13 november 2021

CDA Ridderkerk blijft zich inzetten voor veilige oversteekplaatsen

CDA Ridderkerk blijft zich inzetten voor veilige oversteekplaatsen

Het moment dat je voor de eerste keer mag lessen in de avond voor het behalen van je rijbewijs, merk je pas echt hoe gevaarlijk ze zijn: Fietsers zonder licht. Pas op het allerlaatste moment zie je ze en je hoort je zelf zeggen: ‘Dat ging maar net goed’. Laatst had ons raadslid Victor Mijnders het in de auto met een goede vriend hierover toen er op de rotonde een fietser voorbijvloog zonder licht. Voordat we een rijbewijs hadden, hadden we meestal op de fiets wel een licht aan, maar als je het toch een keer vergeten was dacht je altijd: ‘Ach dit kleine stukje kan wel en hopelijk ziet de politie het niet’. Tot het moment dat je dus voor het eerst in de avond mag autorijden, dan besef je pas echt hoe levensgevaarlijk het is als je ‘s avonds geen licht aan hebt op je fiets. Zeker nu het ‘s avonds steeds donkerder wordt, zullen de meeste van u dit weleens meemaken.

Verkeersveiligheid staat hoog op de agenda van het CDA Ridderkerk. Wanneer je leest dat er in 2020 610 mensen zijn omgekomen in het verkeer, laat dit duidelijk zien dat ook in 2021 verkeersveiligheid een prioriteit is binnen onze samenleving. Als gemeente Ridderkerk hebben we het doel om in te zetten op nul verkeersslachtoffers, maar om überhaupt richting de nul verkeersslachtoffers te gaan, zullen we hierop vol moeten inzetten. Dat betekent ook dat er minder hard gereden moet worden in woonwijken. De meeste verkeersslachtoffers vallen namelijk door een te hoge snelheid van auto’s.

Het CDA Ridderkerk wil dat de twintig onveiligste verkeerssituaties in Ridderkerk worden aangepakt. In 2020 was het mogelijk om via de actie ‘Prikker op de kaart’ aan te geven welke plek u onveilig vindt in Ridderkerk. Bedankt voor uw input! Uiteindelijk hebben 671 mensen 1208 punten aangewezen waar de verkeersveiligheid verbeterd zou moeten worden. Vanuit deze reacties is een lijst opgesteld met de 20 onveiligste plekken in Ridderkerk, waarbij de aanleg van rotondes (Donkerslootweg, Vondellaan, Vlietlaan) op nummer 1 staat om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Daarnaast is het voorstel om de zichtbaarheid van zebrapaden door middel van reflecterende palen te verbeteren. Naar de mening van het CDA Ridderkerk is dit een eerste goede stap, maar wij zien ook extra mogelijkheden. Wij willen inzetten op het extra verlichten van zebrapaden (zoals op de Geerlaan en de Randweg). Een voorbeeld hiervan zijn verschillende zebrapaden in Rotterdam. Wanneer een voetganger het zebrapad betreedt, gaan er meteen verschillende lichten branden.

In het voorstel wordt ook ingezet op voorlichtingslessen op scholen en het markeren van de zijkanten van fietspaden. Dit zijn goede stappen om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar hier alleen redden we het niet mee. De grootste risico’s in het verkeer zijn namelijk alcohol, drugs en het toch nog even bekijken van een binnenkomend appje. De grootste verantwoordelijkheid ligt dus bij onszelf als deelnemers aan het verkeer. Zorg voor een BOB, leg je telefoon aan de kant en zet je licht aan! Dit doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander! 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.