02 november 2023

Algemene Politieke Beschouwingen 2023

Algemene Beschouwingen 2023 CDA Ridderkerk

Beste raadsleden, college, overige lezers thuis,

Namens het CDA Ridderkerk willen wij allereerst de gemeenteraad, het college en de ambtenaren complimenteren en een woord van dank uitspreken, voor wat er in het afgelopen jaar tot stand is gebracht.

Het is nu ruim een jaar geleden dat dit college is gevormd en het CDA de verantwoordelijkheid heeft kunnen en mogen nemen om zich in te zetten voor een toekomstbestendig Ridderkerk. De oorlogen in Oekraïne en Israël laten opnieuw zien hoe dankbaar wij moeten zijn voor de vrijheid waarin we mogen leven. Soms lijken we als maatschappij wel eens te zijn vergeten hoe kostbaar het is dat we hier leven in een democratie, vrijheid van meningsuiting hebben, in vrijheid mogen geloven en je geloof ook te mogen uiten. We moeten deze vrijheden koste wat kost koesteren en het CDA zal zich hier ook altijd voor inzetten.

Op 8 juli 2023 is de val van het huidige kabinet bekend geworden en nu gaat Nederland op 22 november 2023 weer naar de stembus. De val van het kabinet betekent ook dat er onderwerpen niet of minder snel worden opgepakt en mogelijk meer onduidelijkheid ontstaat. Het CDA gaat deze verkiezingen in met een nieuwe lijsttrekker, de heer Henri Bontenbal. Een enthousiaste lijsttrekker die duidelijk het geluid van het CDA laat horen.

Het afgelopen jaar is wel gebleken dat veel van de issues niet zomaar even kunnen worden opgelost en dat deze een grote impact hebben op hoe we met z’n allen naar de toekomst kijken. Het heeft ons ook meer inzicht gegeven in de complexiteit van onze gemeenschap.

We willen hier ook stilstaan bij het bewogen jaar dat de BAR-organisatie heeft doorgemaakt. Eind 2022 heeft het college van Barendrecht besloten om een eigen ambtelijke organisatie voor alle beleids- en uitvoeringstaken van de gemeente in te richten. Hierdoor moesten de gemeenten Ridderkerk en Albrandswaard de organisatie ook anders inrichten. Dit heeft nu geresulteerd in vier organisaties (3x een gemeentelijke organisatie en 1 afgeslankte BAR organisatie) en een gemeentelijke samenwerking tussen Ridderkerk en Albrandswaard.

In al deze hectiek moest de winkel openblijven. Wij willen alle betrokken ambtenaren dan ook bedanken voor alle energie en veerkracht die ze hebben getoond, en de uitvoering en het vormen van nieuw beleid zo goed als mogelijk zijn blijven uitvoeren. Na deze hectische periode is dan nu weer het moment om met z’n allen de toekomst verder in te kleuren.

Het is ook een jaar geweest waarin we hebben moeten inspelen op de lopende problemen, zoals bestaanszekerheid, energiecrisis, woningtekort, milieu, opvang vluchtelingen, stikstof en de oorlog in Oekraïne. Maar ook naar de toekomst hebben moeten kijken. Een toekomst waar veel van deze problemen ook een prominente rol in spelen.

Deze combinatie van problemen maakt het voor veel van onze inwoners moeilijk om de juiste keuzes te maken. We willen graag meewerken aan het verbeteren van ons milieu en de vluchtelingen zo goed als mogelijk opvangen, maar aan de andere kant hebben steeds meer huishoudens het moeilijk om zelf de eindjes aan elkaar te knopen.

CDA Ridderkerk is dan ook van mening dat we moeten kijken hoe we de lasten zo eerlijk mogelijk kunnen verdelen. De sterkste schouders moeten de zwaarste last dragen, alleen wordt het door de diversiteit aan problemen steeds lastiger om deze verdeelsleutel goed toe te passen. De ongelijkheid tussen mensen is te groot geworden.

Onze cultuur van samenwerken, respect en nuchtere daadkracht staat onder druk. Dat komt doordat er meer wantrouwen en egoïsme wordt gevoeld en dat nog versterkt wordt door een grotere mate van polarisatie.

