11 maart 2018

CDA geeft debattraining aan gemeenteraadsleden in de dop

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart voor de deur heeft het CDA vrijdag een debattraining voor de kinderen van groep acht van CBS Het Talent in Den Hoorn verzorgd. Onder leiding van een ervaren debattrainer kregen de kinderen uitleg om daarna met de wethouder in debat te gaan. CDA-kandidaat-gemeenteraadslid Desiree Langeveld: “Wij staan voor een Midden-Delfland dat we door willen geven. Het is daarom van belang om de jeugd al kennis te laten maken met hoe een gemeente werkt”.

In het eerste deel van de training kregen de kinderen uitgelegd wat een debat inhoudt, wat de rol is van de gemeenteraad, van de wethouders en van de burgemeester, en hoe je als politieke partij je standpunten bepaalt en verdedigt.

Vervolgens konden de kinderen zelf aan de slag. Ze bogen zich in hun eigen fracties over een ‘voorstel’ van CDA-wethouder Annemiek de Goede. In dit ‘voorstel’ konden de kinderen instemmen met de verkoop van een stuk grond aan een ontwikkelaar om er woningen te bouwen. Met de opbrengst kon de gemeente straten opknappen. Ze konden ook tegen dit voorstel stemmen zodat er op die grond een speelplek aangelegd kon worden.

De kinderen stelden, zoals het ook in de gemeenteraad gaat, de wethouder kritische vragen, de wethouder beantwoordde die en zette haar standpunten uiteen. Uiteindelijk kwamen de fracties tot de conclusie dat er huizen moesten komen en het geld uit de grondverkoop moest worden gebruikt om straten op te knappen. Er waren al genoeg speeltuinen.

De leerlingen van Het Talent waren ‘superenthousiast’ over deze debattraining. Ze zijn door Annemiek de Goede uitgenodigd om binnenkort langs te komen bij haar op het gemeentehuis. En daarnaast is het afwachten tot we deze gemeenteraadsleden in de dop in het echt in actie kunnen zien. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.