extra vaardigheden of kennis nodig is.
Openbare buitenruimte

3.3 Maassluis is een stad met een buitenruimte die schoon, heel en veilig is. Met elkaar dragen we zorg voor onze eigen leefomgeving. Leuke speelplekken dichtbij, een groene stad, goed onderhouden wegen en straten maken Maassluis een fijne plek voor alle inwoners. Buiten ontmoeten we elkaar. Daarom is het belangrijk om hier als gemeente in te blijven investeren en met elkaar de stad mooi en verzorgd te houden.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Kades zoals de Wip en de Goudsteen hersteld en de Lijndraaiersbrug gerenoveerd, zodat deze weer tientallen jaren veilig mee kunnen.
  • Geïnvesteerd in de openbare verlichting in de stad. Er zijn minder storingen en de storingen die er zijn worden sneller opgelost.
  • Het voor inwoners makkelijker gemaakt om digitaal een melding te doen over afval, verlichting en andere problemen in de buitenruimte. De gemeente pakt die zo snel mogelijk op en geeft in de nieuwe meldingsapp een terugkoppeling wanneer we aan het werk gaan en wanneer het werk is afgerond.
  • Op voorstel van CDA Maassluis is ons maaibeleid aangepast om de stad fleuriger te maken en de biodiversiteit te vergroten.
  • Ons ingezet om zwerfafval te verminderen, met opruimacties en het ondersteunen van inwoners die zich hiervoor willen inzetten. Als gemeente zetten we ons in om containers en afvalbakken op tijd te legen, waar we afval naast de container tegenkomen wordt handhavend opgetreden.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We investeren in groen, door het verbeteren van de kwaliteit van het groen en paden in bestaande parken en het aanleggen van twee nieuwe groene verblijfsgebieden. Hierbij denken we aan een park met wandel- en fietspaden op de Oude Maasdijk en het verplaatsen van de vrachtwagenparkeerplaats langs de Industrieweg ten gunste van een groene zone.
  • We minimaal voor iedere gekapte boom een boom terugplaatsen en streven naar meer. Waar mogelijk faseren we het kappen en herplanten van bomen, om de natuurwaarde van oudere bomen te behouden en bomen ruimte geven om te groeien. Bomen maken de omgeving mooier, bomen geven schaduw en het verhoogt een prettige leefomgeving.
  • Inwoners actief betrokken worden als groot onderhoud in hun buurt in de planning staat. Zo kunnen we kijken of we ervaren knelpunten direct kunnen meenemen en oplossen. Door inwoners meer ruimte en steun te geven, kunnen initiatieven mogelijk gemaakt worden. We zetten hierbij de bestaande Wijkdeals in en breiden dit uit met mogelijkheden om de wijk duurzamer te maken en meer speel- en ontmoetingsplekken in de wijk te creëren.
  • We blijven inzetten op het verminderen van de kleine ergernissen die inwoners hebben. Hondenpoep is zo een ergernis. We innen geen hondenbelasting, wel zetten we in op een maximale boete wanneer inwoners zich niet houden aan de opruimplicht of geen opruimmiddelen bij zich hebben.
  • We een groennorm bepalen voor verdere woningbouwontwikkelingen. Functioneel groen meenemen in de inrichting draagt bij aan een beter gevoel van welzijn en dus aan de gezondheid van inwoners. Een voorbeeld is groene parkeervakken aanleggen.
Ouderen