Veel van deze problemen kunnen we vanuit de lokale politiek niet oplossen en zijn we afhankelijk van wat de keuzes gaan worden in Den Haag. Door de tussentijdse verkiezingen is het nu wel een kwestie van afwachten, maar het is wel goed om te horen dat onderwerpen als bestaanszekerheid en solidariteit genoemd worden door de meeste partijen. Dat naast de wens dat we er met z’n allen voor moeten zorgen en moeten omzien naar elkaar.

De huidige politieke situatie in Den Haag is voor CDA Ridderkerk geen reden om nu af te wachten. Nee, in tegenstelling. We moeten omzien naar elkaar en voor elkaar zorgen. We moeten een gemeenschap vormen waar mensen zich thuis voelen en onderdeel van willen en kunnen zijn. Een gemeenschap waar respect en normen en waarden gekoesterd worden en waar ieder mens telt, “Minder ik, meer wij”.

Dit moeten we nastreven omdat het CDA Ridderkerk van mening is dat het pas goed gaat met Ridderkerk als het echt overal en met iedereen goed gaat.

Voordat we ingaan op onze visie willen we nog wel benoemen dat we sinds een paar maanden een nieuwe burgemeester hebben. Mooi om te zien hoe actief burgemeester Oosterwijk zijn nieuwe rol heeft opgepakt! De hoeveelheid aan bewoners, organisatie, evenementen en raads- burgerleden die hij in zo'n korte tijd heeft bezocht/ gesproken is een compliment waard!

De visie van het CDA Ridderkerk willen we hieronder met u doornemen aan de hand van onze vier pijlers; Rentmeesterschap, Gespreide verantwoordelijkheid, Publieke gerechtigheid en Solidariteit.

Rentmeesterschap

Vanuit een besef van verbondenheid tussen de generaties voelt CDA Ridderkerk zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur. We hebben de natuur en de cultuur geërfd van onze (voor)ouders en te leen van de mensen die na ons komen. Dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd, ook op financieel gebied. Beheren en beheersen zijn niet voldoende. Om een betere samenleving achter te laten zijn creativiteit en innovatie nodig.

Het financieel beleid is op dit moment op orde en dat wil CDA Ridderkerk ook naar de toekomst toe zo houden. Het uitgangspunt hierbij is dat er een structurele dekking van de kosten moet zijn, zorgvuldigheid, transparantie en gematigde lokale lasten.

Wel zijn we benieuwd wat de kabinetsplannen gaan worden voor de jaren 2026 en verder. Voor de jaren 2026 en verder is er nu een forse daling van de bijdrage per inwoner voorzien voor alle gemeenten in Nederland. Hierdoor gaan we als gemeente Ridderkerk minder inkomsten ontvangen en kan dit mogelijk ook effect hebben op onze uitgaven als gemeente. Daarnaast verwachten we dat de ontwikkelingen rondom de oeverconstructies bij Park Maasdonck hoge kosten met zich meebrengen. Hier zullen we als gemeenteraad en college de aankomende periode rekening mee moeten houden.

Op het gebied van cultuur blijft CDA Ridderkerk zich inzetten om ons cultureel erfgoed zo goed als mogelijk te bewaren.

Het landgoed “Huys ten Donck”, de woningen rondom de Kerksingel en Huis te Woude zijn daar enkele voorbeelden van. Met betrekking tot de Huishoudschool was het originele standpunt van het CDA om dit pand te behouden en een maatschappelijke invulling te geven. De huidige plannen om het pand te transformeren met behoud van de karakteristieke elementen is een compromis.

Vorige maand hebben we als gemeenteraad ook financiële middelen beschikbaar gesteld om de Johannes Postschool in Rijsoord aan te kunnen kopen. Na een langslepende rechtszaak hebben we dit pand inclusief de bijbehorende inventaris nu kunnen aankopen. Het is belangrijk om dit pand te behouden, omdat hier op 15 mei 1940 de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten aan de Duitsers plaatsvond. Een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis, maar ook een dag die een plaats moet hebben in de historie van Nederland.

Als Ridderkerk mogen we ook trots zijn op de cultuurhistorische panden die we hebben. CDA Ridderkerk is dan ook voorstander voor het meer uitdragen van deze historie door middel van cultuurborden met bewegwijzering van ons erfgoed langs de snel- en toegangswegen van Ridderkerk.

De natuur moet voldoende aandacht krijgen als het aan het CDA Ridderkerk ligt. Door de noodzaak om meer woningen te realiseren bestaat het gevaar dat dit ten koste gaat van de groene omgeving die we nu hebben in Ridderkerk. Het is goed om te kijken waar we de balans kunnen houden en de groene kraag die Ridderkerk heeft in stand te houden. CDA Ridderkerk wil zich ook blijven inzetten op meer en betere groenvoorziening in de wijken. Er wordt al meer gerealiseerd door de openbare groenstroken te benutten voor een bloemrijk bermbeheer en door middel van een aangepast maaibeleid wordt de biodiversiteit bevorderd. Kleine ingrepen die ons leefklimaat binnen Ridderkerk verbeteren.

We hebben de natuur te leen en moeten deze goed doorgeven aan onze kinderen. Hierbij is het dan ook goed om actief aan de slag te gaan met klimaatbeleid, de energietransitie en duurzaamheid.

Dit is een grote maatschappelijke opgave die de draagkracht van de gemeente te boven gaat. Toch willen en moeten we samen met de inwoners van Ridderkerk kijken naar wat de mogelijkheden zijn. De aandacht ligt hierbij op laagdrempelige en snel te nemen maatregelen die inwoners en bedrijven kunnen uitvoeren. Om dit verder te stimuleren faciliteren we dit met een duurzaamheidsfonds en kijken we ook hoe de inwoners hier zelf beperkt in kunnen bijdragen. De bijdrage die Ridderkerk kan leveren is verwoord in de Regionale Energie Strategie (RES regio Rotterdam Den Haag).

Vragen aan het college:

  • Wat is de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de Warmtevisie?
  • Wat is de stand van zaken met betrekking tot de afspraken met WoonCompas over isolatie?

Binnen Ridderkerk passen we de “Zonneladder” toe, eerst opwekking van zonne-energie middels zonnepanelen op daken en kiezen voor meervoudige duurzaamheid. Schaarse grond wordt zoveel als mogelijk voor dubbel gebruik ingezet.

Bij o.a. het centrumplan wordt nu op verzoek van CDA Ridderkerk onderzocht of de parkeerplaatsen kunnen worden overkapt met zonnepanelen, een mooi voorbeeld waar grond voor dubbel gebruik ingezet kan worden.

In het kader van klimaatbeleid is het zaak om de continue uitstoot van fijnstof op te vangen. Zeker omdat Ridderkerk wordt doorkruist door heel veel snelwegen. Een van de mogelijkheden om dit te doen is om vegetatie langs de snelwegen aan te brengen. Onze motie over het “gat van Oostendam” sluit hierop aan. Hiermee dienen wij een verzoek in tot het plaatsen van een bomenrij tussen Oostendam met de snelweg. Enerzijds draagt dit bij aan het klimaatbeleid en anderzijds zorgt dit ook voor een meer landelijke beleving vanuit Oostendam.

We leven in Ridderkerk tussen de rijkswegen, met o.a. geluidsoverlast als gevolg. Om dit aan te pakken hebben we als gemeenteraad o.a. besloten om een geluidsscherm te bouwen langs het Oosterpark.

Vraag aan het college:

  • Wanneer wordt er een start gemaakt met de bouw van het geluidscherm?

Naast klimaatbeleid en energietransitie moeten we ook aan de slag met klimaatadaptatie, want dat het klimaat verandert is een feit. Een mooi voorbeeld van concreet beleid hiervoor is het Programma Stedelijk Water, wat met algemene stemmen is aangenomen in de raad. In dit programma wordt (o.m.) de riolering geschikt gemaakt voor intensievere regenbuien als gevolg van klimaatverandering.

Gespreide verantwoordelijkheid

Voor CDA Ridderkerk begint politiek met de erkenning van maatschappelijke initiatieven. Mensen, buurten, sportclubs, scholen, kerken, moskeeën, zorginstellingen, bedrijven: ze leveren allemaal een unieke bijdrage aan de samenleving. De overheid geeft al die mensen en organisaties het vertrouwen om te doen waar ze goed in zijn. En de burger geeft de overheid het vertrouwen om te doen wat zij moet doen. Vertrouwen is dus belangrijk. Niet alles hoeft volgens regels en wetten te gebeuren. Mensen en bedrijven weten vaak zelf heel goed hoe dingen geregeld moeten worden.