2.1 CDA Maassluis zet zich in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor hoeft te staan en we elkaar verder helpen. We willen dat iedereen veilig en prettig ouder kan worden in Maassluis en houden rekening met de kwetsbaarheid waarmee ouder worden soms samengaat. Hier horen goed onderhouden openbare ruimtes, winkels in de buurt en hulp dichtbij thuis, in de wijk en in de stad bij. Het is nodig om meer woningen voor ouderen te bouwen, meer verpleeghuisplekken te realiseren en bestaande woningen geschikt te maken voor zorg op maat, aan huis en ontmoeting dichtbij.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Wonen met persoonlijke hulp, zorg thuis en ruimte voor ontmoeting met elkaar gerealiseerd zoals de Zonneburcht. Hier kunnen inwoners alleen of samen met hun partner langer zelfstandig wonen met beschikbare 24-uurs hulp thuis. Daarnaast is er een gezellige ontmoetingsplek.
  • In ‘Oud Sluys’ (de nieuwe Vliet) mooie appartementen gerealiseerd met een gedeelde ruimte voor ontmoeting en activiteiten.
  • Ondanks oplopende kosten, de ondersteuning aan inwoners die hulp nodig hebben weten te behouden.
  • Maassluis op voorstel van CDA Maassluis vriendelijker gemaakt voor inwoners met dementie. Door trainingen over dementie te geven aan medewerkers van de gemeente, meer dan 100 vrijwilligers, voorlichtingsavonden te organiseren, ontmoetingen te organiseren en ervaringen te delen zoals in het Alzheimer café.
  • Kleine initiatieven mogelijk gemaakt die een groot verschil maken voor inwoners. Zoals een braintrainer bij de Zonneburcht, een duo-fiets die beschikbaar is voor alle inwoners die hem willen gebruiken, samenwerking tussen verpleeghuizen en scholen op het gebied van dementie.
  • Vervoer binnen handbereik over korte afstanden binnen Maassluis gerealiseerd via Argos Mobiel.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • Er voldoende geschikte woningen voor ouderen zijn waar zij zelfstandig kunnen wonen, met zorg, hulp en ontmoeting thuis en dichtbij. Hiervoor gaan we samen met de zorgverzekeraar en zorg- en welzijnsorganisaties in de komende vier jaar 130 woningen (oplopend tot 170 in 2040) met nieuwe vormen van hulp en zorg aan huis en ontmoeting realiseren. Dit willen we doen bij zowel bestaande woningen als nieuwbouwprojecten.
  • Naast nieuwe woon-zorg concepten, willen we dat in 2025, minimaal 50 nieuwe verpleeghuisplekken zijn gerealiseerd, oplopend tot 150 nieuwe plekken in 2040. De plek van de oude polikliniek wordt meegenomen als ontwikkellocatie voor de realisatie van nieuwe verpleeghuisplekken.
  • Nieuwe vormen van hulp en zorg aan huis. We willen een merkbaar verschil maken voor inwoners en dat ze kunnen vertrouwen op beschikbare hulp wanneer dit nodig is. Onderdeel hiervan is dat nieuwe vormen van hulp aan huis en intramurale zorg ook aansluiten bij de leefwereld van oudere inwoners met een migratieachtergrond.
  • We langer prettig zelfstandig kunnen blijven wonen door toekomstige ouderen tijdig na te laten denken over hoe en waar ze ouder willen worden. Zo kan dit beter naar wens en behoefte worden ingevuld. Hierbij willen we als gemeente helpen met de wooncoach en een verantwoorde financiering voor ouderen om woningen levensloopbestendig te maken via de blijvers-lening.
  • Maassluis, als dementievriendelijke gemeente, de komende jaren verder invulling geeft aan het omgaan met mensen met dementie, omdat het aantal inwoners met dementie ook in Maassluis de komende jaren toeneemt. Dementie is een volksziekte die een enorme impact heeft op de patiënt en zijn of haar omgeving. Naast goede zorg aan huis en beschikbare verpleeghuisplaatsen willen we blijven investeren in een samenleving waar dementie beter wordt herkend en inwoners met dementie op meer begrip kunnen vertrouwen.
  • Kleine initiatieven mogelijk blijven maken, zoals het inzetten op meer gebruik van de beweegtuin bij de Vloot en deze gebruiksvriendelijker te maken en sportieve begeleiding te bieden.
Sport