Participatie blijft altijd een punt van aandacht en hier moeten we zorgvuldig mee om gaan. In het collegeprogramma 2022-2026 staat ook duidelijk aangegeven dat dit een actiepunt is. Als het gaat om het vormen van de gemeente Ridderkerk is dat tenslotte iets dat we samen moeten doen.

Afgelopen raadsvergadering is de nota “Betrokken samenleving” aangenomen.

CDA Ridderkerk vindt het belangrijk dat iedere belanghebbende op een passende manier kan meedenken over onderwerpen die spelen in de gemeente. Deze nota moet daar verdere invulling aan geven en we zijn dan ook benieuwd naar de uitkomst.

Naast de vernieuwingsslag die we willen maken moeten we niet vergeten dat er al vele mooie initiatieven zijn die we moeten blijven ondersteunen en mogelijk ook geheel of gedeeltelijk moeten laten integreren in de nieuwe vormen.

Momenteel is er veel onduidelijkheid bij de wijkoverleggen en CDA Ridderkerk vindt het dan ook jammer dat de motie “Huidig functioneren wijkoverleggen” niet is aangenomen. Hiermee hadden we de huidige overleggen meer duidelijkheid en ondersteuning kunnen geven terwijl er gelijktijdig stappen hadden kunnen worden gezet naar de vernieuwing.

De participatie met en door jongeren blijft CDA Ridderkerk stimuleren. Het is ook fijn om te constateren dat er opvolging heeft plaatsgevonden van de kinderburgemeester. Sinds 16 februari 2023 is Mieke Oosterwijk de huidige kinderburgemeester van Ridderkerk.

Waar de kinderburgemeester op het gebied van jongerenparticipatie een succes is, is het aan de andere kant jammer dat Ridderkerk geen Jongerenraad meer heeft. Een duidelijk gemis, maar na verschillende pogingen voor een herstart, is het niet gelukt opnieuw een jongerenraad in Ridderkerk te krijgen. Het CDA is van mening dat we moeten accepteren als gemeente dat een jongerenraad er op dit moment niet in zit, maar wanneer er enthousiaste jongeren zijn om op dit op te pakken, dit zeker vanuit de gemeente gefaciliteerd moet worden.

Voor een goede participatie moet ook de informatievoorziening vanuit de gemeente op orde zijn. CDA Ridderkerk blijft het college bevragen over de daadwerkelijke uitvoering van onze motie rondom wijkdashboards.

Het verenigingsleven is voor CDA Ridderkerk erg belangrijk. Verenigingen zijn met al hun vrijwilligers het cement van de samenleving. Het onderdeel uitmaken van een vereniging draagt o.a. bij aan het gemeenschapsgevoel en kan ook het gevoel van eenzaamheid verminderen.

Er moet meer aandacht komen voor het rijke verenigingsleven dat we in Ridderkerk hebben. Het afgelopen jaar heeft CDA Ridderkerk meerdere bezoeken gebracht aan onze verenigingen. Gewoon om het gesprek aan te gaan en te horen waar de zorgen zitten en hoe we kunnen helpen.

Enkele zaken die hierbij aan de orde zijn gekomen zijn dat door onder andere geldgebrek maar liefst 75% van de kinderen in Ridderkerk geen lid is van een vereniging. Maar ook dat de kosten voor de verenigingen fors stijgen door de stijgende energieprijzen en dit ook als gevolg had dat er een hogere contributie gevraagd moest worden. Deze zaken zijn onder de aandacht van het college gebracht.

Daarnaast vragen we extra aandacht voor V.V. Rijsoord. Zij hebben op dit moment een ledenstop moeten inzetten, omdat er niet meer trainingen en wedstrijden op de velden mogelijk zijn. Het CDA ziet kansen om V.V. Rijsoord te laten groeien (ook qua aantal velden) en hiervoor draagt de vereniging verschillende opties voor. Goed om te weten dat het college en de vereniging hierover in gesprek zijn.