1.4 Bewegen helpt om je gezonder te voelen en te zijn en sport is leuk om alleen of met elkaar te doen. Het is belangrijk dat er voor iedere leeftijd goede sportmogelijkheden zijn in Maassluis waar je ongeacht je inkomen, aan deel kunt nemen. Sport geeft plezier, is samendoen en op een ontspannen manier leren van elkaar.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • De voorbereiding van de bouw van een sportzaal aan de Sportlaan gestart met als doel om deze in 2023 in gebruik te nemen en tegelijk de parkeervoorzieningen in de wijk te verbeteren.
  • Geïnvesteerd in aantrekkelijke sportverenigingen. Door nieuwe sportvelden aan te leggen bij Excelsior Maassluis, Unitas ’63 en door een financiële bijdrage te geven voor nieuwe kleedkamers bij MSV ’71, MHV Evergreen, CKC Maassluis en RCMD de Coureur.
  • In het zwembad geïnvesteerd. Zo is er een interactieve glijbaan, een betere uitstraling van het recreatie-bad, decoratieve raamfolie en zijn er diverse interactieve spelelementen aangebracht.
  • Het sportakkoord samen met 27 andere organisaties in Maassluis getekend om meer te doen aan promotie van sport en de deelname te verhogen.
  • Geld beschikbaar gesteld om de komende jaren te investeren in moderne sportfaciliteiten en gewerkt aan een toekomstbestendige sportnota.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We nieuwe sportzalen en een nieuwe sporthal bouwen. We willen een nieuwe Olympiahal realiseren waarbij we de kansen en mogelijkheden voor een combinatie met woningbouw en de accommodatie voor Excelsior Maassluis betrekken. Als vervanging van de Haydnlaan en de Parkietzaal kiezen we voor één nieuwe sportzaal op één locatie. We onderzoeken ook mogelijkheden om de Wethouder Smithal te moderniseren.
  • We een aantrekkelijke openbare ruimte en schoolpleinen aanbieden die uitdaagt en stimuleert tot bewegen en sporten. Hiervoor willen we dat langs de Koning Willem Alexander Boulevard, in ieder park en in iedere wijk sportieve voorzieningen zijn. Dit kan variëren van een sportveldje waarop verschillende sporten kunnen worden beoefend tot faciliteiten voor freerunning, skateboarden en skaten. Mogelijkheden voor het publiek gebruik van sportvelden van verenigingen die zijn aangelegd door de gemeente worden hierbij betrokken. Huidige plekken worden nagelopen, opgeknapt en gemoderniseerd.
  • Nog meer inwoners in aanraking komen met sport. Hiervoor willen we Kies voor Sport ook beschikbaar stellen voor andere doelgroepen, zoals ouderen.
  • Dat onze inwoners veilig in onze waterrijke omgeving kunnen meedoen. Het zwembad is een basisvoorziening in onze stad en we zetten in op bewustwording van het belang van zwemles en zorgen dat minima van alle leeftijden de mogelijkheid hebben een zwemdiploma te halen.
  • Voor inwoners die een lichamelijke of geestelijke beperking kennen, er goede beweeg- en sportmogelijkheden binnen Maassluis en in de regio zijn. Nieuwbouwlocaties worden hierop ingericht en de beweegcoach is er voor het persoonlijke contact en de begeleiding. Verder worden verenigingen gestimuleerd om ook voor inwoners met een beperking beweging te bieden.
  • Ondersteuning voor verenigingen vanuit de gemeente is gericht op een breed en divers sportaanbod waarbij het meer gaat om gezondheidswinst, ontmoeting en plezier, dan om topsportprestaties.
Veiligheid

3.1 CDA Maassluis wil dat iedereen zich veilig voelt in Maassluis. Op ieder tijdstip en iedere plek. De politie, brandweer en de gemeentelijke handhaving zijn er om die veiligheid te waarborgen. We waarderen de grote betrokkenheid en inzet van de hulpdiensten die dag en nacht klaarstaan om snel en professioneel er te zijn voor inwoners. De hulpdiensten kunnen het niet alleen, veiligheid zit ook in andere dingen, zoals bijvoorbeeld een goed werkende openbare verlichting en samen zorgen voor een omgeving die schoon, heel en veilig is. Veiligheid is ook elkaar kennen en rekening houden met elkaar.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Voor betere afstemming en veel nauwere samenwerking gezorgd tussen de politie en onze gemeentelijke handhavers in de gezamenlijke huisvesting in de veiligheidsvleugel op ons stadhuis.
  • Voorlichting gegeven over inbraak-, en brandveiligheid op de veiligheidsmarkten en door bijvoorbeeld senioren uit te nodigen op de brandweerkazerne voor een informatieve en gezellige middag.
  • Een tweede mobiele camera aangeschaft, die veelvuldig is ingezet.
  • Actieve inzet op het voorkomen van babbeltrucs aan de deur en stappen gezet om online de veiligheid van kinderen te verbeteren. Dit laatste hebben we gedaan met onder meer een project waardoor kinderen beter online gevaar kunnen herkennen en voorkomen.
  • Ingezet op het terugdringen van zogenoemde High Impact Crimes zoals overvallen, inbraken en straatroven, door bijvoorbeeld voorlichting over inbraakpreventie en het aanbieden van achterpad verlichting.
  • Een communicatiecampagne over de risico’s van ondermijning gehouden, zodat partners in de stad ondermijning kunnen signaleren, bestrijden en voorkomen.
  • Actief ingezet om ondermijning op te sporen, zodat witwassen, andere georganiseerde criminaliteit en vastgoedfraude aangepakt is en hennepkwekerijen ontmanteld zijn.
  • Preventief fouilleren toegepast op de stationspleinen. Hiermee zijn veel messen in beslag genomen.
  • Partner geworden van Meld Misdaad anoniem, met als doel meer meldingen te krijgen.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • Veiligheid dichtbij is. We willen werken met brede wijkteams. Een herkenbaar team dat de wijk kent en bereikbaar en beschikbaar is voor inwoners, niet alleen fysiek maar bijvoorbeeld ook via WhatsApp groepen. De brede wijkteams bestaan uit de wijkagent, team Handhaving en Toezicht, de wijkcoördinator, een wijk-brandweerman en medewerkers uit de buitendienst.
  • We samen de buurt veilig houden en daarom zetten we in op goede ondersteuning van inwoners die hier actief aan bijdragen. We blijven inzetten op het makkelijk doen van een melding, het project Waaks! uitbreiden door ook andere inwoners te betrekken naast hondenbezitters. Verder zetten we in op buurpreventie in alle bestaande en nieuwbouwwijken. Dit vraagt om goede ondersteuning vanuit de gemeente en extra inzet op het werven en enthousiast maken van inwoners.
  • De brandweerzorg ook in de toekomst lokaal, goed en dichtbij georganiseerd blijft. We blijven actief zoeken naar geschikte vrijwilligers en geven subsidie aan de personeelsvereniging van ons lokale korps om ook binding te houden en activiteiten te ondernemen met de vrijwilligers die niet meer in actieve dienst zijn.
  • We inwoners betrekken bij oefeningen van de hulpdiensten, zowel op gemeentelijk als regionaal niveau. Zodat werk van de hulpdiensten meer zichtbaar is voor de inwoners, de betrokkenheid vergroot en er een preventieve werking vanuit gaat.
  • Drugsverkoop op straat niet getolereerd wordt en hier meer inzet op komt.
  • We willen een sluitende aanpak om probleemjongeren een perspectief te bieden. Veel partijen zijn betrokken bij signalering, toeleiding naar hulp en ondersteuning, meer samenwerking is hierbij nodig om het succesvol te laten zijn.
  • Verkeersveiligheid een speerpunt wordt in de uitvoering van ons veiligheidsbeleid. We pakken hufterig verkeersgedrag, straatraces, criminaliteit en (verkeers)overlast aan in de buurt. Naast handhaving door de politie maken we daarbij gebruik van (nieuwe) technologie, zoals flitspalen die reageren op snelheid en geluid. Met behulp van slimme sensoren brengen we hotspots in kaart.
  • We inwoners en onze ondernemers blijven voorlichten in heldere taal over veiligheid. Van de veiligheid in de eigen woning, digitale veiligheid tot brandveiligheid.
Verenigingen en vrijwilligers