CDA Ridderkerk heeft zich jaren ingezet voor een nieuwe locatie van de Loods en de Gooth en we kijken uit naar het moment wanneer deze nieuwe locatie eindelijk gerealiseerd wordt.

Vraag aan het college:

  • Is er al een definitieve datum bekend wanneer het nieuwe gebouw voor de Loods, de Gooth, RTV Ridderkerk en de muziekschool opgeleverd zal worden?

Naast het actief meedoen van onze inwoners aan het verenigingsleven is het ook zaak dat we oog hebben voor de groep inwoners die moeilijk kan aanhaken. Het percentage laaggeletterdheid in Ridderkerk is 11%, zaak om hier wat aan te doen. CDA Ridderkerk wil dat kinderen bij de start van het basisonderwijs zo min mogelijk achterstand hebben, daarom moeten we blijven investeren in Voorschoolse Educatie. Het college is hier actief mee aan de slag gegaan en sinds vorig jaar hebben verschillende maatschappelijke organisaties hun krachten gebundeld in 'Het Taalhuis'.

Vraag aan het college:

  • Kan het college aangeven welke acties 'het Taalhuis' de afgelopen periode heeft gedaan om de laaggeletterdheid in Ridderkerk te verlagen?

In de huidige tijden is het voor lokale ondernemers moeilijk. Er zijn mooie plannen voor het centrum en nu is het zaak om deze uit te laten voeren. Zorgen dat het aantrekkelijk wordt voor onze inwoners en voor bezoekers om naar het centrum van Ridderkerk te komen. Op die manier kunnen we onze lokale ondernemers ondersteunen.

Naast de plannen voor ons centrum vindt CDA Ridderkerk dat we als gemeente er alles aan moeten doen om de overige winkelcentra en de diverse winkelstrips in stand te houden. Dat moeten we doen door leegstand proberen te voorkomen, maar ook te zorgen voor een aantrekkelijke groene en schone openbare ruimte en veiligheid. Op die manier kunnen we ook daar de lokale ondernemers helpen.

Publieke gerechtigheid

CDA Ridderkerk staat pal voor de rechtsstaat als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van menselijke waardigheid. De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. De overheid is er ook om onrecht te bestrijden, ze moet rechtvaardig zijn. En, de overheid moet zorgen voor mensen die kwetsbaar en afhankelijk zijn.

Veiligheid is een zaak van iedereen. CDA Ridderkerk wil de veiligheidsproblemen in de gemeente samen met onze partners (politie, brandweer, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers) aanpakken door preventie, toezicht en handhaving.

Voor een echte veilige samenleving hebben we meer nodig dan alleen handhaving. Voor het terugdringen van (jeugd)overlast, huiselijk geweld en criminaliteit is samenwerking tussen zorg, onderwijs, burgers en maatschappelijke organisaties vaak essentieel.

We moeten ons thuis beschermd en geborgen voelen, dit geldt nog meer voor kwetsbare groepen. Het gezin als hoeksteen van de maatschappij. Het gezin is de plek waar je als kind kunt opgroeien en waar je de normen en waarden van de maatschappij meekrijgt. Daarnaast is het ook de plek waar je leert samenleven met elkaar. Het is belangrijk dat we dit in stand houden, beschermen en versterken want dat thuis staat steeds vaker onder druk.

Het wordt voor jonge gezinnen steeds moeilijker in de combinatie van werken en zorgen voor een gezin. Daarnaast zijn de kosten voor levensonderhoud steeds hoger geworden. Naast de handreikingen die gedaan worden vanuit de regering zoals de hervorming van de belastingheffingen en de toeslagen en een verhoging van de kinderbijslag moeten we binnen Ridderkerk kijken of we niet nog meer moeten doen. CDA Ridderkerk vindt dat we ook moeten onderzoeken of er nog groepen inwoners zijn, die ondanks alle maatregelen toch nog buiten de boot vallen.

Vanuit een veilig thuis is het ook belangrijk dat we als gemeente Ridderkerk veilig zijn en een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen.