1.2 Maassluis is rijk in haar sterke verenigingsleven en alle vrijwilligers die zich inzetten voor hun club of organisatie. CDA Maassluis vindt het belangrijk dat de gemeente er voor hen is omdat zij het verschil maken voor onze inwoners en van Maassluis een levendige stad maken. We willen onze vrijwilligers goed ondersteunen in hun activiteiten en samen ervoor zorgen dat inwoners zich gezonder voelen door bijvoorbeeld muziek te maken en te sporten. Het doen van vrijwilligerswerk is niet alleen belangrijk voor een ander, ook voor de vrijwilliger zelf is het van betekenis. In sociale contacten, zingeving en plezier beleven.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Als gemeente verenigingen en vrijwilligers geholpen met publiciteit voor hun club of organisatie via de sociale media en de krant.
  • Door ons gemeentelijk vrijwilligerssteunpunt praktische ondersteuning en cursussen over bijvoorbeeld nieuwe wetgeving aangeboden en verbindingen gelegd tussen inwoners en organisaties en organisaties onderling. Om het netwerk nog beter te maken is het vrijwilligerssteunpunt een samenwerking gestart met Vlaardingen en Schiedam.
  • In moeilijke tijden organisaties en verenigingen met elkaar weten te behouden door er voor elkaar te zijn. Met praktische hulp aan elkaar en financiële ondersteuning vanuit de gemeente.
  • Tijdens de corona pandemie zijn veel mensen anderen tot hulp en steun geweest op velerlei gebieden. Hiervoor is veel aandacht geweest en wordt op voorstel van CDA Maassluis een speciale herdenkingsdag georganiseerd zodra de situatie dat toelaat, om samen stil te staan en aandacht te geven aan iedereen die door corona geraakt is.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We aan onze organisaties subsidies voor meerdere jaren verstrekken omdat dit meer zekerheid biedt aan organisaties en veel administratie scheelt. Hierdoor hoeft men niet ieder jaar opnieuw dezelfde aanvragen te doen.
  • Coronamiddelen ingezet worden voor de doelen waarvoor ze beschikbaar zijn gesteld. Belangrijk bij deze besteding, is de ondersteuning van verenigingen en vrijwilligers.
  • Verenigingen en vrijwilligers kunnen professionele ondersteuning krijgen voor het beter leren omgaan met kinderen/ jongeren en oudere inwoners. Ook willen we dat er een vertrouwenspersoon (via het wijkteam) beschikbaar is voor verenigingen.
  • We de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties goed ondersteunen, dit doen we door de ondersteuning die we bieden te behouden en laagdrempeliger te maken. Denk hierbij aan praktische hulp bij het aanvragen van vergunningen voor evenementen, de vrijwilligersverzekering, het kosteloos aanvragen van VOG’s en de jaarlijkse waardering. Daarnaast willen we dat vrijwilligers met een inkomen of uitkering op bijstandsniveau een vrijwilligersvergoeding kunnen krijgen van de gemeente.
  • De adviesorganen van de gemeente, de Culturele Raad Maassluis, de Maassluise Sport- en Recreatieraad en de Adviesraad Samenlevingszaken behouden blijven vanwege hun verbindende rol en inhoudelijke bijdrage. Hun werk is belangrijk en waardevol waarbij we samen met de raden bepalen wat ervoor nodig is om het werk ook naar de toekomst toe aantrekkelijk te houden.
  • De gemeente nauw samenwerkt met kerken en moskeeën. Kerken en moskeeën spelen een belangrijke rol in onze samenleving.
  • We verenigingen stimuleren en ondersteunen om een nog bredere maatschappelijke rol in te vullen in onze samenleving door kennis en ervaring te delen. We intensiveren het Maatschappelijk Verantwoord Verenigen door alle verenigingen een gratis MVV-traject aan te bieden wat kansen biedt voor de vereniging om zich verder te ontwikkelen.
Verkeer en vervoer

3.4 In een aantrekkelijke stad kun je je goed verplaatsen; lopend, fietsend, met de auto of met openbaar vervoer. Dit is een randvoorwaarde om prettig te kunnen wonen en werken. Om naar de sport te gaan, elkaar te ontmoeten en te ontspannen. Onze stoepen, fietspaden en wegen moeten daarom veilig zijn en goed onderhouden.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Verkeersveilige oversteekplaatsen richting sportverenigingen en op doorgaande wegen aangelegd. Hierdoor is het voor fietsers en voetgangers veiliger geworden om over te steken.
  • Een start gemaakt met het asfalteren van vrij liggende fietspaden, zoals langs de Mozartlaan en de Westlandseweg.
  • De kruising Dr. Albert Schweitzerdreef/Westlandseweg en de Kwartellaan heringericht en veiliger gemaakt.
  • Een mobiliteitsvisie vastgesteld waarmee we richting geven aan hoe we verkeer en vervoer in de stad de komende jaren vorm willen geven.
  • Geld beschikbaar gesteld voor het aanleggen van een comfortabele fietsroute door de stad.
  • Huisvesting van de bewaakte fietsenstalling bij de Koningshoek gerealiseerd.
  • Bruggen langs de Weverskade vernieuwd en op hoogte gebracht.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat :

  • De kwaliteit van de stoepen en wandelpaden in parken op een hoger kwaliteitsniveau worden gebracht zodat inwoners prettig kunnen wandelen door Maassluis.
  • Kinderen veilig wandelend en fietsend naar school en verenigingen kunnen. We blijven het fietsverkeersexamen aanbieden en stimuleren basisscholen om hieraan mee te doen. We willen een versnelling in het veilig inrichten van de openbare ruimte en belangrijke routes naar alle scholen en de verenigingen.
  • Fietsen voor inwoners aantrekkelijker wordt door brede fietspaden aan te leggen en bestaande fietspaden te asfalteren. We denken hierbij als eerste aan de fietspaden langs de Dr. Albert Schweitzerdreef, Rozenlaan en Industrieweg. Verder zorgen we voor een uitbreiding van het aantal openbare plekken waar je je fiets veilig kunt stallen en meer oplaadpunten voor fietsen.
  • Er voldoende aandacht voor de auto blijft omdat dit een belangrijk en noodzakelijk vervoersmiddel is voor veel inwoners. De wegen moeten goed onderhouden en veilig zijn en het parkeren blijft gratis. Door fietsen een aantrekkelijk alternatief te laten zijn, het verbeteren van het OV-netwerk in Maassluis en door schoon alternatief vervoer te bieden, zoals deelauto’s in de wijk, stimuleren we het maken van bewuste keuzes voor het type vervoermiddel.
  • We waar mogelijk een lagere maximumsnelheid toepassen op onze wegen, waar dit niet ten koste gaat van de doorstroming. Dit om ervaren overlast voor omwonenden te verminderen en het mogelijk te maken om ons veilig door de stad te kunnen verplaatsen. We pakken als eerste de Prinses Julianalaan aan, maar werken ook aan een passend plan voor de Dr. Jan Schoutenlaan en de Uiverlaan.
  • Inwoners meepraten over het parkeerbeleid. We benutten de ervaring van inwoners in een wijk om te kijken hoe we de inrichting van de wijk kwalitatief kunnen verbeteren en tegelijkertijd voldoende parkeerplaatsen behouden of creëren.
  • Dat afwijken van parkeernormen mogelijk is als er voldoende alternatieven beschikbaar zijn en de (ontwikkel-)ruimte die vrijkomt gebruikt wordt om de kwaliteit van de woonomgeving te verbeteren.
  • De binnenstad aantrekkelijk is om te wandelen en verblijven. Hiervoor willen we onderzoek doen hoe de circulatie van het verkeer rondom de binnenstad het beste kan worden ingevuld waarin rekening wordt gehouden met de verschillende belangen. Daarbij vinden we het belangrijk dat de PC Hooftlaan minder aantrekkelijk is als doorgaande route voor auto’s.
Werk en inkomen