CDA Ridderkerk vindt het belangrijk dat we meer actie moeten ondernemen tegen drugsgebruik. Naast het reactieve moeten we ook kijken of we dit proactief kunnen oppakken. We dienen dan ook een motie in voor een campagne tegen drugsgebruik om de jeugd er van te doordringen wat voor impact dat heeft en welke maatschappelijke gevolgen dat kan hebben.

CDA Ridderkerk constateert dat steeds meer buurten actief aan de slag zijn met acties op het tegengaan van criminaliteit. Dat doen ze door het instellen van buurt WhatsApp-groepen en zijn er buurtouders die jongeren aanspreken. Initiatieven die het CDA toejuicht en verder wil uitbreiden.

Dit geldt ook voor de samenwerking met buurtpreventie, boa’s en de wijkagenten. Een mooi samenwerkingsverband waarbij wij ons blijven inzetten voor de professionalisering en de inzet van boa’s, minimaal 1 boa per wijk, en pleiten we ervoor dat iedere wijk in Ridderkerk minimaal 1 wijkagent heeft.

Het CDA zet zich ook in voor extra camerabewaking op locaties waar extra ingezet moet worden op veiligheid. Zo blijft het CDA een voorstander van het plaatsen van een camera bij de nieuw op te knappen fietsenstalling aan de Sportlaan-Rotterdamseweg. Op deze manier wordt het gebruik van deze OV-locatie aantrekkelijker, doordat deze locatie een hoger veiligheidsniveau krijgt dan het op dit moment heeft.

Voor de verkeersveiligheid is een top 20 aan acties bepaald die vastgesteld is door het college en die het CDA Ridderkerk graag opgepakt en opgelost ziet.

Vraag aan het college:

  •  Wat is de status en planning van deze 20 acties?

Verder wordt er geïnvesteerd in goed verlichte oversteekplaatsen en is bekend welke ontbrekende schakels er zijn in de wandel- en fietsroutes. Goed om te zien dat hier actie op wordt ondernomen door hiervoor een actieplan te realiseren. Tevens wordt de kwaliteit van de voet-, fiets- en wandelpaden verbeterd en zetten we naar aanleiding van een motie van het CDA in op het plaatsen van fietsnietjes bij elke bushalte.

De gemeente Ridderkerk moet goed bereikbaar blijven en vanuit Ridderkerk moeten we ook makkelijk naar de ons omringende dorpen en steden kunnen reizen. CDA Ridderkerk zet zich in voor goed openbaar vervoer waarbij een goede aansluiting moet zijn tussen de HOV-lijnen en de buurtbussen.

Als middel van openbaar vervoer hebben we ook de waterbus waarbij we naast de halte in Slikkerveer ook een halte in Bolnes willen realiseren. Daarnaast willen we ook kijken wat de mogelijkheden zijn om Ridderkerk te laten aansluiten bij de watertaxi vanuit Rotterdam.

Door de locatie van de gemeente Ridderkerk is het niet verwonderlijk dat er veel last is van geluidshinder. Een probleem dat zich, gelet op alle ontwikkelingen, moeilijk laat oplossen. Aan de ene kant moeten we meer woningen gaan bouwen wat betekent dat er meer vervoersbewegingen gaan ontstaan en aan de andere kant willen we de geluidshinder verminderen. Het CDA Ridderkerk zal zich de komende jaren sterk maken om de geluidsoverlast de komende jaren te verminderen, bijvoorbeeld door het toepassen van Stil Asfalt.

Een ander onderwerp dat ons allemaal raakt is de krapte op de woningmarkt, een probleem dat niet alleen Ridderkerk raakt maar heel Nederland.

We willen er aan de ene kant alles aan doen om voor iedereen een woning te realiseren die voldoet aan de wensen. Aan de andere kant kunnen we onszelf de kritische vraag stellen of ons dat ooit gaat lukken. In het huidige tempo zal ons land in 2050 22 miljoen inwoners tellen, een groei waar we niet tegenop kunnen bouwen.

Maar goed, niets doen lost het probleem ook niet op dus moeten we hier actief mee aan de slag en heeft het CDA aangegeven 1000 extra woningen te willen realiseren in Ridderkerk. Het is dan ook goed dat volgens de nieuwe Huisvestingswet gemeenten voor 50% woningen mogen toewijzen aan inwoners van de eigen gemeente. Een goede stap om woningzoekenden uit Ridderkerk ook daadwerkelijk een kans te geven op een woning in Ridderkerk.

Binnen Ridderkerk zijn de opties voor nieuwe woningen beperkt. Daar waar de mogelijkheden wel zijn moeten we die benutten. Bij nieuwbouwprojecten vragen we aandacht voor multifunctionele en toekomstbestendige bouw, zodat het gebouw later omgevormd kan worden naar een andere bestemming op basis van de veranderende behoeftes en demografische ontwikkeling. Bij de herontwikkeling van gestapelde woningen moeten we zeker kijken wat de mogelijkheden zijn om meer woningen hiervoor in de plaats terug te laten komen. Dit alles wel gerelateerd aan het huidige karakter van ons dorp dat we in stand willen houden.

Woningbouw heeft ook een impact op de leefbaarheid van de omgeving. Daarom zijn we van mening dat bij elk plan, initiatief of visie ook in kaart gebracht moet worden welke impact woningbouw heeft op de leefbaarheid, waaronder de impact op verkeersdoorstroming en overlast op gemeenteniveau.

Een belangrijke partner bij het woningbouwvraagstuk is Wooncompas. Een partner waar we in Ridderkerk trots op mogen zijn, maar waar CDA Ridderkerk ook kritisch op is als het gaat om de participatie die zij voeren bij renovatie en nieuwbouwplannen. Daarom heeft het CDA voor de zomervakantie een motie ingediend om op een aantal punten in gesprek te gaan met Wooncompas om daarover prestatieafspraken te maken. Het CDA is zeer benieuwd naar de uitkomsten van deze gesprekken.

CDA Ridderkerk hecht aan waarden en traditie. De zondag is een dag voor rust, bezinning en ontmoeting. Dit kan door bijvoorbeeld een kerkdienst te bezoeken maar ook door tijd met familie en gezin door te brengen, actief te zijn bij de sportvereniging of met vrijwilligerswerk. Het CDA Ridderkerk vindt deze waarden en tradities belangrijk. Het CDA is tegen zondagsopenstelling van winkels in de gemeente.

Het CDA merkt dat de secularisatie ook impact heeft op Ridderkerk. Bij verschillende Ridderkerkse kerken neemt het aantal leden af en we hebben te maken met kerkgemeenschappen die samenvoegen en/of hun huidige kerkgebouw niet meer kunnen onderhouden. Daarom heeft het CDA eerder aandacht gevraagd voor een Kerkenvisie en hiermee is het college aan de slag gegaan.

Vraag aan het college:

  • Wat is de huidige stand van zaken rondom de kerkenvisie?

Solidariteit

CDA Ridderkerk zet in op betrokken burgers om de onderlinge verbondenheid te versterken. Er moet betrokkenheid zijn tussen generaties en tussen arm en rijk. We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven. De overheid zorgt voor de basis van sociale zekerheid: voor iedereen is er gezondheidszorg, onderwijs en inkomen. De persoonlijke factor mag daarbij niet uit het oog worden verloren. Het CDA vindt onderlinge verbondenheid tussen mensen belangrijk.

CDA Ridderkerk vindt dat mensen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor hun welbevinden. De opgave van de gemeente is om de mensen hierbij te ondersteunen en te faciliteren. Samen met maatschappelijke organisaties, verenigingen en sportclubs moet worden gekeken hoe we kunnen zorgen voor een gezonde omgeving voor alle Ridderkerkers. Sport zorgt niet alleen voor beweging, maar het verbindt ook mensen.

Een van de belangrijkste speerpunten waar CDA Ridderkerk op wil acteren is armoede.

Bestaanszekerheid is zo’n onderwerp. Dit onderwerp raakt voor het CDA niet alleen het financiële probleem, maar ook de vraag wat voor gemeenschap we willen zijn. Wat houdt solidariteit, saamhorigheid en de zorg voor elkaar nu daadwerkelijk in?