4.4 Jezelf ontwikkelen, onderdeel zijn van de samenleving, nieuwe mensen ontmoeten. Een betaalde baan biedt dit allemaal, samen met meer financiële zelfstandigheid. Het lukt niet iedereen om een betaalde baan te vinden of in te vullen. We bieden hulp en financiële ondersteuning voor wie dat nodig heeft en richten ons op het vergroten van de zelfredzaamheid voor wie dat aankan. We zijn solidair met inwoners die beperkingen kennen of het moeilijk hebben, we zijn streng op datgene wat die solidariteit aantast.

De afgelopen jaren hebben we samen met inwoners, organisaties en andere politieke partijen:

  • Het belang en de betekenis van maatschappelijk ondernemen bij bedrijven onder de aandacht gebracht en zelf daarin als gemeente het goede voorbeeld gegeven door het aanbieden van werkervaringsplaatsen en het in dienst nemen van mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
  • De wettelijk verplichte tegenprestatie rechtvaardig en sociaal ingevuld door persoonlijke omstandigheden mee te laten wegen in het bepalen wat een passende invulling naar vermogen is.
  • Een makkelijke overgang van dagbesteding naar beschutwerk en omgekeerd mogelijk gemaakt. Als gemeente hebben we medewerkers die al jaren via Stroomopwaarts bij ons gedetacheerd waren in dienst genomen.

De komende jaren vinden we het belangrijk dat:

  • We beperkingen van onze inwoners respecteren en voor onze kwetsbare inwoners altijd een passende dagbesteding en beschut werk blijft behouden. We zijn trots op de werknemers van het Stroomopwaarts Werkleerbedrijf Maassluis en behouden deze locatie in Maassluis.
  • De gemeente investeert in basisbanen voor werkzoekenden die (nog) niet de stap naar een betaalde baan kunnen maken. Een basisbaan met salaris, met werknemersrechten en plichten in plaats van een uitkering. Een basisbaan kan worden ingevuld als opstap naar regulier werk maar hoeft niet te leiden tot betaald werk.
  • De regels minder ingewikkeld worden en waar we dit als gemeente niet kunnen veranderen inwoners door ons worden begeleid door 1 regisseur en 1 schaduwregisseur. Niettemin kan er ondanks begeleiding soms iets misgaan. Een inwoner kan iets verkeerd invullen, een fout die niet opzettelijk is. Wij werken vanuit dat vertrouwen. Daarbij past ook dat we als gemeente streng zijn voor inwoners met een uitkering die langdurig ongegrond medewerking weigeren, omdat het niet mag lonen om ongemotiveerd en ongeïnteresseerd te zijn.
  • Vanuit de re-integratie-middelen worden noodzakelijke aanpassingen en passende en duurzame begeleiding op de werkplek gerealiseerd. Begeleiding op de werkvloer vindt ook plaats wanneer het vrijwilligerswerk betreft en duurt zo lang als nodig.
  • We vasthouden aan de voorbeeldrol die de gemeente heeft als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en stimuleren het bedrijfsleven dit ook te doen. Ook in het inkoop en aanbestedingsbeleid van de gemeente wordt hier met meer gewicht invulling aan gegeven.
  • We kijken naar de mens achter de hulpvraag en bieden passende ondersteuning. We zijn voor een goede menselijke uitvoering van de Participatiewet. De verplichte tegenprestatie blijft passend ingevuld worden bij de omstandigheden waarin iemand verkeert en de mogelijkheden die iemand heeft. Bij terugvorderingen en boetes is de menselijke maat leidend. Verder willen we onderzoeken hoe we werk kunnen belonen en giften met beperkte waarde meer kunnen toestaan.

Rus­tig
nale­zen?