Hier zit ook het dilemma in wat we als Nederland of als gemeente Ridderkerk kunnen dragen. In hoeverre kunnen we de inwoners van Ridderkerk hierin ondersteunen, maar ook in hoeverre kunnen we de vluchtelingen op een sociale manier opvangen en ondersteunen? Hiervoor geldt dat er een maximum is aan hetgeen we als gemeente kunnen doen. Dat sluit niet uit dat we deze vluchtelingen moeten/willen helpen, alleen moet dit wel goed verdeeld worden over Nederland. Daarom hebben we landelijk voor de spreidingswet gestemd. Deze wet regelt een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de diverse gemeentes.

Er is ook sprake van armoede die niet direct zichtbaar is. Gezinnen met jonge kinderen die, vanwege de financiële nood, hun kinderen bijvoorbeeld geen laptop kunnen geven. Of nog erger, de kinderen zonder een goed ontbijt naar school laten gaan. De ene vorm van armoede is ook beter zichtbaar dan de andere. Het is taak voor ons als gemeentebestuur om deze groeperingen te herkennen en daar actie op te ondernemen.

Hoe kunnen we van onze eigen inwoners verlangen dat ze vluchtelingen gaan opvangen als ze zelf de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen? We moeten zorgen dat onze eigen inwoners weer meer rust in hun leven en meer financiële armslag krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is de pilot om schulden op te kopen van jongeren.

Eenzaamheid wordt ook vaak ingegeven door armoede. Mensen schamen zich en kunnen niet meedoen met anderen.

CDA Ridderkerk wil zich inzetten om deze ontwikkeling tegen te gaan. Een goede samenleving houdt ook in dat we onderling deze signalen herkennen en daar actie op ondernemen. We moeten deze Ridderkerkers vroegtijdig gaan herkennen zodat we samen met hen de problemen gaan bespreken en tot oplossingen kunnen komen. Binnen Ridderkerk willen we proberen de inwoners uit hun isolement te halen met een aanbod van voldoende en passende activiteiten en goede openbare voorzieningen.

Mantelzorgers zijn in onze zorg voor de ouderen, gehandicapten, chronisch zieken of andere hulpbehoevenden de grote steunpilaren. Extra aandacht moet worden gegeven aan jonge mantelzorgers, zij worden vaak over het hoofd gezien.

Inclusiviteit, iedereen in Ridderkerk moet mee kunnen doen. Dat is het standpunt dat wij als gemeente hebben ingenomen toen wij in 2016 positief hebben gestemd over de uitvoering van het VN-verdrag inzake rechten van mensen met een handicap. Deze actie heeft in 2019 en 2020 nog een vervolg gekregen met het aannemen en ondertekenen van het manifest ‘Iedereen doet mee’. Daarnaast heeft het CDA de afgelopen jaren moties ingediend voor toegankelijke picknicktafels, een jaarlijkse schouw om toegankelijkheid te testen en een motie (gezamenlijk met de PvdA) en een inclusiviteitstoets toe te voegen bij elk raadsvoorstel.

We merken dat integrale toegankelijkheid een steeds grotere plek krijgt in Ridderkerk en de eerste schouw heeft een maand geleden plaatsgevonden met goede tips als gevolg.

Daarnaast geldt dat zolang er organisaties nodig zijn zoals de voedsel-, kleding- en fietsenbank we moeten zorgen dat deze organisaties goed gefaciliteerd worden. We zijn daarom blij dat het college onderzoek doet naar een nieuwe locatie (oude locatie Driemaster in Slikkerveer) zodat al deze organisaties onder één dak kunnen komen, een wens die het CDA al langer heeft.

Tot slot

De ontwikkelingen in de Ridderkerkse samenleving staan niet stil en de komende jaren zullen we nog voor grote veranderingen komen te staan. Het is hierbij dan ook heel belangrijk dat we deze ontwikkelingen en veranderingen gezamenlijk kunnen en willen oppakken in de sfeer van saamhorigheid. Dat alles in een samenleving waar het soms vaker meer “ik” is dan “wij”. CDA Ridderkerk wil hier toch het verschil in blijven maken en samen met alle inwoners van Ridderkerk de ontwikkelingen en veranderingen oppakken.

“Minder ik, meer wij” → laten we daarvoor gaan!

We wensen daarom bij dit alles heel Ridderkerk en daarbij het college, de raad en de ambtenaren Gods zegen toe.

Ton Overheid en Victor Mijnders

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.